Râul Valea Caldă Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valea Caldă Mare
Date geografice
Bazin hidrograficBazinul Dunării  Modificați la Wikidata
EmisarValea Racilor
Punct de vărsareTurda
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă10 km
Date generale
Țări traversateRomânia  Modificați la Wikidata
LocalizareJudețul Cluj
Afluenți de stângaFâneața Vacilor
Afluenți de dreaptaCheița

Valea Caldă Mare[1] (în maghiară Nagymelegvölgy) este un afluent de stânga al râului Valea Racilor.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Izvorăște la cca 2 km sud de localitatea Boju, primește 2 afluenți mai importanți: Cheița (pe dreapta) și Pârâul Fâneața Vacilor (pe stânga) și are o lungime totală de cca 10 km. Confluează cu Valea Racilor în zona străzii Gh. Marinescu din Turda. Pe teritoriul orașului are o lungime de cca 2 km, fiind traversată de 5 punți și poduri.
Între anii 1982-88 de-a lungul cursului acestei ape curgătoare s-au amenajat 4 lacuri de acumulare, având ca rol principal atenuarea undelor de viitură în bazinul controlat de această vale (Tăul Ceanului, Beclean, Fâneața Vacilor I și Fâneața Vacilor II). În anul 2013 lacul Fâneața Vacilor II (numit de localnici “Lacul Căprioarelor”) a fost amenajat pentru pescuit (populat cu crap de consum cu greutăți individuale cuprinse între 1,5 și 4,5 kg).
În trecutul apropiat au existat lângă Valea Caldă Mare numeroase iazuri îndiguite (având forma unor bazine dreptunghiulare), folosite ca crescătorii de pești (în prezent neutilizate). Cel mai nordic iaz, situat imediat la sud de lacul Fâneața Vacilor II (lângă locul numit "Râtul Vițeilor"), poartă numele de "Lacul Priza".

Istoric[modificare | modificare sursă]

Harta Iosefină din 1769-1773 (sectio 110) arată că în acea perioadă pe teritoriul orașului Turda, de-a lungul acestei văi, exista o moară de apă. Peste Valea Racilor și Valea Caldă Mare existau 13 punți și poduri (unele din ele nu mai există).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Râurile României, Constantin Diaconu și Sorin Stănculescu, Institutul de Meteorologie și Hidrologie, București 1971

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alte toponime locale pentru “Valea Caldă Mare”: Valea Turzii Noi, Valea Aiton, Valea Sărată Mare (în lucrarea lui Balázs Orbán).