Povestea jucăriilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Povestea jucăriilor
Rating
Titlu originalToy Story
Genbuddy film[*][[buddy film (film genre in which two people of the same sex (historically men) are non-romantically paired, with a contrast in personality, sometimes accentuated by an ethnic difference between the two)|​]]
film fantastic
film de aventuri[1]
film de comedie  Modificați la Wikidata
RegizorJohn Lasseter (debut regizoral)
ScenaristJoss Whedon
Andrew Stanton
Joel Cohen
Alec Sokolow
Povestire deJohn Lasseter
Pete Docter
Andrew Stanton
Joe Ranft
ProducătorRalph Guggenheim
Bonnie Arnold
StudioPixar
DistribuitorWalt Disney Pictures
MontajRobert Gordon
Lee Unkrich
MuzicaRandy Newman
DistribuțieTom Hanks
Tim Allen
Don Rickles
Jim Varney
Wallace Shawn
John Ratzenberger
Annie Potts
John Morris
Laurie Metcalf
Erik von Detten
Premiera22 noiembrie 1995 (Statele Unite Ale Americii), 1996 (România)
Durata81 de minute
ȚaraStatele Unite
Limba originalăengleză
PremiiSpecial Achievement Academy Award[*][[Special Achievement Academy Award (Academy Award)|​]] (John Lasseter, )
Annie Award for Best Animated Feature[*][[Annie Award for Best Animated Feature (list of award winners)|​]] ()
Annie Award for Character Animation in a Feature Production[*][[Annie Award for Character Animation in a Feature Production (list of award winners)|​]] ()
Annie Award for Directing in a Feature Production[*][[Annie Award for Directing in a Feature Production |​]] ()
Annie Award for Music in a Feature Production[*][[Annie Award for Music in a Feature Production (annual award given annually to the best music in an animated feature film)|​]] ()
Annie Award for Best Production Design in an Animated Feature Production[*][[Annie Award for Best Production Design in an Animated Feature Production (United States animation industry award)|​]] ()
Annie Award for Writing in a Feature Production[*][[Annie Award for Writing in a Feature Production |​]] ()  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original (Joss Whedon,Andrew Stanton[*][[Andrew Stanton (regizor de film american)|​]],Joel Cohen[*][[Joel Cohen (American screenwriter (born 1963))|​]],Alec Sokolow[*][[Alec Sokolow (American film writer)|​]], John Lasseter, Pete Docter[*] șiJoe Ranft[*][[Joe Ranft (joe ranft)|​]], )
Academy Award for Best Original Musical or Comedy Score[*][[Academy Award for Best Original Musical or Comedy Score |​]] (Randy Newman, )  Modificați la Wikidata
Buget$30 million
Încasări$361,958,736[2]
Parte a serieiNational Film Registry[3]  Modificați la Wikidata
Urmat dePovestea jucăriilor 2  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://www.pixar.com/feature-films/toy-story
https://www.disney.co.jp/fc/toystory.html  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Povestea jucăriilor (original Toy Story) este un film de animație CGI, produs de Pixar Animation Studios, regizat de John Lasseter (debut regizoral), Lee Unkrich și Ash Brannon și lansat de Walt Disney Pictures și Buena Vista Distribution pe 15 noiembrie 1995 în Statele Unite. Acțiunea din „Povestea jucăriilor” se învârte în jurul aventurilor unui grup de jucării care prind viață atunci când oamenii nu le pot vedea. Premiera românească a filmului a avut loc în 1995, în variantă subtitrată, și ulterior din 9 octombrie 2009 a fost redistribuit în cinematografe în 3D, varianta subtitrată și dublată, filmul fiind de asemenea disponibil din 12 aprilie 2010 și pe DVD și Blu-Ray.[4]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Logo-ul oficial al francizei Povestea Jucăriilor

Toy Story este un film despre viața secretă a jucăriilor care prind viață atunci când nu sunt văzute de oameni.

Woody este o păpușă-cowboy cu sfori, care a petrecut cinci ani pe noptiera de la capul patului unui băiețel pe nume Andy, câștigând astfel statutul de jucărie preferată și devenind liderul incontestabil al celorlalte jucării. Din nefericire, autoritatea îi este amenințată de Buzz Lightyear, cosmonautul, care din momentul în care intră în camera lui Andy încearcă să instaureze o nouă ordine. În afară de faptul că nu-l poate înghiți pe cowboy, Buzz are pretenția că este real.

Cei doi se suportă cu greu, dar, într-o zi, când ajung la capătul răbdărilor, se iau la bătaie. În timpul confruntării, Buzz cade pe fereastră. Woody este acuzat de toate jucăriile ca l-a ucis și, vinovat, pornește degrabă în căutarea lui. Însă odată ieșiți din casă, cei doi vor trece prin tot felul de peripeții, căci drumul de întoarcere este mult mai greu. În ciuda diferențelor, cei doi își unesc forțele pentru a regăsi drumul spre camera lui Andy și a înfrunta toate piedicile, descoperind astfel și mirajul unei frumoase prietenii.

Toy Story este primul film de lungmetraj realizat în exclusivitate pe computer.

Actori[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.cinemagia.ro/filme/toy-story-1521/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Toy Story/Toy Story 2 (3D)”. Box Office Mojo. Accesat în February 18, 2010.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  3. ^ https://www.loc.gov/programs/national-film-preservation-board/film-registry/complete-national-film-registry-listing/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ „Toy Story se relanseaza pe marile ecrane in format Disney Digital 3D « Stiri din cinema, filme noi”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]