Revoluția Iasomiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Revoluția tunisiană din 2010-2011
Loc Tunisia
Data18 decembrie 2010 – 2011
CaracteristiciDemonstrații, grevă, revolte.
Morți219+[1]
Răniți94[2]

Revoluția tunisiană din 2010-2011 a început cu o serie continuă de demonstrații stradale care au avut loc în Tunisia din decembrie 2010. Demonstrațiile și revoltele au început din cauza șomajului, inflației de alimente, corupției[3], libertății de exprimare[4] și a condițiilor de trai. Protestele au dus la îndepărtarea de la putere a președintelui Zine El Abidine Ben Ali, care a demisionat de la Președinție și a fugit din Tunisia la 14 ianuarie 2011, după 23 ani de putere.[5][6]

Protestele au început în decembrie 2010 după ce Mohamed Bouazizi și-a dat foc după ce poliția i-a confiscat căruțul cu produse.[7] Protestele au constituit cele mai dramatice valuri de tulburări sociale și politice din Tunisia în trei decenii[8][9] și au dus la zeci de morți și răniți. După plecare lui Ben Ali noi alegeri au fost convocate în termen de 60 de zile.

Protestele și schimbarea de guvern, care au fost poreclite „Revoluția Iasomiei” în mass-media occidentală[10][11] în conformitate cu nomenclatura geopolitică de „revoluții colorate”, sunt cunoscute în Tunisia ca revolta Sidi Bouzid (sau ca „Intifada Sidi Bouzid”).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „BBC News - Tunisia protests against Ben Ali left 200 dead, says UN”. Bbc.co.uk. . Accesat în . 
  2. ^ „Gov't: 219 deaths in Tunisian unrest”. 
  3. ^ Spencer, Richard. „Tunisia riots: Reform or be overthrown, US tells Arab states amid fresh riots”. Telegraph. Accesat în . 
  4. ^ Ryan, Yasmine. „Tunisia's bitter cyberwar”. Al Jazeera English. Accesat în . 
  5. ^ Wyre Davies (). „BBC News – Tunisia: President Zine al-Abidine Ben Ali forced out”. Bbc.co.uk. Accesat în . 
  6. ^ Uprising in Tunisia: People Power topples Ben Ali regime : Indybay
  7. ^ Tunisia suicide protester Mohammed Bouazizi dies, BBC, 5 ianuarie 2011.
  8. ^ „Tunisia's Protest Wave: Where It Comes From and What It Means for Ben Ali | The Middle East Channel”. Mideast.foreignpolicy.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Borger, Julian (). „Tunisian president vows to punish rioters after worst unrest in a decade”. The Guardian. Guardian Media Group. Accesat în . 
  10. ^ D’où vient la "révolution du jasmin" ? - Europe1.fr - International
  11. ^ Google Translate

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Revoluția Iasomiei