Prințul Adalbert de Bavaria (1886-1970)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințul Adalbert de Bavaria
Date personale
Nume la nașterePrinz Adalbert Alfons Maria Ascension Antonius Hubertus Joseph omnes sancti von Bayern Modificați la Wikidata
Născut3 iunie 1886(1886-06-03)
München, Bavaria
Decedat (84 de ani)
München, Bavaria
ÎnmormântatCimitirul mănăstirii Andechs din Bavaria
PărințiPrințul Ludwig Ferdinand al Bavariei
Infanta María de la Paz a Spaniei
Frați și suroriPrințul Ferdinand de Bavaria
Prințesa Pilar de Bavaria Modificați la Wikidata
Căsătorit cuContesa Auguste von Seefried auf Buttenheim
CopiiPrințul Constantin
Prințul Alexandru
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
diplomat
istoric
politician
ofițer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprinț
prinț de Bavaria[*] ()
Familie nobiliarăCasa de Wittelsbach
Botschafter der Bundesrepublik Deutschland in Spanien[*][[Botschafter der Bundesrepublik Deutschland in Spanien (1949-1990)|​]] Modificați la Wikidata
Domnie –
Predecesornimeni
SuccesorKarl Heinrich Knappstein[*][[Karl Heinrich Knappstein (diplomat german)|​]]
Semnătură

Prințul Adalbert de Bavaria (germană Adalbert Alfons Maria Ascension Antonius Hubertus Joseph omnes sancti Prinz von Bayern; 3 iunie 188629 decembrie 1970) a fost membru al casei regale de Wittelsbach, autor, istoric, militar și ambasador german în Spania.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Adalbert s-a născut la palatul Nymphenburg din München, Bavaria. A fost al doilea fiu al Prințului Ludwig Ferdinand al Bavariei și al soției acestuia, Infanta María de la Paz a Spaniei.

După ce a terminat școala, Adalbert a intrat în armata bavareză și a fost ofițer în timpul Primului Război Mondial. A servit în artilerie, fiind comandant de baterie, apoi, mai târziu, a făcut parte din "German General Staff" și a fost ofițer de cavalerie atât pe frontul din est cât și pe cel din est.

Anii 1920-1940[modificare | modificare sursă]

După înfrângerea Germaniei în 1918, Prințul Adalbert a părăsit armata și a început să studieze istoria la Universitatea Ludwig Maximilian din München; mai târziu a publicat mai multe lucrări despre istoria regală și bavareză. Odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial Adalbert a fost rechemat în armată și a servit ca ofițer de stat major sub conducerea unui prieten apropiat al familiei, Wilhelm Ritter von Leeb.

Împreună cu corpul C al armatei germane, el a luat parte la invazia Franței dar revenirea sa în armata germană a fost de scurtă durată. La începutul anului 1941, Prințul Adalbert a fost eliberat de toate îndatoririle sale ca rezultat al așa numitului Prinzenerlass. Prin acest decret, Hitler a ordonat ca toți membrii ai fostelor case regale germane să le fie interzise aderarea sau participarea la orice operațiune militară în cadrul Wehrmacht. Mai târziu, în mai 1941, Prințul Adalbert a fost dat afară din armată și s-a retras la castelul familiei Hohenschwangau, în sudul Bavariei, unde a trăit restul războiului.

După ce de-al doilea război mondial[modificare | modificare sursă]

După război a lucrat pentru o scurtă vreme la Crucea Roșie bavareză, iar în 1952 a fost numit de Konrad Adenauer ambasador al Republicii Federale a Germaniei în Spania. A rămas la post până în 1956.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 12 iunie 1919 Prințul Adalbert s-a căsătorit cu Contesa Auguste von Seefried auf Buttenheim, fiica contelui Otto von Seefried auf Buttenheim și a Prințesei Elisabeta Maria de Bavaria. Nunta a avut loc la Salzburg, Austria. Cuplul a avut doi fii:

Prințul Adalbert de Bavaria a murit la 29 decembrie 1970 la München, la vârsta de 84 de ani, fiind înmormântat la cimitirul mănăstirii Andechs din Bavaria.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Das Bayernbuch vom Kriege 1914-1918. Konrad Krafft von Dellmensingen, Friedrichfranz Feeser, Chr. Belser AG, Verlagsbuchhandlung, Stuttgart 1930
  • Die Wittelsbacher. Geschichte unserer Familie. Adalbert, Prinz von Bayern. Prestel Verlag, München, 1979