Plopeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Plopeni, Prahova)
Pentru alte sensuri, vedeți Plopeni (dezambiguizare).
Plopeni
—  oraș  —

Stemă
Stemă
Plopeni se află în România
Plopeni
Plopeni
Plopeni (România)
Localizarea orașului pe harta României
Plopeni se află în Județul Prahova
Plopeni
Plopeni
Plopeni (Județul Prahova)
Localizarea orașului pe harta județului Prahova
Coordonate: 45°02′58″N 25°57′07″E ({{PAGENAME}}) / 45.04944°N 25.95194°E

Țară România
Județ Prahova

Înființare1939
Oraș1968

ReședințăPlopeni[*]
ComponențăPlopeni[*]

Guvernare
 - primar al orașului Plopeni[*]Dragoș Niță[*][2][3] (PNL, )

Suprafață
 - Total4,73 km²
Altitudine252 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total6.709 locuitori
 - Densitate1.587,53 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal105900

Prezență online
www.primariaplopeni.ro

Localizarea în cadrul județului
Localizarea în cadrul județului
Localizarea în cadrul județului

Plopeni (în trecut Mărgineanca și apoi Stejarul) este un oraș în județul Prahova, Muntenia, România. Conform recensământului din anul 2011, Plopeni are o populație de 7.718 locuitori,[4] fiind al doisprezecelea centru urban al județului Prahova din punct de vedere demografic. Localitatea este situată la circa 15 km nord de municipiul Ploiești și este înconjurată de păduri din stejar.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Orașul se află în centrul județului, pe malul drept al Teleajenului. Este străbătut de șoseaua județeană DJ102, care îl leagă spre sud de Păulești și Ploiești (unde se intersectează cu DN1B), și spre nord de Dumbrăvești, Vărbilău, Slănic și Izvoarele (unde se termină în DN1A). Din acest drum, lângă Plopeni se ramifică spre nord-vest șoseaua județeană DJ100D, care duce la Cocorăștii Mislii, Scorțeni și Bănești (unde se termină în DN1).[5] Prin oraș trece și calea ferată Buda-Slănic, pe care este deservit de stația Plopeni.

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a orașului Plopeni

     Români (88,37%)

     Alte etnii (0,64%)

     Necunoscută (10,99%)




Componența confesională a orașului Plopeni

     Ortodocși (86,32%)

     Alte religii (1,86%)

     Necunoscută (11,82%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația orașului Plopeni se ridică la 6.709 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 7.718 locuitori.[4] Majoritatea locuitorilor sunt români (88,37%), iar pentru 10,99% nu se cunoaște apartenența etnică.[6] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (86,32%), iar pentru 11,82% nu se cunoaște apartenența confesională.[7]

Plopeni - evoluția demografică

Date: Recensăminte sau birourile de statistică - grafică realizată de Wikipedia

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Orașul Plopeni este administrat de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Dragoș Niță[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[8]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal7       
Alianța pentru Plopeni4       
Partidul PRO România1       
Partidul Mișcarea Populară1       
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1       
Partidul Prahova In Acțiune1       

Istorie[modificare | modificare sursă]

În zona actuală a orașului s-a înființat în anul 1938 o fabrică de armament. Aceasta se afla pe teritoriul fostei comune Țintea (astăzi localitate administrată de orașul Băicoi), lângă satul Plopeni din comuna Dumbrăvești. În jurul fabricii a apărut în 1939 o colonie muncitorească, denumită Mărgineanca, de la pădurea din apropiere. În 1945, satul Mărgineanca a fost denumit Stejarul, iar în anul 1950 a fost arondat raionului Ploiești din regiunea Prahova și apoi regiunea Ploiești. În 1968, la reforma administrativă, județul Prahova a fost reînființat, iar satul Stejarul a primit numele de Plopeni (de la satul din apropiere, care avea apoi să fie cunoscut apoi și sub numele de Plopeni-Sat), și a fost declarat oraș.[9] Până în 1989, comuna Dumbrăvești a fost comună suburbană a orașului.

Începând cu anii '90 odată cu închiderea Uzinei Mecanice Plopeni, începe și declinul economic, demografic și social al orașului. În ciuda faptului că orașul a fost inclus în zona localităților defavorizate, facilitățile fiscale oferite de stat nu au atras investitorii așa cum se așteptaseră autoritățile.[necesită citare]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Singurul obiectiv din orașul Plopeni inclus în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monument de interes local este situl arheologic din poiana „La Cetate” („Cetatea Fetii”), unde s-au găsit urmele unei cetăți din secolele al VI-lea–al V-lea î.e.n.

Stemă[modificare | modificare sursă]

Stema orașului Plopeni din județul Prahova, potrivit anexei nr. 1 din Hotărârea de Guvern numărul 1985/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, numărul 1160 din 8 decembrie 2004, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă. În prima partiție, pe fond albastru, se află o roată dințată ieșind, de argint. Partițiile doi și trei cuprind, în câmp de aur, câte o frunză de stejar așezată spre stânga, respectiv dreapta, terminată în partea de sus cu două ghinde. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.

Semnificațiile elementelor însumate:
Roata dințată semnifică principala caracteristică a localității ca oraș industrial. Frunza de stejar este elementul specific al zonei, de unde și numele localității Stejarul, în prezent Plopeni. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraș.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Despre Prahova. Geografie și statistici”. Direcția Județeană de Statistică Prahova. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  4. ^ a b „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  5. ^ Google Maps – Plopeni (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  7. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  8. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  9. ^ „Istoria orașului Plopeni, Prahova”. www.plopeni.com. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Plopeni