Protestele împotriva legilor anti-gay din Rusia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Protestele olimpice împotriva legilor anti-gay din Rusia au început în lunile premergătoare Jocurilor Olipice de Iarnă desfășurate la Soci. Programate să aibă loc în perioada 6-23 februarie 2014, jocurile olimpice sunt un eveniment sportiv major internațional care se ține o dată la patru ani. ... În 2013 Rusia a fost criticată de comunitatea internațională pentru adoptarea unei legi care interzice distribuirea „propagandei relațiilor sexuale netradiționale” minorilor.[1] De la trecerea legii anti-gay, presa a reportat arestarea unor activiști pentru drepturile LGBT[2] dar și o incidență în creștere a infracțiunilor motivate de ură (hatecrime),[3][4] inclusiv infracțiuni perpetrate de grupuri neo-naziste împotriva unor minori gay.[5][6] O lege care interzie paradele gay în Moscova pentru o sută de ani a fost de asemenea adoptată. [7]

Presiunea internațională a fost exercitată pentru constrângerea CIO să mute jocurile olimpice în altă țară, la fel, a existat și presiune asupra sponsorilor olimpici să ia atitudine pentru egalitatea drepturilor LGBT. În tandem cu acesta, s-au făcut apeluri pentru boicotarea și proteste înainte, în timpul și după jocurile olimpice, diverse organizații și grupuri organizând efortul. În plus, mai mulți politicieni, printre care președintele american Barack Obama, și membri ai administrației sale și alți lideri mondiali au declarat public că nu vor participa, iar aceste acțiuni s-au legat de eforturile de protest. În SUA, delegația olimpică este alcătuită din mai multe LGBT olimpici, și sportivii, inclusiv Brian Boitano, și Martina Navratilova. De asemenea, celebrități și artiști, cum ar fi Elton John, Thomas Roberts,[8] Madonna,[9][10][11][12][13] și Andy Cohen,[14][15] au boicotat țara și au protestat în aparițiilor lor publice.

Ca răspuns la proteste și la campania de boicot, corporațiile și Comitetul Olimpic Internațional au luat măsuri pentru a garanta siguranța angajaților lor, sportivilor, și personalului, care se află în Rusia, înainte sau în timpul Jocurilor Olimpice.

Context[modificare | modificare sursă]

Drepturi LGBT în Rusia[modificare | modificare sursă]

Drepturile LGBT în Rusia se îmbunătățeau constant până în 2013. Relațiile sexule între persoane de același sex, adulte care consimt, în privat au fost dezincriminate în 1993,[16] dar momentan nu sunt legi care să intezică discriminarea pe baza orientării sexuale sau identității de gen și exprimarea lor, iar cuplurile de același sex sunt ineligibile pentru protecția legală disponibilă cuplurilor de sex opus. Vârsta consimțământului a fost aceeași pentru relațiile homosexuale cât și pentru relațiile heterosexuale din 2003, iar homosexualitatea a fost declasificată ca o maladie mentală în 1999. Transexualii au putut să își schimbe sexul legal din 1997. Drepturile LGBT în Rusia se confruntă cu provocări legale și sociale, precum și discriminare ne-experimentată de persoane non-LGBT. La jumătoatea anului 2013, Rusia a fost ținta criticilor și condamnării din jurul lumii și a comunității internaționale pentru adoptarea unei legi care interzice distribuirea „propagandei relațiilor sexuale netradiționale” minorilor.[1] De la trecerea amendamentului anti-gay, presa a raportat presa a reportat arestarea unor activiști pentru drepturile LGBT,[2] dar și o incidență în creștere a infracțiunilor motivate de ură (hatecrime),[3][4] inclusiv infracțiuni perpetrate de grupuri neo-naziste împotriva unor minori gay.[5][6] O lege care interzice paradele gay în Moscova pentru o sută de ani a fost de asemenea adoptată. [7] Organizațiile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au descris situația ca fiind cel mai ostil climat pentru drepturile omului din era post-sovietică, iar activista rusă pentru drepturile omului Lyudmila Alexeyeva a numit adoptarea legii anti-gay „un pas înainte spre Evul Mediu.”[1] Rusia a fost decrisă ca o țară cu atitudini sociale conservatoare pe probleme de drepturi LGBT,[17] cu sondaje recente indicând faptul că o mare majoritate a cetățenilor ruși se opune recunoașterii juridice a căsătoriei între persoane de același sex și sprijină legile adoptate împotriva cetățenilor săi LGBT.[18][19] Orașe mari precum Moscova și Sankt Petersburg au fost descrise ca fiind mai tolerante, și este cunoscut că au comunități LGBT prospere.

Jocurile Olimpice[modificare | modificare sursă]

Cronologia protestelor și a evenimentelor asociate[modificare | modificare sursă]

2013[modificare | modificare sursă]

2014 (înaintea jocurilor olimpice)[modificare | modificare sursă]

2014 (în timpul jocurilor olimpice)[modificare | modificare sursă]

Protestele orașelor înfrățite[modificare | modificare sursă]

În 2013, orașe din jurul lumii și-au re-evaluat relațiile de înfrățire cu orașe din Rusia din cauza creșterii încălcării drepturilor LGBT acolo în ultimii ani, și a legilor anti-homosexualitate rusești. [20][21][22]Milano și Veneția, înfrățite în trecut cu Sankt Petersburg, și-au suspendat legăturile cu acest oraș din cauza interdicției municipale asupra „propagandei gay”.[23] Milano și întrerupt legătura cu Sankt Petersburg la 23 noiembrie 2012,[24] iar Veniția i-a urmat la 28 ianuarie 2013.[25] Orașul Los Angeles a pus în dezbatere subiectul suspendării statutului de orașe înfrățite cu St. Pertersburg în 2013.[26] Carl Katter a organizazat o campanie pentru ca orașul Melbourne să-și întrerupă legăturile cu orașul rus.[27]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Elder, Miriam (). „Russia passes law banning gay 'propaganda'. The Guardian. 
  2. ^ a b „Arrested By His Parents, Gay Russian Activist To Be First Person Convicted Under Propaganda Law”. Queerty. . Accesat în . 
  3. ^ a b Luhn, Alec (). „Russian anti-gay law prompts rise in homophobic violence”. The Guardian. 
  4. ^ a b Weaver, Courtney (). „Russia gay propaganda law fuels homophobic attacks”. Financial Times. 
  5. ^ a b „Russian Neo-Nazis Allegedly Lure, Torture Gay Teens With Online Dating Scam”. Huffington Post. . 
  6. ^ a b „Gay teenager kidnapped and tortured by Russian homophobes claimed to have died from injuries”. Pink News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ a b „BBC News - Gay parades banned in Moscow for 100 years”. Bbc.co.uk. . Accesat în . 
  8. ^ Thomas Roberts will host Miss Universe in Russia despite anti-gay laws
  9. ^ „Madonna Answers St Petersburg's Controversy”. Madonna.com. Accesat în . 
  10. ^ „Anti-Gay Law to Take Effect in Russia's Second City St. Petersburg”. International Business Times TV. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Edward, Brett (). „Madonna Transforms St Petersburg Concert into Unofficial Gay Pride Rally”. The Advocate. Accesat în . 
  12. ^ „Madonna sued over gay rights stance by Russian campaigners”. Guardian. Reuters. . Accesat în . 
  13. ^ Dobkina, Liza (). „Anti-gay activists sue Madonna over hurt feelings”. Toronto Sun. Reuters. Accesat în . 
  14. ^ Kepler, Adam W. (). „Citing Russian Anti-Gay Law, Miss Universe Co-Host Pulls Out of Pageant”. The New York Times. Accesat în . 
  15. ^ Sieczkowski, Cavan (). „Andy Cohen Boycotts Miss Universe Pageant In Russia Because Of Country's 'Unsafe' Anti-Gay Policies”. The Huffington Post. Accesat în . 
  16. ^ „Russia: Update to RUS13194 of 16 February 1993 on the treatment of homosexuals”. Immigration and Refugee Board of Canada. . Accesat în .  Legătură externa în |publisher= (ajutor)
  17. ^ „Cross - national Differences in Attitudes towards Homosexuality” (PDF). UCLA. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  18. ^ „GAYRUSSIA- Равные права без компромиссов”. Gayrussia.ru. Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ Herszenhorn, David M. (), Gays in Russia Find No Haven, Despite Support From the West (în engleză), The New York Times, ISSN 0362-4331 
  20. ^ Bajko, Matthew S. (). „Political Notebook: Cities asked to suspend ties with Russian counterparts”. The Bay Area Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ Kordunsky, Anna (). „Russia Not Only Country With Anti-Gay Laws”. National Geographic. Accesat în . 
  22. ^ „Санкт-Петербург стал четвертым российским регионом, запретившим гей-пропаганду” (în Russian). Gayrussia.eu. Arhivat din original la . Accesat în . 
  23. ^ „Milan severs twin city ties with St Petersburg over 'homosexual propaganda' ban”. The Telegraph. . Accesat în . 
  24. ^ „Associazione radicale Certi Diritti - Gemellaggio tra Milano e San Pietroburgo: Consiglio comunale approva mozione che ne chiede la sospensione” [Radical Association Certain Rights - Twinning between Milan and St. Petersburg City Council approves motion that calls for its suspension]. Associazione Radicale Certi Diritti (în Italian). Certidiritti.it. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ „Associazione radicale Certi Diritti - Venezia approva mozione per la sospensione degli effetti del gemellaggio con San Pietroburgo” [Radical Association Certain Rights - Venice approves motion for the suspension of the effects of the twinning with St. Petersburg]. Associazione Radicale Certi Diritti (în Italian). Certidiritti.it. Arhivat din original la . Accesat în . 
  26. ^ Hernandez, Greg (). „Los Angeles urged to cut Sister City ties with St. Petersburg due to anti-gay laws there”. Gay Star News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  27. ^ Pinfold, Corinne. „Australia: Brother of anti-gay party leader urges Melbourne to cut ties with St Petersburg over homophobic law”. PinkNews.co.uk. Accesat în .