Plants vs. Zombies

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Plants vs. Zombies

Coperta nord-americană pentru Windows
Dezvoltator(i)Popcap games  Modificați la Wikidata
Editor(i)Popcap games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Steam
Nintendo eShop[*][[Nintendo eShop (digital distribution service powered by the Nintendo Network)|​]]
Google Play
App Store  Modificați la Wikidata
Designer(i)George Fan[*][[George Fan (American video game designer)|​]]  Modificați la Wikidata
Compozitor(i)Laura Shigihara[*][[Laura Shigihara (Video game composer)|​]]  Modificați la Wikidata
SeriePlants vs. Zombies[*][[Plants vs. Zombies (video game series)|​]]  Modificați la Wikidata
Motor graficAdobe Flash  Modificați la Wikidata
Prima versiune1.2.0.1073[1]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.2.0.1073[1]  Modificați la Wikidata
PlatformăNintendo DS
Windows Phone
Android
PlayStation Vita
PlayStation 3
Microsoft Windows
PlayStation Portable
macOS[2]
iOS
BlackBerry 10[*][[BlackBerry 10 (sistem de operare)|​]]  Modificați la Wikidata
Dată lansarePC/Mac
  • AN 5 mai 2009
iOS
Xbox Live Arcade
Nintendo DS
  • AN 18 ianuarie 2011
  • EUR 6 mai 2011
PlayStation Network
  • AN 8 februarie 2011
  • PAL 9 februarie 2011
DSiWare
  • AN 14 martie 2011
  • PAL 6 mai 2011
Android
  • AN 31 mai 2011
Windows Phone 7
  • AN 22 iunie 2011
GenuriTower defense  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
singleplayer[2]  Modificați la Wikidata
Mediadistribuire digitală
descărcare digitală[*] (Android)  Modificați la Wikidata
Controlmouse
touchscreen (Android și iOS)  Modificați la Wikidata
Premii
iPhone Game of the Year[*][[iPhone Game of the Year (award of App Store Best)|​]] ()[5]
International Mobile Gaming Award for Best Casual Game[*][[International Mobile Gaming Award for Best Casual Game (video game award)|​]] ()[6]  Modificați la Wikidata
Prezență online
Site web
Ratinguri
PEGIPEGI 12[*][[PEGI 12 (PEGI video game content rating - formerly "PEGI 11" in Finland)|​]]  Modificați la Wikidata
USKUSK 6[*][[USK 6 (USK video game content rating: suitable only for persons aged 6 years and over)|​]]  Modificați la Wikidata
CEROB (Ages 12 and up)[*][[B (Ages 12 and up) (CERO video game content rating)|​]]  Modificați la Wikidata
ESRBEveryone 10+[*][[Everyone 10+ (ESRB video game content rating in which recommends a video game to those 10+)|​]]  Modificați la Wikidata

Plants vs. Zombies (Plante contra/și zombii) este un joc marca Tower Defense (Apărarea turnurilor) elaborat și developat inițial de PopCap Games pentru Microsoft Windows și OS X. Jocul presupune un proprietar numit Crazy Dave (Dave nebunul) și 49 de plante pentru a respinge o armată de zombi feroce, cu o varietate de 26 de zombi. Jucătorul trebuie să amplaseze plantele în așa fel încât să respingă zombii. Țelul zombilor este să pună stăpânire pe casa vecinului Crazy Dave și să-i mănânce creierul. Jocul a fost lansat în 5 mai 2009 și a fost pus la dispoziție pe Steam în aceeași zi.[7][8] O versiune pentru iOS a fost lansată în februarie 2010 și o versiune HD pentru iPad[9] O versiune extinsă pentru Xbox -> Versiunea Live Arcade a introdus noi moduri de joc și caracteristici în 8 septembrie 2010.[10] PopCap a lansat o versiune pentru Nintendo DS în 18 ianuarie 2011 cu un conținut unic pentru platformă.[11] Versiunea pentru PlayStation 3 a fost lansată în februarie 2011. O versiune Android a jocului, exclusiv la Amazon Android App Store, a fost lansată în 31 mai 2011.[12].[13] În 16 februarie 2012, o versiune a fost lansată pentru BlackBerry PlayBook.[13] Mai târziu, o versiune pentru smartphone și o versiune BlackBerry a jocului a fost lansată în ianuarie 2013 în urma lansării lui BlackBerry 10.[14] Mai mult, atât versiunea Windows originală cât și versiunea pentru Mac a jocului au fost relansate cu conținut suplimentar într-un joc pentru Versiunea Anului.

Despre joc[modificare | modificare sursă]

În "Plants vs. Zombies", jucătorii pot plasa diferite tipuri de plante și ciuperci, fiecare cu unicele capacități ofensive sau defensive, în jururul unei case cu scopul de a opri o hoardă de zombi. Terenul de joc este împărțit într-un număr de benzi orizontale, și cu rare excepții, un zombi se va deplasa doar spre casa jucătorului de-a lungul unei benzi (excepție principală: dacă un zombi a luat o mușcătură dintr-un usturoi, acesta este deviat de pe linia pe care este). Plantele costă "sori" (sori -> soare la plural) (exemplu: o plantă=un nr. de sori) care pot fi obținuți ușor și gratis (dar lent) în nivelurile diurne. Există totuși două plante care nu costă niciun soare - ciuperca terestră și ciuperca acvatică. Plantele "productive", adică plantele care produc sori, sunt Floarea Soarelui și Ciuperca solară. La început, jucătorul are la dispoziție Floarea Soarelui. Un soare al acestei flori are un cost de 25 (în acest joc singura unitate monetară este soarele). Mai târziu apare și "Ciuperca Solară". Aceasta dă inițial sori mici egali cu 15. Dar peste ap. 5 minute, aceasta emite sori egali cu 25. Cele mai multe plante pot ataca zombii în banda pe care sunt plantate sau pot apăra alte plante (ex.: Dovleacul). În nivelurile de mai târziu, jucătorii pot achiziționa actualizări cu diferite abilități ofensive și defensive.

Jocul folosește mai multe tipuri diferite de nivele și machete. Acesta începe cu o curte din față (10 nivele la fiecare loc), apoi aceeași curte dar pe timp de noapte, apoi o curte din spate căreia îi este adăugată o piscină pe jumătatea dreaptă a ecranului, apoi aceeași curte din spate doar că acțiunea se petrece noaptea, pe timp de ceață. La nivelul 4-10 din modul Adventure, fundalul constă în același nivel nocturn din curtea din spate, dar făra ceață. Ceața este înlocuită cu tunete și fulgere. La fiecare final de fundal (fundalurile sunt: curtea din față, curtea din față pe timp de noapte, curtea din spate, curtea din spate noaptea și acoperișul), plantele sunt date pe bandă rulantă. Dacă cuprinsul Adventure este jucat de două ori, la nivelul 4-10 va apărea un zombi secret "Zombie Yeti" [15] La nivelul 5-10, jucătorul trebuie să lupte cu ajutorul plantelor, împotriva unui robot (Zombot) operat de un zombi-geniu cunoscut sub numele de Dr. Edgar George Zomboss. Sporadic, prin joc, jucătorul, este amenințat la fiecare nivel 9, de o telegramă scrisă (cu un scris foarte urât) de zombi. La nivelul 4-9, telegrama este semnată astfel:

"--Your Mum (Not the Zombies)" ("--Mama Ta (Nu sunt Zombii)").

Jucătorul începe cu un număr limitat de tipuri de pachete de semințe sloturi pentru pachete care pot fi utilizate în timpul celor mai multe nivele. Numărul de sloturi poate fi crescut prin achiziții cu bani în joc. La începutul nivelului, jucătorul a primit diferite tipuri de zombi pentru a aștepta și are posibilitatea de a selecta pachetele de semințe pe care să le ia în nivel. Mai multe plante sunt nocturne, cum ar fi ciupercile, având un cost mai mic și sunt ideale pentru nivelele nocturne. Totuși o plantă numită "Coffee Bean" (Boaba de cafea) trezește plantele nocturne, care dorm pe parcursul nivelelor diurne. Anumite plante sunt foarte eficiente împotriva anumitor tipuri de zombi, cum ar fi "Magnet-shroom" (Ciuperca-magnet), care poate elimina elemente metalice de la un zombi, cum ar fi căști, găleți, scări metalice și bețe pogo.

Zombii, de asemenea, vin într-o serie de tipuri care au caracteristici diferite, în special, viteza, toleranța la avarie, și abilitățile. Zombii pot purta armură improvizată, pot sări sau zbura peste plante, pot săpa sub plante fără ca acestea să vadă respectivul zombi sau Zombi-Dansator, care are puterea de a convoca zombi de sub pământ (Back-up Dancer). În nivelele nocturne, apar niște morminte, iar la ultima ambuscadă a zombilor, ies zombi din morminte. Există o plantă - "Grave buster" (Mâncătorul de morminte) care distruge mormintele zombilor având posibilitatea să limiteze sau micșoreze numărul mormintelor. La diferite "steaguri", jucătorul va fi "inundat" în orice nivel de un val de zombi oricum ar fi - mare, mic sau foarte mare.

Coperta spaniolă a jocului

Moduri de joc[modificare | modificare sursă]

Modul de joc principal este un mod single-player, multi-player și modul de aventură în care jucătorul poate câștiga bani ca să-și petreacă timpul la un magazin cu produse condus de Crazy Dave pentru a cumpăra noi pachete de semințe și alte bonusuri importante.

Jocul are, de asemenea, moduri suplimentare care sunt deblocate când jucătorul progresează prin modul "Adventure". Acestea includ un joc de supraviețuire cu modul de greu sau normal, un mod de puzzle, și o selecție de mini-jocuri care includ versiuni zombi-tematice sau alte jocuri PopCap ca Bejeweled. Jocul are, de asemenea, o grădină Zen, unde jucătorii pot avea grijă de plantele pe care le achiziționează în joc. Magazinul poartă, de asemenea, elemente care te ajută cu grădina Zen. PlayStation Network și Xbox Live Arcade includ 5 moduri de multiplayer, atât co-operative și competitive, suplimentare, mini-jocuri și o casă virtuală în care jucătorii pot scoate în evidență realizările lor de prieteni.[16][17]

Mini-games[modificare | modificare sursă]

O listă a jocurilor:

Puzzle[modificare | modificare sursă]

Vasebreaker[modificare | modificare sursă]

Vasebreaker (spărgătorul de vase) este un joc de strategie din cuprinsul Puzzle. În acest joc zombii și plantele sunt ascunse în vase.

I, Zombie[modificare | modificare sursă]

I, Zombie (eu, zombi) este tot un joc din Puzzle, în care trebuie să alegi zombii, ca să distrugi plantele, pentru că plantele te împiedică să ajungi la creiere, la care dacă cinci zombi ajung, distrug plantele și mănâncă creierele și tu câștigi nivelul.

Survival[modificare | modificare sursă]

Survival, este un cuprins care conține jocuri de supraviețuire împotriva zombilor.

Cuprins[modificare | modificare sursă]

Survival day;

Survival night;

Survival pool;

Survival fog;

Survival roof;

Survival day (Hard);

Survival night (Hard);

Survival pool (Hard);

Survival fog (Hard);

Survival roof (Hard);

Survival Endles.

.

Achievements[modificare | modificare sursă]

Achievements (Realizări) sunt o serie de blocări care vor fi deblocate după ce se fac realizările respective. Pentru versiunile mai timpurii numărul de Achievements este de 20. Pentru versiunile pentru Xbox, numărul este de ap. 40 de Achievements.[18]

Sechele[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul anului 2012, PopCap a anunțat ca lucrează la o continuare a Plants vs Zombies, dar statutul a fost în dubiu la scurt timp după anunțare când compania a trecut printr-o perioadă de disponibilizări.[19]

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Coloana sonoră pentru Plants vs. Zombies a fost compusă de Laura Shigihara. Se împrumută elemente din genul muzical pop, precum și consola chiptunes. Înainte să se inventeze jocul Plants vs. Zombies, un fan a întrebat-o pe Laura dacă ea ar vrea să compună muzica pentru următorul său titlu după ce a urmărit-o de câțiva ani. Ea a acceptat, datorită creativitații sale. Shigihara a descris muzica sa ca "macabră, dar amuzantă". Utilizarea etapei de noapte ca un exemplu, ea a folosit o combinație de "Big Band" cu mai multe melodii obsedante și serioase. Cântecele "Loonboon" și "Brainiac Maniac" au fost scrise spre sfârșitul anului de producție. Ea a declarat că acestea au fost piese reacționare care le-a scris ca să se potrivească simțului de cântare, după ce a cântat în ele de două ori. Ea descrie o melodie la începutul jocului, în care cântă o fanfară și instrumente de percuție.[20] Shigihara, de asemenea, a compus și a realizat videoclipul în timpul genericului jocului, intitulat "Zombies on your lawn" (Zombii pe peluza ta).[21][22]

Developare[modificare | modificare sursă]

Concept[modificare | modificare sursă]

Plants vs. Zombies, are ca regizor pe George Fan. Elemente strategice puternice au fost incluse ca să facă apel la jucătorii mai experimentați, păstrându-l în același timp simplu ca să facă apel la jucătorii ocazionali, fără multe tutoriale. El a fost inspirat să facă un joc Tower Defense.[23] În timp ce se uita la turnurile din Warcraft III, el a simțit că plantele ar fi "turnuri" bune. El a vrut să aducă ceva nou în genul "Plants vs Zombies", și a găsit într-un joc Tower Defense elemente comune de joc.[24] Ca să fie mai ciudat, a folosit cinci și șase benzi set-up-uri care au fost folosite în versiunea finală.[25][26] Fan, ar fi vrut ca jocul să fi fost inițial intitulat Weedlings, dar conceptul de Tower Defense a decolat și personalitatea jocului, ca un întreg, a evoluat și titlul a fost schimbat ulterior în "Plants vs. Zombies".[27]

Unele dintre caracteristicile care arată cum Insaniquarium a influențat dezvoltarea jocului Plants vs Zombies este că modul în care plantele sunt alese la începutul fiecărui nivel a fost derivat de la modul în care animalele de companie sunt alese în Insaniquarium.[25] Altă inspirație pentru mecanica de joc a venit de la filmul elvețian al familiei Robinson, în special în cazul în care familia se apără împotriva piraților. Aceasta a fost sursa de inspiratie pentru "Bomba de cartofi", Fan a declarat că este suficient ca un zombi să pășească pe bombă, și să fie învins și acoperit în piure de cartofi [28] .

Design[modificare | modificare sursă]

Echipa a vrut să aducă înapoi extratereștrii din Insaniquarium, dar în cele din urmă i-au schimbat în zombi, pentru că jucătorii ar putea reacționa mai ușor, din cauza modului lent al zombilor. George Fan a avut, bineînțeles, un zombi preferat - "Pole-Vaulting-Zombie", pentru că, atunci când jucătorul pune "Wall-Nut", acestui zombi, poate sări peste planta aceea.[25][26][29]

Ca urmare, echilibrul între plante și zombi a trebuit să fie restructurat într-o mișcare, mișcare despre care Fan a zis că siguranța merită efortul.[25] Programatorii s-au axat pe modul Adventure pentru o mare parte a primului an de dezvoltare. La terminarea unelor elemente înainte de termen, unul dintre programatori, Tod Semple, a început să lucreze la idei care ar putea fi folosite mai târziu pentru secțiunea Mini-games. Unele idei pentru secțiunea modului Puzzle ar fi mai optimizate și au fost mutate în modul Adventure, intitulate "Vasebreaker" și "I, Zombie". În timpul testării, Fan a constatat că modurile Mini-games și Puzzle păreau că distrag atenția de la accentul modului Adventure, astfel încât unele dintre modurile suplimentare și modul Mini-Games au fost blocate și deblocarea lor necesită avansarea în modul Adventure.[26]

Proiectele finale ale zombilor și ale primelor plante sunt similare cu modul în care acestea au fost inițial. Fan a atribuit intriga de proiectare a sistemului său de animație; Tod Semple a sugerat că puteau anima în Flash și puteau exporta în joc. Fan a fost îngrijorat de faptul că aceste animații ar arăta că personajele ar fi fost decupate din hârtie, și că ar semăna cu South Park prea mult, dar a fost mulțumit în cele din urmă.[26]

Fan a fost cel mai mândru de "Tall-nut" (Aluna-înaltă), "Torchwood", și "Cannon Cob". El a explicat că Tall-nut are caracter, citând "privirea hotărâtă" și cum aruncă o singură lacrimă atunci când este grav-rănit. Laura Shigihara n-a putut sta să vadă acest lucru, și a protejat "Tall-nut" cu o instalație de protecție numită "Pumpkin" (Dovleac), care poate proteja plantele în interiorul acestuia. Și că "Torchwood" - care face ca proiectilul plantelor Peashooters (Pistoale de mazăre) să ia foc, este o idee excelentă.[25][26] O altă plantă preferată a lui Fan a fost "Squash" (Dovlecel), din cauza numelui său foarte sugestiv. Turtește zombii.[26][29]

Referințe culturale[modificare | modificare sursă]

Plants vs Zombies folosește multe referințe culturale în numele sale de niveluri și altele. Inscripțiile de pe pietrele funerare de la nivelele nocturne - "Expired" ("Expirat"), "Ceased to exist" ("A încetat să mai existe"), "Just resting" ("Odihnească-se"), etc... au fost luate de la "Monty Python". Trei din mini-jocuri - "Zombiquarium", "Beghouled" și "Beghouled-Twist" sunt nume luate de la alte trei jocuri PopCap (Insaniquarium, respectiv Bejeweled și Bejeweled Twist)[26][30] Două niveluri în "Vasebreaker" - "Scary Potter" și "Ace of Vase", sunt luate de la Harry Potter și Ace of Base. În mod similar, "I, zombie" (o referire la cartea lui Isaac Asimov "I, Robot" - "Eu, Robotul), are un nivel numit "Dead Zeppelin "(seamănă cu Led Zeppelin) și "All Brainz r" (un joc de noroc cu meme). Numele plantei "Torchwood" este o referință la Doctor Who și spin-off identic cu Torchwood. Inițial, Zombie-dance semăna cu Michael Jackson din videoclipul "Thriller".[31] Deși "Zombie-Jackson a fost inspirat și pus în joc înainte de moartea lui Michael Jackson, proprietatea lui Michael Jackson s-a opus includerii sale mai mult decât un an după moartea sa. PopCap a fost de-acord cu eliminarea lui "Zombie-Jackson" și a fost înlocuit cu un mai generic Zombie-Disco unul pentru toate patch-urile viitoare și comunicațiile de joc.[32][33]

Un nume planificat a fost "Lawn of the Dead", un joc de cuvinte pe titlul lui George A. Romero. Din motive legale a fost schimbat la Plants vs Zombies.[29] A petrecut trei ani în dezvoltare, și a fost lansat pentru PC în data de 5 mai 2009.[26] De când a fost lansat, acesta a fost anunțat pentru mai multe platforme, inclusiv PlayStation 3 PlayStation Network Xbox Arcade serviciului de distribuție Xbox 360 live digitale, Nintendo DS, și iOS.[34][35]

Piesa "Loonboon" a Laurei Shigihara, a fost inspirată chiar de pisica Laurei numită Metroid. Ea a explicat că a vrut ca scena să fie foarte frenetică, pentru că l-a privit pe Metroid fugind în jurul casei, sărind de pe pereți și jucându-se cu șoricelul lui de jucărie. "Brainiac Maniac", a fost inspirat de jocul mai vechi "Capcom", în special cele din seria Mega Man, descriind piesele sale melodice și complexe. Ea a fost inspirată să compună coloana sonoră a jocului Plants vs Zombies. Ea a ales în mod special "Floarea-soarelui" să cânte. Aceasta, mai târziu, a sugerat că acea coloană sonoră să fie făcută într-un flash video amuzant. După ce a fost finalizată adică după două săptămâni de muncă, echipa de marketing PopCap s-a bucurat de faptul că toată coloana sonoră va fi folosită ca un instrument de marketing.[28] Anterior, n-au existat planuri de a elibera coloana sonoră ca un element de sine stătător.[20] În noiembrie 2010, Shigihara a lansat coloana sonoră prin pagina ei de Bandcamp.[36] Piesele individuale sunt vândute la 1 dolar USD pe pistă sau 10 dolari SUA pentru albumul complet.[37] Acesta este dotat cu o copertă concepută de George Fan.[36] [38] [39][40]

"Zomboni" este un zombi copiat după "Zamboni". "Zomboni" are un camion de curățare folosit ca să acopere peluza cu gheață și să dea zombilor feroce (ex.: Zombie Bobsled Team - un zombi ce vine cu un grup de zombi feroce într-un bob ce alunecă numai pe gheață) voie să atace. Zombiul de echitație "Zamboni" este un stereotip canadian.

Recepție[modificare | modificare sursă]

Fundalul jocului original

Plants vs Zombies a primit o primire pozitivă din partea criticilor, câștigând un scor total de 88/100 de la Metacritic și unul de 89,5% din GameRankings.[30][41][42][43] Editorul IGN - Andy J Kolozsy a comentat că acesta a prezentat un conținut mult mai mare decât alte jocuri de acest gen, lăudând natura dependentă.[44] Cu toate astea, versiunea de DS a fost criticată pentru grafica de calitate inferioară și punctul de preț scump.[30] Editorul GameSpot - Chris Watters a apreciat designul plantelor și al zombilor. Editorul 1UP - Alice Liang a catalogat jocul ca fiind plăcut, comentând că mașinile de tuns iarba care protejează partea stângă a ecranului sunt un echilibru bun între ușurința de utilizare a jocului și joc complexitatea jocului.[45][46]

Videoclipul Laurei Shigihara a primit, de asemenea, laude de la Hatfield.[30] Liang a lăudat, de asemenea, piesa întrebând cum de nu și-ar putea dori cineva jocul "Plants vs. Zombies" după ce a văzut video-ul.[30]

Până în prezent, Plants vs Zombies este jocul video cel mai rapid vândut creat de PopCap Games.[47] Regizorul Plants vs Zombies - George Fan estimează că jumătate din vânzările jocului sunt ale gamerilor hardcore.[48] Conform PopCap, eliberarea jocului Plants vs Zombies pe iOS a scos mai mult de 300.000 de exemplare în primele nouă zile, apoi a fost disponibil pe App Store, generând mai mult de 1 milion de dolari in vânzări brute, și a considerat că lansarea pe iPhone a fost în topul exemplarelor.[49]

Premii[modificare | modificare sursă]

Plants vs Zombies a fost nominalizat pentru "Jocul cazual al anului" și pentru realizările excepționale de design.[50] Jocul a primit nominalizări la "Best Game Design", inovare, și "Cel mai bun joc de pe Download" pentru dezvoltatorii de jocuri "Choice Awards".[51] Plants vs. Zombies a fost ales de către Gamezebo ca unul dintre "Cele mai bune jocuri din 2009".[52] [53] [54] [55]

Copacul înțelepciunii[modificare | modificare sursă]

Copacul înțelepciunii (cunoscut ca "Tree of wisdom") este un copac ce poate crește până la surprinzătoarea înălțime de 1.000 de picioare. Acest copac este cumpărat de la magazinul lui Crazy Dave cu 10.000 de dolari (virtuali). Copacul crește cu îngrășământ virtual cumpărat de la același magazin cu 2.500$.

Coduri secrete[modificare | modificare sursă]

Odată cu apariția tuturor versiunilor, au apărut așa-zisele "cheat-uri" (trișări). Aceste "trișări" sunt coduri tastate pentru a ușura, în mod teoretic incorect, jocul cu diferite bonusuri.

Nume cheat Avantaj Înălțimea copacului înțelepciunii Credibilitate
Pinata Atunci când zombii mor, în urmă lasă bomboane 1.000 de picioare 100%
Daisies Zombii lasă atunci când mor, margarete 100 de piciore 100%
Dance Face zombii obișnuiți, cu jalon sau cu găleată pe cap să danseze 500 de picioare 100%
Future Zombii obișnuiți, cu jalon sau cu găleată pe cap vor purta ochelari 0 picioare 100%
Mustache Zombii obișnuiți, cu jalon sau cu găleată pe cap vor avea mustață 0 picioare 100%
Tohot În niveluri, face ca jucătorul să aibă un număr de sori infinit (apel la Cheat Engine) 0 picioare 0%
Tricked Out Schimbă prezentele mașini de tuns iarba în mășini de tuns iarba alternative 0 picioare 100%
Sukhbir Face ca vocea zombilor să sune diferit. Ca și cum ar vorbi la telefon 0 picioare 100%

Aceste coduri pot fi tastate în orice parte a jocului pentru a ușura jocul. Pentru primele 3 aveți nevoie de o anumită înălțime a Copacului înțelepciunii (dacă va fi cumpărat) ca să fie folosite.

Cheat Engine[modificare | modificare sursă]

Evident că aceste "trișări" au evoluat folosind programe. Cheat Engine este un program ce "cheat-uiește" jocul Plants vs. Zombies, prescurtat uneori ca PvZ.

Cheat Engine poate să facă numărul de sori sau bani nelimitat. Acest avantaj de a transforma unitățile acestea (sorii și dolarii virtuali) se mai numește și hack. Bineînțeles că acest avantaj este unul uriaș, mai ales la dolarii virtuali unde se poate cumpăra orice fără ca vreun bănuț să se piardă. Mai există și alte hack-uri cum ar fi viteza de reîncărcare a plantelor sau să faci plantele invincibile și zombii să moară de la o singură lovitură , foarte util în nivelul 5-10 dar și unele care să vă ajute în nivelele I, Zombie cum ar fi invincibilitatea zombilor și să faci plantele să moară de la o singură înghițitură.

Zombatar[modificare | modificare sursă]

Versiunile noi ale jocului Plants vs. Zombies au la dispoziție programul Zombatar (derivat de la zombi+avatar). Zombatar este un program gratuit care apare la orice versiune nou-instalată. Acest program are portretul unui zombi și un avatar reprezentând un zombi cu steag. Portretului i se pot adăuga: culoarea pielii, păr, păr facial, accesorii, acoperitoare de ochi, detalii, haine, pălării, iar în salvarea pe desktop se adaugă un fundal. Bineînțeles toate acestea nu sunt obligatorii mai ales că Zombatar e un program de distracție. Există chiar posibilitatea ca doar portretul să fie salvat. Părului, bărbilor sau pălăriilor li se pot adăuga culori pentru că programul dispune de un indicator de culori.

Zombiul cu steag[modificare | modificare sursă]

După ce zombatarul e salvat, zombiul cu steag își va schimba înfățișarea după zombatarul creat (Atenție! Zombiul cu steag va avea doar părul, barba, accesoriile, detaliile, acoperitoarele pentru ochi și pălăriile. Culoarea pielii, hainele și fundalul vor fi omise).

Avatarul (zombiului cu steag) nu poate fi schimbat.

Trofee[modificare | modificare sursă]

În acest joc se acordă două trofee.

  • Trofeul Floarea Soarelui de argint pentru terminarea modului Adventure, finalizarea cu succes a nivelului 5-10 și înfrângerea doctorului Zomboss.
  • Trofeul Floarea Soarelui de aur pentru terminarea modurilor Mini-Games, Puzzle și Survival.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://archive.org/details/PlantsVs.ZombiesVersion1.2.0.1073PopCap2011  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Steam, accesat în  
  3. ^ Bailey, Kat (). „Plants vs. Zombies Now Available on iTunes”. 1UP.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Plants vs. Zombies XBLA Dated, Awesome”. IGN.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ https://www.lifewire.com/every-apple-game-of-the-year-1992938  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ https://www.imgawards.com/winners-nominees/7th-imga/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite Steam App 3590
  8. ^ „Plants vs. Zombies Now Available”. Steam. Valve Corporation. . Accesat în . 
  9. ^ „PopCap Launches Plants vs. Zombies HD App for iPad”. Popcap.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Plants vs. Zombies XBLA Dated, Awesome”. IGN. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Pereira, Chris (). „Plants vs. Zombies Gets Extra Content and Heads to DS”. 1UP.com. Accesat în . 
  12. ^ Pereira, Chris (). „Amazon's Android Appstore Gets Another Huge Exclusive: Plants vs Zombies”. TechCrunch. Accesat în . 
  13. ^ a b „Plants vs. Zombies for Blackberry Playbook”. BlackBerry App World. Research In Motion Limited. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „BlackBerry shows off some of its 70,000 new third-party apps, including Skype, Rdio, Kindle, and Whatsapp”. The Verge. Accesat în . 
  15. ^ Plants vs Zombies - Yeti found!! learn how
  16. ^ „PopCap Preps Plants vs. Zombies for Xbox LIVE Arcade” (Press release). PopCap Games. . Accesat în . 
  17. ^ Hatfield, Daemon (). „Plants vs. Zombies XBLA Dead Dated, Awesome”. IGN. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ Notă de redirecționare, www.google.ro 
  19. ^ Yannick, LeJacq (). 'Plants vs. Zombies' sequel shambling toward release in July”. NBC News. Accesat în . 
  20. ^ a b „Interview: The Terrifying True Story of The Plants vs. Zombies Soundtrack”. Gamasutra. . Accesat în . 
  21. ^ „Laura Shigihara - Lyrics”. Laura Shigihara. Accesat în . 
  22. ^ „Plants vs Zombies Music Video”. PlantsVsZombies channel (PopCap Games). Accesat în . 
  23. ^ Thompson, Michael (). „Aliens in the garden: the secret origin of Plants vs. Zombies”. Ars Technica. Accesat în . 
  24. ^ „Desktop Tower Defense”. Desktoptowerdefense.blogspot.com. . Accesat în . 
  25. ^ a b c d e „Interview with Plants vs. Zombies creator George Fan”. Gamezebo. . Accesat în . 
  26. ^ a b c d e f g h Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite edge
  27. ^ Smith, Graham (). „George Fan and his cat on the making of Plants vs. Zombies”. PC Gamer. Accesat în . 
  28. ^ a b „Game Industry Insider: George Fan”. Hobbit Hollow. Accesat în . 
  29. ^ a b c „GameArena Interviews George Fan, Plants vs Zombies Man”. Game Arena. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  30. ^ a b c d e Hatfield, Daemon (). „Plants vs. Zombies Review - PC Review at IGN”. Pc.ign.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  31. ^ „Review: Masterful Plants vs. Zombies Proves Less Is More”. Wired.com. . Accesat în . 
  32. ^ Frustick, Russ (). „Michael Jackson Estate Forces 'Plants vs. Zombies' Update”. MTV. Accesat în . 
  33. ^ "Plants vs. Zombies Pokes Fun At Cleavage-Filled Evony Ads" Arhivat în , la Wayback Machine., The Escapist, 30 Jul 2009
  34. ^ „Plants VS Zombies Pollinating Other Platforms”. Kotaku. . Accesat în . 
  35. ^ „Plants vs Zombies To Gnaw At Retail, iPhones, Your Chest”. Kotaku. . Accesat în . 
  36. ^ a b „Plants vs. Zombies Official Soundtrack now online”. Laura Shigihara. . Accesat în . 
  37. ^ „Plants vs. Zombies Soundtrack”. Laura Shigihara. . Accesat în . 
  38. ^ Good, Owen (). "The Passing" Also Gives a Shout-Out to Plants vs. Zombies”. Kotaku. Accesat în . 
  39. ^ Smith, Quentin (). „Plants Vs. Zombies Quest In WoW: Cataclysm”. Rock Paper Shotgun. Accesat în . 
  40. ^ Westbrook, Logan (). „PopCap Delighted With WoW's Plants vs. Zombies Tribute”. The Escapist. Arhivat din original la . Accesat în . 
  41. ^ „Plants vs. Zombies”. Metacritic. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  42. ^ „Plants vs. Zombies”. GameRankings. Arhivat din original la . Accesat în . 
  43. ^ Daemon Hatfield. „Plants vs. Zombies DS Review - Nintendo DS Review at IGN”. Uk.ds.ign.com. Accesat în . 
  44. ^ Watters, Chris (). „Plants vs. Zombies Review for PC”. GameSpot. Accesat în . 
  45. ^ „Plants vs Zombies Review for the PC from”. 1UP.com. Accesat în . 
  46. ^ „Review: Plants Vs Zombies”. Edge Online. . Accesat în . 
  47. ^ „Plants vs. Zombies is PopCap's fastest-selling game”. Joystiq. . Accesat în . 
  48. ^ „Analysis: The Universal (Brain-Eating) Appeal Of Plants Vs. Zombies”. Gamasutra. . Accesat în . 
  49. ^ Faylor, Chris (). „Plants vs. Zombies iPhone Sets New iTunes App Store Record, Breaks $1M in Nine Days”. Shacknews. Accesat în . 
  50. ^ „13th Annual Interactive Achievement Awards Finalists” (PDF). Academy of Interactive Arts & Sciences. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  51. ^ „Uncharted 2, Flower, Assassin's Creed II Lead Finalists for the Tenth Annual Game Developers Choice Awards”. PR Newswire. . Accesat în . 
  52. ^ „Gamezebo's Best of 2009”. Gamezebo. . 
  53. ^ Atreides, Jarl (). „Lawn of the Dead”. Wowhead. Accesat în . 
  54. ^ „New Mexico Lottery”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  55. ^ „Scary Stories, Part 2”. Wizards of the Coast. . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

- Toate cele 49 de plante, toți cei 26 de zombii

Legături externe[modificare | modificare sursă]