Ponte della Paglia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ponte della Paglia
Ponte della Paglia
Ponte della Paglia
45°26′01″N 12°20′27″E ({{PAGENAME}}) / 45.43361°N 12.34083°E
Nume oficialPonte della Paglia
Denumit dupăpaie[*]  Modificați la Wikidata
TraverseazăRio de la Canonica
LocațieVeneția
Tippod în arc
Construcție
MaterialIstrian stone[*][[Istrian stone (type of limestone)|​]]  Modificați la Wikidata
Data deschiderii1360 - reconstruit în 1854
Utilizare
Prezență online

Ponte della Paglia (în traducere Podul paielor) este un pod pietonal din Veneția care traversează Rio de la Canonica în apropiere de Palatul Dogilor, făcând legătura între debarcaderul din Piazzetta San Marco și promenada Riva degli Schiavoni. El leagă sestierele Castello și San Marco.

Numele "della Paglia" provine de la bărcile încărcate cu paie care erau ancorate aici. Un edict din 1285 al Republicii Venețiene stipula următoarele: Palea non vendatur ad Pontem Paleæ, iar un altul din 1308 interzicea vânzătorilor de paie să-și vândă marfa în acest loc.[1]

Podul a fost construit în 1360 din piatră de Istria extrasă din cariera Orsera și are coloane mici, așa cum apare încă. A fost restaurat în 1462. Podul a fost lărgit în 1854 cu fonduri publice, fiindu-i dublată lățimea.

Podul este adesea aglomerat cu turiști, nu numai pentru că permite o vedere bună spre Puntea Suspinelor și către Bazinul San Marco, ci și pentru că, în serile de vară, oferă cele mai frumoase apusuri de soare venețiene, soarele scufundându-se în apa din spatele Bazilicii Santa Maria della Salute.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tassini, Giuseppe (). Curiosità veneziane. Venezia: Filippi editore. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Ponte della Paglia la Wikimedia Commons