Portal:Scufundare/Scafandrii celebri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
modificare 

Scafandrii celebri

Constantin Scarlat (n. 21 mai 1935, localitatea Costișa, județul Neamț - d. 23 martie 2006, Constanța), a fost un cercetător subacvatic, căpitan-comandor în Marina Militară Română. Pasionat cercetător al adâncurilor, Constantin Scarlat a adus o importantă contribuție la explorarea interdisciplinară a platformei continentale a Mării Negre, de numele său fiind legate importante descoperiri.

A inițiat la noi scufundarea autonomă cu aparat autonom de respirat sub apă, a pus bazele primei unități de scafandri din Marina Militară în anul 1967 și a unui sector de cercetare a acestui domeniu în 1969. A întocmit prima hartă a reliefului submarin și a resurselor platoului continental al Mării Negre.

Între anii 1977-1979 a fost ofițer secund pe nava de cercetări și intervenție cu scafandri de mare adâncime „Emil Racoviță”, iar după 1980 a lucrat ca specialist scafandru la bordul navelor românești de pescuit oceanic din Oceanul Atlantic.

Pasionat cercetător al adâncurilor, Constantin Scarlat a adus o importantă contribuție la explorarea interdisciplinară a platformei continentale a Mării Negre, de numele său fiind legate importante descoperiri.



Emil Racoviță (n. 15 noiembrie 1868, Iași – d. 17 noiembrie 1947, Cluj) a fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran - peșteri și pânze freatice de apă). A fost ales academician în 1920 și a fost președinte al Academiei Române în perioada 1926 - 1929.

Lucrează la laboratoarele Arago în cadrul stațiunii biologice marine de la Banyuls-sur-Mer, unde efectuează o serie de scufundări la adâncimea de 10 m cu un echipament clasic Siebe-Gorman, pentru a studia viața subacvatică.

La vârsta de numai 25 de ani este ales membru al Societății zoologice din Franța. Este recomandat (1897) să participe ca naturalist al Expediției antarctice belgiene (1897-1899) la bordul navei Belgica, condusă de Adrien de Gerlache. Această expediție, care pornește din Anvers la 10 august 1897, avea un caracter internațional, pe lângă belgieni, la ea participând și norvegianul Roald Amundsen ca ofițer secund, medicul american Frederick Cook, meterologul polonez Antoine Dobrowolski și geologul Henryk Arctowski.



Yves Paul Gaston Le Prieur (n.23 Martie 1885-d.1963) a fost un locotenent și scafandru în Marina Franceză inventator al unui aparat autonom de respirat sub apă și a mai multor invenții militare.

Le Prieur intră la Academia Navală în 1902 și a făcut primul său serviciu militar între 1905-1907 în Extremul Orient, pe crucișătorul cuirasat Dupetit-Thouars și apoi la bordul crucișătorului Entrecasteaux.

În 1907 face primele scufundări ca scafandru de bord (eliberează o parâmă de oțel înfășurată în jurul elicei, treabă pe care un alt scafandru de la bord nu a putut să o facă).

În același an, a fost transferat la bordul navei Victor Hugo, iar în 1908 ajunge în Japonia.

În timpul primului război mondial, Le Prieur inventează o torpilă aer-aer (racheta Le Prieur), pentru distrugerea baloanelor de observație și a dirijabilelor, folosită la bătălia de la Verdun în 1916.



Dimitri Rebikoff (n.1921, Paris, Franța – d.1997, Florida, S.U.A.) a fost un inginer, inventator și scafandru francez de origine rusă. Bunicul său, Vasili, a contribuit la dezvoltarea Forțelor Aeriene țariste, iar tatăl său a fost atașat la ambasada de la Paris, iar mai târziu, ucis la Praga de către KGB. În timpul celui de-al doilea război mondial, a fost trimis într-un lagăr de muncă în Germania.

După război, s-a întors la Paris și a studiat la Sorbona. Deschide un atelier la Lausanne unde concepe un colorimetru și inventează în 1947 primul flash fotografic, Éclatron, cu care a fost posibil pentru prima dată să fie fotografiată ieșirea unui glonț dintr-un pistol.

S-a căsătorit cu Ada Niggeler de asemeni, fotograf și se mută la Cannes unde are ocazia să experimenteze majoritatea invențiilor sale.

În 1950, el a dezvoltat primul blitz electronic submarin și prima carcasă etanșă pentru aparate de fotografiat subacvatic de mici dimensiuni, precum și pentru un aparat de fotografiere stereoscopic.



Georges Beuchat (1910 - 1992) a fost un scafandru, om de afaceri și inventator francez, fondator al firmei producătoare de echipament de scufundare Beuchat International.

George Beuchat a inventat un mare număr de piese de echipament de scufundare care au condus la dezvoltarea scufundării în general și a celei de scufundare liberă și vânătoare subacvatică în special.



Jean-Michel Cousteau (n. 1938 la Toulon), este fiul cel mare al comandantului Jacques-Yves Cousteau. A fondat în 1999, asociația Ocean Futures Society. A fost inițiat de tătăl său în explorările submarine, încă de la vârsta de 7 ani. Cea mai mare parte a vieții și-a petrecut-o explorând mările la bordul navelor Calypso sau Alcyone, însoțit de familia sa.