Prințul Paul de Württemberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Prințul Paul de Wurttemberg)
Prințul Paul
Prințul Paul de Württemberg
Date personale
Nume la nașterePaul Heinrich Karl Friedrich August
Născut19 ianuarie 1785(1785-01-19)
St Petersburg, Imperiul rus
Decedat (67 de ani)
Paris
ÎnmormântatLudwigsburg Modificați la Wikidata
PărințiFrederic I de Württemberg
Augusta de Brunswick-Wolfenbüttel
Frați și suroriWilhelm I de Württemberg
Catharina de Württemberg
stillborn daughter von Württemberg[*][[stillborn daughter von Württemberg ((1798-1798); daughter of Frederick I of Württemberg and Charlotte, Princess Royal)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Charlotte de Saxa-Hildburghausen
Magdalena Fausta Angela de Creus y Ximenes
CopiiMarea Ducesă Elena Pavlovna a Rusiei
Prințul Frederic
Prințul Paul Friedrich
Pauline, Ducesă de Nassau
Prințul August
Cetățenie Regatul Württemberg Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprinț ()
Familie nobiliarăCasa de Württemberg

Prințul Paul de Württemberg (germană Prinz Paul Heinrich Karl Friedrich August von Württemberg; 19 ianuarie 178516 aprilie 1852) a fost prinț german, al patrulea copil și al doilea fiu al lui Frederic I de Württemberg și a primei lui soții, Augusta de Brunswick-Wolfenbüttel. A fost bunicul patern al regelui Wilhelm al II-lea de Württemberg.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Curând după nașterea sa, părinții s-au separat; tatăl său a plecat în Rusia unde sora sa era căsătorită cu Țareviciul Pavel. Soția sa Augusta a murit în Estonia în 1788. Nouă ani mai târziu tatăl său s-a recăsătorit cu Charlotte a Marii Britanii, fiica cea mare a regelui George al III-lea al Regatului Unit. Ea a supravegheat educația lui Paul și a celor doi frați mai mari Wilhelm și Catharina.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La 28 septembrie 1805 la Ludwigsburg Paul s-a căsătorit cu Prințesa Charlotte de Saxa-Hildburghausen, fiica lui Frederic, Duce de Saxa-Altenburg și a Ducesei Charlotte Georgine de Mecklenburg-Strelitz. Nu au avut o căsnicie fericită din cauza numeroaselor aventuri ale Prințului Paul. Împreună au avut cinci copii:

Înainte de a se căsători Paul a avut o relație cu Friederike Porth (1776-1860), care era cu nouă ani mai mare decât el. Paul și Friederike au avut o fiică numită Karolina von Rothenburg (1805-1872) care s-a născut la două luni după căsătoria Prințului Paul cu Charlotte. Karolina s-a măritat în 1836 cu Karl von Pfeffel.

În 1815 Paul s-a mutat din Stuttgart la Paris, lăsându-și soția și cei doi fii însă luându-și fiicele cu el. Acolo a dus o viață relativ modestă însă era frecvent în compania unor intelectuali cum ar fi Georges Cuvier. Familia lui Paul nu a aprobat acest lucru și i-au ordonat să se întoarcă în Württemberg dar el a refuzat.[1] În timp ce era la Paris a avut două fiice nelegitime.

La scurtă vreme după decesul soției sale în 1847, Paul a plecat în Anglia cu amanta sa de mult timp Magdalena Fausta Angela de Creus y Ximenes, care era văduva lui Sir Sandford Whittingham și cei doi s-au căsătorit la Brighton, Sussex, la 26 aprilie 1848.[2] Ea a murit la Paris la 27 decembrie 1852. Fiica lor Pauline Madeleine Ximenes, care s-a născut la Paris la 3 martie 1825 a fost numită Gräfin von Hohenfelsen sau Helfenstein în 1841.

Prințul Paul a murit la Paris la vârsta de 67 de ani.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Zeepvat, Charlotte (). Romanov Autumn. Stroud: Sutton. pp. 21–22. ISBN 0750944188. 
  2. ^ Family Tree Magazine, volume 21, no. 4 (February 2005) page 14, and no. 8 (July 2005) page 22.