Luise Margarete a Prusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele Louise a Prusiei, vedeți Louise a Prusiei (dezambiguizare).
Prințesa Luise Margarete
Ducesă de Connaught și Strathearn
Date personale
Nume la naștereLuise Margarete Alexandra Viktoria Agnes
Născută25 iulie 1860(1860-07-25)
Potsdam, Prusia
Decedată (56 de ani)
Casa Clarence, Londra
ÎnmormântatăFrogmore, Windsor
Cauza decesuluicauze naturale (gripă) Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Friedrich Karl al Prusiei
Prințesa Maria Anna de Anhalt-Dessau
Frați și suroriPrințul Friedrich Leopold al Prusiei
Prințesa Elisabeta Anna a Prusiei
Prințesa Maria a Prusiei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuArthur, Duce de Connaught și Strathearn
CopiiMargaret, Prințesă a Suediei
Prințul Arthur de Connaught
Lady Patricia Ramsay
Cetățenie Regatul Prusiei Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă
ducesă[*]
Familie nobiliarăHohenzollern
House of Saxe-Coburg and Gotha[*][[House of Saxe-Coburg and Gotha (Extinct British Branch of the House of Saxe-Coburg and Gotha)|​]]

Prințesa Luise Margarete a Prusiei (Luise Margarete Alexandra Viktoria Agnes; mai târziu Ducesă de Connaught și Strathearn; 25 iulie 186014 iulie 1917) a fost prințesă germană, mai târziu membru al familiei regale britanice, soția Prințului Arthur, Duce de Connaught și Strathearn.

Origine[modificare | modificare sursă]

Prințesa Luise Margarete s-a născut la Marmorpalais în apropiere de Potsdam, Prusia. Tatăl ei a fost Prințul Friedrich Karl al Prusiei, fiul Prințului Carol al Prusiei și al soției lui, Prințesa Maria de Saxa-Weimar-Eisenach. Mama ei a fost Prințesa Maria Anna de Anhalt-Dessau, fiica lui Leopold al IV-lea de Anhalt-Dessau. Tatăl ei, nepot de frate al împăratului Wilhelm I al Germaniei, s-a distins pe câmpul de luptă în bătălia de la Metz și în campaniile din 1870-71 în timpul războiului franco-prusac.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Ducesa de Connaught împreună cu familia, 1890.

La 13 martie 1879, Prințesa Luise Margarete s-a căsătorit cu Prințul Arthur, Duce de Connaught și Strathearn la Castelul Windsor.[1] Prințul Arthur era al șaptelea copil și al treilea fiu reginei Victoria și al Prințului Albert de Saxa-Coburg și Gotha. După căsătorie, numele Luisei Margarete a fost anglicizat ca Louise Margaret.

Ducesă de Connaught[modificare | modificare sursă]

Ducesa de Connaught și-a petrecut primii douăzeci de ani de căsătorie însoțindu-și soțul în tot imperiul britanic. Ducele și Ducesa de Connaught au cumpărat Bagshot Park în Surrey ca reședința lor de la țară iar după 1900 au utilizat Casa Clarence ca reședința din Londra. Și-a însoțit soțul în Canada în 1911 când Prințul Arthur și-a început mandatul de guvernator general.

Ducesa de Connaught a murit de gripă și bronșită la Casa Clarence. A devenit primul membru al familiei regale britanice care a fost incinerat. Procedura de îngropare a cenușii într-o urnă era încă necunoscut la acea vreme; urnă ei a fost transportată într-un sicriu obișnuit în timpul ceremoniei de înmormântare. Cenușa a fost îngropată în cele din urmă la cimitirul regal Frogmore. Ducele de Connaught i-a supraviețuit aproape douăzeci și cinci de ani.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Royal Marriage Bells” (PDF), The New York Times, London,