Pompeia Plotina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pompeia Plotina
Date personale
Născutăanii 70 d.Hr. Modificați la Wikidata
Nîmes, Franța Modificați la Wikidata
Decedată121 d.Hr. (51 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiLucius Pompeius[*][[Lucius Pompeius (father of Roman empress Pompeia Plotina)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPompeia Marullina[*][[Pompeia Marullina (wife, mother or sister of a Roman consul, possible sister of Roman empress Pompeia Plotina, and presumed relative of emperor Hadrian)|​]][1] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuTraian[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
TitluriAugusta (titlu onorific)
Familie nobiliarăDinastia Antoninilor
Roman Empress Modificați la Wikidata

Pompeia Plotina (numele întreg, în latină Pompeia Plotina Claudia Phoebe Piso, n. anii 70 d.Hr., Nîmes, Franța – d. 121 d.Hr.) a fost soția împăratului Traian.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pompeia Plotina s-a născut la Nemausus, în provincia Gallia Narbonensis, în timpul domniei lui Nero. S-a căsătorit cu Traian, înainte ca acesta să acceadă la titlul de împărat roman. Deși căsătoria a fost fericită, nu au avut copii.

În anul 97, Plotina împreună cu soțul ei s-a mutat la Colonia, în Germania inferior, unde Traian a devenit guvernator. Cuplul a locuit împreună cu sora lui Traian, Ulpia Marciana, fiica acesteia, Matidia[3], și două dintre nepoatele sale, Vibia Sabina[4] și Matidia.

În ianuarie 98, Traian a devenit noul împărat roman, urmându-i lui Nerva, iar în anul următor, familia imperială s-a stabilit la Roma. În timpul ceremoniei de încoronare a lui Traian, Plotina s-a adresat mulțimii și a exclamat că dorește să rămână aceeași femeie care fusese până atunci.

În 105, Traian i-a acordat titlul de Augusta. Plotina l-a protejat pe Hadrian care, rămas orfan de tată la vârsta de zece ani, a intrat sub tutela lui Traian. A acționat mult pentru accelerarea carierei tânărului Hadrian, iar la moartea lui Traian, survenită în 117, părerea sa a fost determinantă pentru numirea lui Hadrian ca succesor al lui Traian.

Pompeia Plotina a murit în anul 121 și a fost divinizată de Hadrian, care a ridicat două temple în onoarea ei, unul la Nemausus, iar altul la Roma, în Forul lui Traian.

Pompeia Plotina a fost renumită pentru calitățile sale de austeră matroană romană. A fost faimoasă pentru interesul pe care-l avea față de filosofie. A aderat la epicurism și a contribuit la relansarea acestui curent filosofic.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://books.google.se/books?id=RHFoAAAAMAAJ&q=settipani+marullina+plotina&dq=settipani+marullina+plotina&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwjPtI-ctIv5AhXPQ_EDHQZCDuIQ6AF6BAgCEAI  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ RSKD / Plotina[*][[RSKD / Plotina (dictionary entry)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Salonina Matidia (n. 68 - d. 119) este fiica Ulpiei Marciana și nepoată a împăratului Traian. A fost soacra împăratului Hadrian.
  4. ^ Vibia Sabina (87 - c. 137) a fost o împărăteasă romană, soția lui Hadrian.