Portal:Transport

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Transport

Transportul se referă la deplasarea de la un loc la altul a persoanelor precum și a bunurilor, semnalelor sau informațiilor. Termenul vine din latină, de la "transportare", trans (peste) și portare (însemnând a purta sau a căra).

Transportul este o activitate care a apărut odată cu existența omului. Limitele fizice ale organismului uman în privința distanțelor ce puteau fi parcurse pe jos și a cantității de bunuri ce puteau fi transportate, au determinat, în timp, descoperirea unei game variate de căi și mijloace de transport.

modificare 

Articole selectate

Articole de calitate

Căile Ferate Române - Formula 1 - Locomotivă cu abur - Podul Faidherbe - Renault - mai multe...

Articole recomandate

Avion - Bicicletă - Canalul Panama - Dacia - Eurostar - Locomotivă cu abur - Maglev - Renault - Scuderia Ferrari - TGV

Liste

Autostrăzi și drumuri naționale în România - Drumuri europene în România - Lista aeroporturilor, autogărilor, gărilor, porturilor din România - Listă cu nave maritime importante - Listă cu primele zboruri - Listă de aeroporturi din România - Listă de avioane - Listă de avioane militare - Listă de indicative de aeronave - Listă de linii aeriene - Listă de mărci de automobile - Listă de strâmtori - Lista sistemelor de metrou - Lista magistralelor CFR - Lista stațiilor de metrou din București - Poduri suspendate

modificare 

Articolul zilei

Transrapid Pudong

Un tren cu sustentație magnetică, sau Maglev, este un tren care utilizează câmpuri magnetice puternice pentru a-și asigura sustentația și a avansa. Spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu șina, ceea ce reduce forțele de frecare și permite atingerea unor viteze foarte mari (anumite sisteme ajung la 550 km/h). Deoarece nu pot fi folosite cu infrastructura existentă, trenurile Maglev trebuie concepute de la 0. Termenul de maglev nu se referă numai la vehicule, ci și la interacțiunea dintre acestea și calea de rulare. Această interacțiune este foarte importantă, fiecare componentă fiind proiectată în funcție de cealaltă pentru a crea și controla levitația magnetică.

modificare 

Portaluri asemănătoare

modificare 

Știri

modificare 

Imagine selectată

Metroul din Washington
modificare 

Biografie selectată

Henry Ford (* 30 iulie 1863; † 7 aprilie 1947) a fost fondator al industriei americane de automobile, a întemeiat Ford Motors Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a producției industriale, cunoscut sub denumirea de fordism.

modificare 

Personalități deosebite

modificare 

Citate

modificare 

Știați că...

modificare 

WikiProiecte

modificare 

Lucruri pe care le poți face

Poți ajuta la completarea unui ciot din domeniul transportului.



modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii

modificare 

Alte portaluri

Curăță memoria cache