Proiect:Atelierul Wikipedia în Chișinău/Prezentare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Atelierul Wikipedia în Chișinău   Prezentare   Locul și timpul   Resurse bibliografice   Articole de îmbunătățit   Rezultate   Acoperire media  

Wikipedia este o enciclopedie liberă în care poate scrie oricine. Da, da, oricine, pe orice subiect. Atâta timp cât ții cont de principiile unei enciclopedii libere și echidistante, poți fi chiar tu cel care adaugă informații despre subiectul tău preferat. Ești pasionat de istoria Egiptului antic? De ce nu ai adăuga informații în articolul Hiksoși? Știi detalii din biografia câștigătorului Eurovision 2003? Ești binevenit să completezi pagina Sertab Erener!

Ce este Wikipedia?[modificare sursă]




Wikipediile citite în Moldova

     rusă (43,4%)

     română (27,9%)

     engleză (21,6%)

     altele (7,1%)

În Republica Moldova, Wikipedia este o sursă importantă de informare, fiind cel mai accesat sit enciclopedic și al zecelea cel mai accesat sit în general. Apare mai mereu pe prima pagină a rezultatelor Google, și oferă informații în majoritatea limbilor vorbite și scrise în lume. Din păcate, această imensă masă de informații conține relativ puține date despre Republica Moldova și diferite domenii enciclopedice ale ei, chiar și pe Wikipedia în limba română, vorbită de majoritatea populației țării. E o dovadă de lipsă de implicare sau de proastă informare? Vă lăsăm să decideți.

Oamenii care scriu Wikipedia vin din diferite domenii, au diferite pasiuni și arii de interes. Dar pe toți îi unește o cauză comună: încercarea de a face Wikipedia o enciclopedie mai completă și mai calitativă. Poți deveni unul din ei prin simpla corectare a unei greșeli în text, sau actualizare a unei informații. Wikipedia este deschisă modificării pentru toată lumea, atâta timp cât utilizatorii se angajează să respecte principiile de bază ale ei, și anume:

  • Păstrează un punct de vedere neutru. Nu se cade să adaugi informații subiective, părtinitoare sau provocatoare.
  • Adaugă doar conținut liber. Ești liber să preiai informații din orice sursă, atât timp cât nu repeți cuvânt cu cuvânt textul.
  • Fii civilizat. Comunitatea wikipediștilor este mare și cuprinde oameni foarte diferiți. E cazul să te comporți civilizat cu fiecare din ei.

Ce este atelierul Wikipedia?[modificare sursă]

Ideea organizării atelierelor Wikipedia este simplă: implicarea în scrierea Wikipediei a oamenilor preocupați în viața de zi cu zi de alte lucruri. O poți clasifica drept un soi de șezătoare ori serată de creație. Astfel de evenimente au fost întreprinse în multe țări ale lumii, și au fost organizate pe teme variate. Simte-te liber să studiezi atelierele organizate de comunitățile Wikipediilor engleză, franceză, germană, portugheză.

În linii mari, în cadrul unui atelier Wikipedia participanții:

  • sunt instruiți despre ce este Wikipedia și care este rolul ei în societatea academică modernă;
  • primesc asistență și sfaturi legate de modul de scriere a enciclopediei;
  • învață detalii tehnice despre formatarea articolelor;
  • scriu articole despre un anumit subiect la alegere.

Care este subiectul primului atelier Wikipedia în Chișinău?[modificare sursă]

Afiș de promovare a atelierului Wikipedia

Da, acesta este primul atelier Wikipedia în Chișinău. Organizăm acest proiect-pilot pe o tematică veșnic actuală, și anume „Monumentele de arhitectură din Moldova”. Importanța acestui subiect este pregătit să ne-o confirme Ion Ștefăniță, președintele Agenției pentru inspectarea și Restaurarea Monumentelor:

„Republica Moldova deține un patrimoniu divers și foarte bogat. Are un spirit al locului al său, autentic, care nu îl veți găsi în alte cadre geografice. Avem peste 15 mii de monumente, dintre care 5682 sunt cu statut protejat, incluse în Registrul monumentelor RM. Printre ele, putem spune, s-au mai păstrat monumentele de arhitectură civilă, conacele boierești de altă dată, mai multe dintre ele în parțile de nord și centru ale țării. De asemenea, este arhitectura ecleziastică prin mănăstirile rupestre și cele construite de la Țipova, Saharna, Căpriana, etc. , cadrul geografic destul de impresionant cu arhitectura vernaculară din complexul istorico-cultural Orheiul Vechi, și nu în ultimul rând, arhitectura defensivă – Cetatea Hotin, cetatea Tighina, care desigur au o încărcătură istorică, și care merită să fie descoperite de către toți cei care vizitează Republica Moldova.”

Cum pot contribui?[modificare sursă]

Mulțumim pentru interesul manifestat!

Vino la filiala centrală a Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu din capitală, pe 15 februarie la ora 11:00. Este recomandat să ai cu tine un laptop. Atelierul va începe cu prezentări despre ce este Wikipedia și cum pot fi modificate articolele ei, după care vei avea oportunitatea să aplici cunoștințele asimilate scriind articole propriu-zise.

Wikipedia este un proiect de voluntariat, astfel încât contribuțiile aduse la dezvoltarea ei nu sunt remunerate în niciun fel. Remunerarea constă, totuși, în posibilitatea de a colabora într-un mediu de oameni cu spirit enciclopedic, cât și de a dezvolta unele aptitudini de redactare. Nu în ultimul rând, ai șansa să partajezi cu o lume întreagă informația pe care o citești în resursele de specialitate.

Dacă nu poți să participi la eveniment, dar crezi totuși că este o idee bună, poți să ne dai o mână de ajutor promovând atelierul în orice mediu dorești, de exemplu în cercul tău de prieteni sau pe contul tău de twitter. Sau partajează evenimentul pe Facebook.

Cum se va desfășura evenimentul?[modificare sursă]

Vom începe atelierul cu o introducere despre fenomenul Wikipedia și modul în care articolele ei pot fi modificate. Prezentările vor fi susținute de wikipediști cu experiență, ei fiind și organizatorii acțiunii. Odată ce participanții vor avea cunoștințele necesare, ei pot purcede la scrierea nemijlocită a articolelor. Biblioteca va pune la dispoziție un set de cărți de însemnătate primară pentru proiect, dar și orice altă resursă din colecția ei, la solicitare.

Contribuțiile tale pot rămâne anonime, dacă dorești acest lucru. Pentru a modifica Wikipedia nu este nevoie nici măcar de creat un cont. Dacă totuși alegi să creezi unul (ceea ce este recomandabil), nimeni nu te obligă să îți dezvălui identitatea. Toată „discreția” e la „discreția” ta.