Primul Război Punic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Primul război punic)
Salt la: Navigare, căutare
Primul război punic
Parte a Războaiele Punice
First Punic War 264 BC.jpg
Vestul Mării Mediterane, 264 î.Hr. Roma este indicată în roșu, Cartagina în gri și Siracuza în verde.
Informații generale
Perioadă 264– 241 BC
Loc Marea Mediterană, Sicilia, Sardinia, Africa de Nord
Rezultat victorie a Republicii Romane
Casus belli disputa dintre Cartagina și Roma asupra ocupării de către mamertini a cetății Messina
Modificări teritoriale Romanii cuceresc Sicilia
Combatanți
Republica Romană Cartagina
Conducători
Marcus Atilius Regulus
Gaius Lutatius Catulus
Gaius Duilius
Hamilcar Barca
Hanno
Hasdrubal
Xanthippus

Primul război punic (264-241 î.Hr.) a fost primul dintre Războaiele Punice care au avut loc între Roma și Cartagina. Timp de 23 de ani cele două puteri și-au disputat supremația în bazinul vestic al Mării Mediterane. Cartagina, aflată în Tunisia de azi, era cea mai puternică putere maritimă din vestul Mării Mediterane la începutul conflictului. De asemenea, Roma domina Peninsula Italică și își dorea victoria, dar era greu de obținut o victorie decisivă.

Cele două state au avut trei războaie unul contra celuilalt, războaie care le-au marcat existența. Aceste războaie au fost numite Războaiele punice, după numele de „puni” pe care romanii îl dădeau cartaginezilor.


Preludiu[modificare | modificare sursă]

De la mijlocul secolului III i.en., romanii au securizat o mare parte din peninsula Italica, exceptand Gallia Cisalpina si Campia Padului, dupa secole in care si-a infrant adversarii. Liga Latina a fost dizolvata in Razboiul Latin ,[1], apoi i-au invins pe Samniti in Razboiul Samnit ,[2] si au ocupat orasele grecesti din Magna Graecia care au fost unificate dupa campania lui Pyrrhus. [2] Cartagina a fost considerata ca fiind o putere navala dominanta in vestul Mediteranei. Fiind o colonie feniciana in Africa, langa Tunisia moderna, a devenit centrul unei civilizatii a carei hegemonie se intindea pe coasta Africii de nord, Insulele Balearice, Sardinia, Corsica, sudul Spaniei si vestul Siciliei. [3] Conflictul dintre Roma si Cartagina a inceput cu interventia in Messana, orasul sicilian cel mai apropiat de peninsula italica..[4]

Inceputul[modificare | modificare sursă]

In 288 i.en., Mamertinii-un grup de italieni mercenari din Campania, initial platiti de Agathocles de Siracuza si aflati in slujba acestuia, au ocupat orasul Messana din nord-estul Siciliei, ucigand toti barbatii si rapind femeile. [5]

Intre timp, un grup de trupe romane au ocupat Rhegium in 270 i.en. In Sicilia, mamertinii au devastat si jefuit Sicilia orientala si au intrat in conflict cu Hiero de Syracuza. Au fost invinsi langa Mylae pe Raul Longanus. [6] Mametinii au apelat si la Roma si Cartagina pentru asistenta. Cartaginezii l-au abordat pe Hiero sa nu duca nicio actiune mai departe si i-au convins pe mamertini sa accepte garnizoana cartagineza in Messana. Mamertinii, nemultumiti de garnizoana cartagineza, au petitionat Roma pentru o alianta, sperand la o protectie mai sigura. Rivalitatea dintre Roma si Cartagina a crescut dupa razboiul cu Pyrrhus [7] si dupa ce Mamertinii au intrat sub protectia Romei. In 264 i.en., doua legiuni comandate de Appus Claudius au debarcat in Sicilia si au alungat din Messana garnizoana cartagineza si au incheiat in 263 i.en. pace cu Syracuza, dupa un mic asediu. Syracuza este obligata sa plateasca 100 de talanti ca despagubiri si se aliaza cu Roma impotriva Cartaginei si va aprovizona armata romana aflata in Sicilia. [8] [9][10]


Sicilia este o insula semi-deluroasa, fiind un teren dificil pentru mentinerea comunicatiei. Terenul ei deluros a jucat un rol secundar in Primul Razboi Punic. Initial, operatiunile se limitau la raiduri si incaierari la scara mica si putine batalii. Asediile si blocadele au fost cele mai frecvente desfasurate la scara larga.

Între timp, Cartagina a început să construiască o armată de mercenari din Africa, care a fost expediata în Sicilia pentru a-i confrunta pe romani. Potrivit istoricului Philinus, aceasta armata a fost compusa din 50.000 de infanteristi, 6000 calareti și 60 de elefanți. În conformitate cu Polybius, aceasta armata a fost compusă în parte din Ligurieni, celți și ibericii. [11] În războaie trecute pe insula Sicilia, Cartagina a castigat bazându-se pe anumite puncte fortificate de-a lungul insulei, iar planul lor a fost de a efectua războiul de teren în același mod. Armata de mercenari confruntea romanii , în timp ce orașele puternic fortificate ar oferi o bază de apărare.

Batalia de la Agrigentum[modificare | modificare sursă]

Una dintre aceste orașe , Agrigentum ( cunoscut de greci ca Acragas ) , a fost următorul obiectiv Roman . În 262 î.Hr. , Roma a asediat Agrigentum , o operațiune care a implicat ambele armate - un total de patru legiuni consulare - și a durat luni pentru a desavarsi . Garnizoana din Agrigentum a reușit să cheme întăriri și forțele cartagineze comandate de Hanno venit în ajutor și a distrus baza romana de aprovizionare de la Erbessus . Cu livrările din Syracuse tăiate , romanii erau acum cei asediati și au construit o linie de contravallation . După câteva încăierări , bolile au lovit armata romană în timp ce livrările din Agrigentum au fost terminate , iar ambele părți au văzut o luptă deschisă ca de preferat in situația actuală . Desi romanii au castigat o victorie clară asupra armatei cartagineze în bătălia de la Agrigentum , armata cartagineza care apăra orașul a reușit să scape . Agrigentum , lipsit de orice apărare reala , a căzut ușor sub mainile romanilor , care apoi au jefuit orașul și înrobit populația .


Flota romana[modificare | modificare sursă]

La începutul Primului Război Punic , Roma nu avea practic nici o experiență în războiul naval , în timp ce puternica Cartagina a avut o mare experiență pe mări datorita secole sale de comerț maritim . Cu toate acestea , Republica Romana a înțeles curând importanța controlului mediteranean ca rezultatul conflictului .

Prima flota romane mare a fost construită după victoria de Agrigentum în 261 î.Hr. . Unii istorici au speculat că , deoarece Roma nu aveau tehnologie avansată navala , designul corabiilor de război a fost , probabil, copiat de la Triremele cartagineze capturate și quinqueremele naufragiate pe malul italic din cauza furtunilor . Alți istorici au subliniat faptul că Roma a avut o experiență si tehnologia navală fiindca a patrulat coastele împotriva pirateriei . O altă posibilitate este că Roma a beneficiat de asistență tehnică din partea aliatului ei, Syracuse . Indiferent de starea tehnologiei lor navale , la începutul războiului , Roma s-a adaptat rapid .

În scopul de a compensa lipsa de experiență , romanii au echipat noile nave cu un dispozitiv special de îmbarcare ,Corvus, prin intermediul caruia, romanii intrau la bordurile corabiilor cartagineze si ii confruntau pe cartaginezi direct. În loc de a manevra cu berbec , care a fost tactica navala standard în acele vremuri , navele echipate cu Corvus manevrau alături de navele inamice , atasand podul de nava inamică . Noua arma si-a dovedi utilitatea în Bătălia de Mylae , prima victorie navala a Romei , și va continua să facă acest lucru în următorii ani , mai ales în bătălia navala de la Cape Ecnomus .

Comandantul roman , Gaius Duilius , s-a întâlnit in lupta cu generalul cartaginez Hannibal Gisco , la nord de Mylae în 260 . Polybius afirmă că cartaginezi au avut 130 de nave , dar nu da o cifră exactă pentru piederile romane. Cele 17 nave de la insulele Lipari dintr-un total de pornire de 120 de nave sugerează că Roma a avut 103 rămase . Cu toate acestea , este posibil ca acest număr sa fi fost mai mare decât 103 , datorită navelor capturate și sprijinul aliaților Romei . Cartaginezi au anticipat victoria , mai ales datorită experienței lor superioare pe mare . Corvus a fost de mare succes. În scopul de a evita Corvi , cartaginezi au fost forțați pentru a naviga în jurul lor și sa se apropie de romani din spate sau din lateral. Dupa confruntari pline de pierderi , Hannibal Gisco s-a retras cu navele sale , lăsându-i lui Duilius cu o victorie clară . În loc de a urma cartaginezi rămasi pe mare , Duilius a navigat spre Sicilia pentru a prelua controlul asupra trupelor . Acolo, el a salvat orașul de Segesta , care a fost sub asediul comandantului de infanterie cartaginez , Hamilcar .

Bataliile din Sicilia[modificare | modificare sursă]

Romanii au continuat sa avanseze spre vest de Agrigentum pentru a diminua orasul Macella asediat de cartaginezi. Au avansat spre Thermae apoi, unde au fost invinsi de catre cartaginezii condusi de Hamilcar. In 259 i.en., cartaginezii au navalit si in Enna, si apoi spre sud, au avansat spre Camarina, in teritoriul Siracuzei, probabil cu intentia de a-i convinge pe siracuzieni sa se alature de partea lor.

În anul următor , 258 î.Hr. , romanii au preluat Enna și Camarina . În centrul Siciliei , au luat orașul Mytistraton , pe care l-au atacat de doua ori anterior . Romanii , de asemenea, s-au mutat la nord de marș pe coasta de nord față de Panormus , dar nu au fost în măsură să ia orașul.


Eroare la citare: pagina conține coduri <ref>, dar lipsește codul <references/>.