Prințul Friedrich Karl al Prusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Friedrich Karl
Prințul Friedrich Karl al Prusiei
Date personale
Nume la naștereFriedrich Carl Nicolaus
Născut20 martie 1828(1828-03-20)
Berlin, Prusia
Decedat (57 de ani)
Jagdschloss Glienicke, Potsdam, Prusia
PărințiPrințul Carol al Prusiei
Prințesa Maria de Saxa-Weimar-Eisenach
Frați și suroriPrințesa Ana a Prusiei
Luise von Preußen[*][[Luise von Preußen ((1829-1901))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Maria Anna de Anhalt-Dessau
CopiiPrințesa Maria
Prințesa Elisabeth Anna
Prințesa Anna Victoria
Louise Margaret, Ducesă de Connaught și Strathearn
Prințul Friedrich
Cetățenie Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer
career soldier[*][[career soldier (person with a longer career in the military, as apart from conscripted soldiers)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Hohenzollern
Mitglied des Reichstages des Norddeutschen Bund[*][[Mitglied des Reichstages des Norddeutschen Bund (North German Confederation legislator between 1866 and 1871)|​]] Modificați la Wikidata
Semnătură

Prințul Friedrich Karl Nicolaus al Prusiei (20 martie 182815 iunie 1885) a fost fiul Prințului Carol al Prusiei (1801–1883) și al soției lui, Prințesa Maria de Saxa-Weimar-Eisenach (1808–1877). Prințul Friedrich Karl a fost nepotul regelui Frederic Wilhelm al III-lea al Prusiei. S-a născut la Schloss Klein în Berlin.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Prințul Friedrich Karl al Prusiei de Richard Brend'amour

De la 1842 la 1846, Friedrich Karl a fost sub tutela militară a maiorului de atunci Albrecht Graf von Roon, care l-a însoțit pe prinț la Universitatea din Bonn în 1846. După studii, prințul a servit în funcția de căpitan în timpul Primului război Schleswig din 1848. Promovat la rang de maior el a luat parte la campania din Baden în timpul căreia a fost rănit. În anii următori de pace a fost promovat la gradul de colonel în 1852, general-maior în 1854 și general locotenent în 1856.

În 1860, prințul a publicat o carte militară intitulată, "Eine militärische Denkschrift von P. F. K.". Promovat la rangul de General der Kavallerie, prințul a luat parte la Al Doilea Război Schleswig din 1864 împotriva Danemarcei, unde a deținut comanda trupelor prusace.

El a servit cu distincție în Războiul austro-prusac, unde a comandat Armata I.

La izbucnirea războiului franco-prusac, prințul a primit comanda Armatei a doua, cu care el s-a distins în bătălia de la Spicheren și în luptele de la Vionville-Mars le Tour și Gravelotte-St.Privat și Asediul de la Metz. După căderea orașului Metz, armata sa a fost trimisă la Loire pentru a goli zona din jurul orașului Orléans, unde trupele franceze, inițial sub comanda lui Louis d'Aurelle de Paladines, apoi sub Antoine Chanzy, încercau să mărșăluiască spre nord pentru a elibera Parisul. El a câștigat bătăliile de la Orleans și Le Mans. Pentru serviciile sale, a fost promovat la rangul de Generalfeldmarschall. După război, Prințul a fost numit inspector-general și a primit rangul de feldmareșal al Rusiei de către țarul Alexandru al II-lea al Rusiei.

Familie și copii[modificare | modificare sursă]

La 29 noiembrie 1854 la Dessau el s-a căsătorit cu Prințesa Maria Anna de Anhalt-Dessau (1837–1906), fiica Ducelui Leopold al IV-lea de Anhalt. Împreună au avut cinci copii:

Nume Naștere Deces Note
Prințesa Marie Elisabeth Luise Friederike a Prusiei 1855 1888 căsătorită prima dată cu Prințul Henric al Țărilor de Jos și a doua oară cu Prințul Albert de Saxa-Altenburg. Din a doua căsătorie a avut două fiice.
Prințesa Elisabeta Anna a Prusiei 1857 1895 căsătorită cu Frederic Augustus al II-lea, Mare Duce de Oldenburg. A avut două fiice.
Prințesa Anna Victoria Charlotte Augusta Adelheid a Prusiei 1858 1858
Prințesa Luise Margarete Alexandra Victoria Agnes a Prusiei 1860 1917 căsătorită cu Prințul Arthur, Duce de Connaught și Strathearn. A fost bunica reginei Ingrid a Danemarcei și străbunica actualului monarh al Suediei, regele Carl XVI Gustaf.
Prințul Joachim Carl Wilhelm Friedrich Leopold al Prusiei 1865 1931 căsătorit cu Prințesa Louise Sophie de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg. A avut patru copii.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în