Psittaciformes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
PapagalAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Yellow naped amazon parrot left side.jpg
Amazona ochrecephala ochrecephala
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Psittaciformes
Wagler, 1830
Parrot range.png

Suprafamilii

Psittaciformes este un ordin de păsări cunoscuți sub numele de papagalii. Au un cioc a cărui formă este curbată, mandibula superioară are o mică mobilitate unde se fixează pe craniu. În plus papagalii au o mare capacitate craneală.

Papagalii sunt răspândiți prin toată emisfera sudică a planetei, ocupând multe locuri și distincte medii de viață, de la umedele selve tropicale până la deșerturile din interiorul australiei. Aria include India , sud-estul Asiei ,Africa occidentală și o specie dispărută în Statele Unite ( papagalul de Carolina) Conuropsis carolinensis. Totuși, populațiile cele mai mari ale speciei sunt originare din Australasia, America de Sud și America Centrală

Multe specii pot imita conversația umană și alte sunete. O cercetatoare, Irene Pepperberg a publicat un studiu despre capacitatea de învățare a papagalului gri african numit Alex, care a fost antrenat să foloseasca cuvinte cu scopul de a identifica obiecte, să le descrie, chiar poate să raspunda la intrebări relativ complexe, de exemplu, "câte pătrate rosii există?" (raspunsuri corecte în 80% din cazuri). Totuși alti oameni de stiință susțin ca papagalii doar repetă cuvinte fără sa-i ințeleagă sensul.

Papagalii domestici[modificare | modificare sursă]

Sunt papagalii cumpărați ca animale domestice în multe țări, o parte capturați de braconieri, asasinând adulții în această acțiune. În timpul transportului pot muri 80% iar restul sunt vânduți de formă clandestină.

Aripile acestor păsări sunt deseori tăiate de proprietari permițând păsărilor să se plimbe în libertate prin casa sau curte.

Papagalii au nevoie de multă atenție: mâncare, apă, spațiu, curățenie și multă companie . O caracteristică importantă a domesticirii papagalilor sunt sunetele pe care le produc, imitând: salvarea, claxonul mașinilor, plânsul copiilor, chiar uneori și televizorul. Totuși nu toți sunt la fel, exista papagali liniștiți, mai puțin zgomotoși, mai atașați de stăpăni etc. Acest lucru dă posibilitatea cumpărătorului sa aleagă papagalul care se potrivește gustului sau.

Papagalii domestici au nevoie de o alimentație adecvată și variată, semințe, de floarea soarelui , mei, și diverse fructe.


Sexul-masculii au narile albastre-sidefii iar femelele au narile galben deschis sau maronii. Deci veți știi foarte usor sa deosebiti un mascul de o femele. Temperetura optimapentru perusi este 7-8 grade limita inferioara si 23-25 grade limita superioara. Apa-cantitatea de apa necesara perusilor variaza in functie de tipul de hrana administrata.Este important de stiut ca trebuie sa aiba apa proaspata la discretie .Este bine ca apa si hrana perusului sa fie schimbata zilnic.

Specii[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]