Prințul Friedrich Karl al Prusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Prințul Frederic Karl al Prusiei)
Friedrich Karl
Prințul Friedrich Karl al Prusiei
Date personale
Nume la naștereFriedrich Carl Nicolaus
Născut20 martie 1828(1828-03-20)
Berlin, Prusia
Decedat (57 de ani)
Jagdschloss Glienicke, Potsdam, Prusia
PărințiPrințul Carol al Prusiei
Prințesa Maria de Saxa-Weimar-Eisenach
Frați și suroriPrințesa Ana a Prusiei
Luise von Preußen[*][[Luise von Preußen ((1829-1901))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Maria Anna de Anhalt-Dessau
CopiiPrințesa Maria
Prințesa Elisabeth Anna
Prințesa Anna Victoria
Louise Margaret, Ducesă de Connaught și Strathearn
Prințul Friedrich
Cetățenie Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer
career soldier[*][[career soldier (person with a longer career in the military, as apart from conscripted soldiers)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Hohenzollern
Mitglied des Reichstages des Norddeutschen Bund[*][[Mitglied des Reichstages des Norddeutschen Bund (North German Confederation legislator between 1866 and 1871)|​]] Modificați la Wikidata
Semnătură

Prințul Friedrich Karl Nicolaus al Prusiei (20 martie 182815 iunie 1885) a fost fiul Prințului Carol al Prusiei (1801–1883) și al soției lui, Prințesa Maria de Saxa-Weimar-Eisenach (1808–1877). Prințul Friedrich Karl a fost nepotul regelui Frederic Wilhelm al III-lea al Prusiei. S-a născut la Schloss Klein în Berlin.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Prințul Friedrich Karl al Prusiei de Richard Brend'amour

De la 1842 la 1846, Friedrich Karl a fost sub tutela militară a maiorului de atunci Albrecht Graf von Roon, care l-a însoțit pe prinț la Universitatea din Bonn în 1846. După studii, prințul a servit în funcția de căpitan în timpul Primului război Schleswig din 1848. Promovat la rang de maior el a luat parte la campania din Baden în timpul căreia a fost rănit. În anii următori de pace a fost promovat la gradul de colonel în 1852, general-maior în 1854 și general locotenent în 1856.

În 1860, prințul a publicat o carte militară intitulată, "Eine militärische Denkschrift von P. F. K.". Promovat la rangul de General der Kavallerie, prințul a luat parte la Al Doilea Război Schleswig din 1864 împotriva Danemarcei, unde a deținut comanda trupelor prusace.

El a servit cu distincție în Războiul austro-prusac, unde a comandat Armata I.

La izbucnirea războiului franco-prusac, prințul a primit comanda Armatei a doua, cu care el s-a distins în bătălia de la Spicheren și în luptele de la Vionville-Mars le Tour și Gravelotte-St.Privat și Asediul de la Metz. După căderea orașului Metz, armata sa a fost trimisă la Loire pentru a goli zona din jurul orașului Orléans, unde trupele franceze, inițial sub comanda lui Louis d'Aurelle de Paladines, apoi sub Antoine Chanzy, încercau să mărșăluiască spre nord pentru a elibera Parisul. El a câștigat bătăliile de la Orleans și Le Mans. Pentru serviciile sale, a fost promovat la rangul de Generalfeldmarschall. După război, Prințul a fost numit inspector-general și a primit rangul de feldmareșal al Rusiei de către țarul Alexandru al II-lea al Rusiei.

Familie și copii[modificare | modificare sursă]

La 29 noiembrie 1854 la Dessau el s-a căsătorit cu Prințesa Maria Anna de Anhalt-Dessau (1837–1906), fiica Ducelui Leopold al IV-lea de Anhalt. Împreună au avut cinci copii:

Nume Naștere Deces Note
Prințesa Marie Elisabeth Luise Friederike a Prusiei 1855 1888 căsătorită prima dată cu Prințul Henric al Țărilor de Jos și a doua oară cu Prințul Albert de Saxa-Altenburg. Din a doua căsătorie a avut două fiice.
Prințesa Elisabeta Anna a Prusiei 1857 1895 căsătorită cu Frederic Augustus al II-lea, Mare Duce de Oldenburg. A avut două fiice.
Prințesa Anna Victoria Charlotte Augusta Adelheid a Prusiei 1858 1858
Prințesa Luise Margarete Alexandra Victoria Agnes a Prusiei 1860 1917 căsătorită cu Prințul Arthur, Duce de Connaught și Strathearn. A fost bunica reginei Ingrid a Danemarcei și străbunica actualului monarh al Suediei, regele Carl XVI Gustaf.
Prințul Joachim Carl Wilhelm Friedrich Leopold al Prusiei 1865 1931 căsătorit cu Prințesa Louise Sophie de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg. A avut patru copii.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în