Proiect:Aniversări

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Proiect:Aniversările zilei)
Pagina principală Participanți Articole Evenimente cu dată variabilă Astăzi Erori
Aniversările zilei
Scop Existența pe prima pagină a Wikipediei a unei secțiuni care să sintetizeze evenimentele istorice importante din istoria universală ce au avut loc în fiecare zi, cu legături spre articolele de la Wikipedia care le tratează.

În urma unor discuții la Discuție:Pagina principală, s-a ajuns la concluzia că introducerea unei secțiuni a paginii principale care să sintetizeze evenimentele istorice aniversate în ziua accesării paginii este binevenită. Am demarat în acest scop acest proiect, la care oricine este liber să se înhame alăture.

Conținut[modificare sursă]

Am creat formatul {{Aniversările zilei}} care va fi inclus în pagina principală. Acesta are 366 de subformate, pentru fiecare zi a anului, de exemplu {{Aniversările zilei/1 februarie}}. Crearea primelor variante ale acestor formate s-a încheiat la 18 iulie 2010.

Trebuie evitată adăugarea de legături roșii pe prima pagină, așa că aceste formate trebuie să aibă numai legături albastre. Nu este utilă introducerea unei știri fără legătură, deci toate trebuie să aibă cel puțin o legătură internă, spre un articol legat direct de obiect și care este mai mare decât un simplu ciot (măcar câteva paragrafe ce descriu mai detaliat evenimentul respectiv). Pentru a avea suficientă informație, vor fi cel puțin 3 evenimente marcate. Pentru a nu aglomera pagina, vor fi maxim 5 astfel de evenimente.

Pe lângă evenimentele importante, paginile vor conține linkuri spre: sărbători naționale ale diverselor țări, sărbători religioase majore ale religiilor mainstream, precum și o secțiune de zile de naștere și de deces ale unor personalități enciclopedice. Din aceleași motive ca mai sus, am fixat numărul de aniversări și comemorări ale persoanelor la 3.

Organizare[modificare sursă]

La Wikipedia în engleză, acest proiect este unul foarte vechi, iar bogăția de articole de acolo dă o bază de selecție mare pentru evenimente. Acolo, sunt alese articolele în primul rând după conținutul spre care se pune link. La noi, evenimentele importante de interes global sunt în mare parte netratate, așa că, în paralel cu crearea formatelor, va trebui să se creeze și articolele, iar atunci când articolele nu există, acestea sunt alese și după importanța evenimentului.

Etape[modificare sursă]

Prima etapă a constat în identificarea a câte 3-5 evenimente importante (din care unul ilustrat de o imagine) pentru fiecare zi, împreună cu câte trei personalități a căror naștere se aniversează în acea zi și trei personalități al căror deces se comemorează în fiecare zi. Această etapă s-a încheiat la 18 iulie 2010.

Etapa a doua constă în albăstrirea tuturor articolelor cu scrierea în fiecare articol inexistent a unor informații care să le suplimenteze cât mai semnificativ pe cele din textul de pe prima pagină. Aceasta înseamnă scrierea a ceva mai mult decât un ciot în fiecare link roșu. Articolele cât mai ample sunt binevenite, mai ales la cele considerate articole principale ale unei zile (cele care apar în litere bold).

În octombrie 2010, formatele proiectului Aniversările zilei au fost incluse în prima pagină a versiunii mobile a Wikipediei în română.

În 28 noiembrie 2011, s-a albăstrit ultimul link din subpaginile Format:Aniversările zilei. Proiectul a intrat în faza de completare a articolelor către care se trimite, de tratare a subiectelor adiacente lor și de eventuală îmbunătățire cu noi intrări pentru evenimente despre care se scriu articole.