Poiana, Vrancea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Poiana
—  sat  —
Poiana se află în România
Poiana
Poiana
Poiana (România)
Localizarea satului pe harta României
Poiana se află în Județul Vrancea
Poiana
Poiana
Poiana (Județul Vrancea)
Localizarea satului pe harta județului Vrancea
Coordonate: 45°52′32″N 26°45′33″E ({{PAGENAME}}) / 45.87556°N 26.75917°E

Țară România
Județ Vrancea
ComunăVrâncioaia


Altitudine358 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total549 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal627449

Prezență online

Poiana este un sat în comuna Vrâncioaia din județul Vrancea, Moldova, România.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Se remarcă frecvența în toate regiunile a toponimelor Poiana, folosite singure sau cu determinative, și a derivatelor Poienari, Poienița, Poienărie. Mai mult, în valea superioară a Putnei, relieful specific depresiunii submontane, cu păduri dese în care sunt poieni („locuri lipsite de vegetație lemnoasă din interiorul pădurilor”) justifică existența localității cu acest nume. În afara toponimului înregistrat oficial Poiana, există nenumărate denumiri topice neoficiale din hotarele satelor din Valea Putnei ce conțin termenul poiana, împreună cu determinative.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Locuitorii satului Poiana, atestat documentar în 1694, au avut ca îndeletniciri, pe lângă agricultură, creșterea animalelor, și comerțul cu humă, extrasă din pârâul Pețic.

Localitatea este cunoscută datorită ceretărilor arheologice desfășurate de Vasile Pârvan. Acesta a identificat la NV de sat, pe dealul Cetățuia, urmele unei cetăți cu numeroase vestigii grecești și romane. Pe lângă această cetățuie trecea un drum folosit de romani, care lega Dacia (castrul Angustia) de Dobrogea (Moesia).

Transport[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1] Arhivat în , la Wayback Machine.| Tamara Daniela MOCANCA, Țara Vrancei, dincolo de legenda Tudorei Vrâncioaia și a celor șapte feciori

VN Acest articol despre o localitate din județul Vrancea este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.