Prințesa Irulan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prințesa Irulan
Apariții
Creat deFrank Herbert  Modificați la Wikidata
Jucat deVirginia Madsen
Julie Cox[*][[Julie Cox (actriță britanică)|​]]
Florence Pugh  Modificați la Wikidata
Apariții înSeria Dune  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulfemeie[*]  Modificați la Wikidata
Univers fictivSeria Dune  Modificați la Wikidata
Relații
PărințiShaddam Corrino IV[*][[Shaddam Corrino IV (fictional character from Dune)|​]]  Modificați la Wikidata
Anirul[*][[Anirul (fictional character from Dune)|​]]  Modificați la Wikidata
Soț sau soțiePaul Atreides  Modificați la Wikidata

Irulan Corrino este un personaj fictiv din seria de romane Dune. Este cea mai în vârstă dintre fiicele Împăratului Padisah Shaddam Corrino IV și este o Bene Gesserit de Rang ascuns. După Afacerea Arrakis, ajunge soția Împăratului Muad'dib și principalul istoric care va descrie viața lui Paul de la naștere până la urcarea sa pe tron.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ca fiică a Împăratului Padisah, este menită, împreună cu cele 4 surori ale sale (Chalice, Wensicia, Josifa și Rugi), să devină doamnă de rafinament și eleganță. Încă de la o vârstă timpurie, Shaddam așteaptă ca după moartea sa, Irulan să devină Împărăteasă sau să se căsătorească cu un aliat politic pentru a menține hegemonia Casei Corrino. În același timp, surorile Bene Gesserit i-au recunoscut potențialul, așa că au antrenat-o pentru a o putea folosi pe viitor. În ciuda acestor așteptări, Irulan a rămas doar o Bene Gesserit mediocră, dar și-a păstrat caracterul ambițios și un puternic simț al independenței, care-o conduc la diverse conflicte cu tatăl ei.

În cele din urmă este atrasă și ea în Afacerea Arrakis. În Landsraad existau zvonuri că Irulan urma să se căsătorească cu Paul, ceea ce ar fi confirmat trecerea puterii imperiale asupra Casei Atreides. Însă invidia Împăratului față de ducele Leto l-a condus pe acesta să facă un pact cu rivalii săi, Casa Harkonnen. Împăratul i-a promis Baronului că va permite ca Irulan să se mărite cu Feyd-Rautha. Baronul a fost de acord, sperând la formarea unui Imperiu Harkonnen, însă Irulan s-a opus vehement, nedorindu-și să fie un simplu pion. Complotul contra Casei Atreides a fost înfăptuit însă, provocând vremelnica prăbușire a Casei.

Pe când Muad'dib înfrângea armatele lui Shaddam, Irulan era pe Arrakis, unde-și însoțea tatăl. Ea a fost martoră la exterminarea Casei Harkonnen și s-a văzut obligată să se căsătorească cu Paul, pentru a legitima urcarea acestuia pe tronul imperial. Sperând că va putea avea un moștenitor Corrino, a acceptat. Însă când a văzut că Paul o iubește doar pe Chani, concubina sa, Irualan a înțeles adevărul.

Geloasă și resentimentară, a început să-i dea contraceptive periculoase Chaniei, pentru a împiedica nașterea unui moștenitor. După moartea Chaniei la naștere, a fost cuprinsă de păreri de rău și, după plecarea lui Paul în deșert, a devenit loială Casei Atreides și gemenilor Leto și Ghanima. În anii care-au urmat, și-a continuat cercetarea istorică, studiind și documentându-se despre perioada scursă de când Casa Atreides preluase controlul Arrakisului.

Opere[modificare | modificare sursă]

Manualul lui Muad'dib Muad'dib, comentarii familiale

Istoria copilului Muad'dib

Dicționarul lui Muad'dib

Analiză: Criza Arrakeeană (pentru Bene Gesserit)

Umanitatea lui Muad'dib

Istoria Jihadului Butlerian

Vorbe culese ale lui Muad'dib

În casa tatălui meu

Cântecele lui Muad'dib

Conversații cu Muad'dib

Trezirea Arrakisului

Reflecții private asupra lui Muad'dib

Paul of Dune

Ințelepciunea lui Muad'dib

Muad'dib, omul (prefața, Stilgar)

Contele Fenring: profil

Muad'dib: problemele religioase

Muad'dib:cele 99 de minuni ale universului

Legende alese de pe Arrakis

Note[modificare | modificare sursă]