Planor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Planor tipic în zbor

Un planor este o aerodină cu aripi fixe (un aeroplan) fără motor. Planorul are o configurație aerodinamică similară unui avion, dar se menține în zbor grație curenților ascendenți din atmosferă.[1]

Terminologie[modificare | modificare sursă]

Planorul este proiectat în așa fel încât el sa poată urca folosind o masă de aer ascendent, iar apoi să poată plana pe distanțe foarte lungi până la găsirea următoarei mase de aer ascendent. Acest fel de a zbura a creat sportul numit planorism — cele mai multe planoare din ziua de azi fiind folosite în acest scop. A nu se confunda curenții de aer(verticali - ascendenți sau descendenți ori orizontali - vânt) cu masa de aer.

Planorul zboară în masa de aer, masă în care pot exista LOCAL curenți ascendenți (generați de diferențele de temperatură) sau mișcări ascendente ale aerului determinate de anumite forme ale reliefului expuse vântului ori de fronturile atmosferice). Față de masa de aer planorul în zborul liber se află în PERMANENTĂ COBORÂRE, chiar dacă pătrunde într-un curent ascendent. Dacă viteza ascensională a aerului este mai mare decât viteza de coborâre a planorului, acesta va urca față de sol cu o viteză egală cu diferența dintre viteza ascensională a aerului și viteza sa de coborâre. Într-un curent descendent, planorul se va apropia de sol cu o viteza rezultată din însumarea vitezei sale de coborâre cu viteza aerului descendent.

Recordul mondial de înălțime a fost înregistrat la traversarea Anzilor: peste 15.000 de metri, aproape de stratosferă. În România, curenții din Carpați au ridicat un planor la recordul național de 11.000 de metri. Recordul național de înălțime a fost stabilit în 15 noiembrie 1977 de către Rosch Erwin. El a decolat de la Sâmpetru pilotând un planor Foka 5 .

Istoric[modificare | modificare sursă]

În China, au fost folosite în scop militar, pentru recunoaștere, niște zmee (mai degrabă decât planoare). Prima persoană care a realizat în mod repetat un zbor cu planorul a fost germanul Otto Lilienthal.

Metode de lansare[modificare | modificare sursă]

Remorcaj de avion
Planorul este remorcat de un avion, până la înălțimea dorită.
Remorcaj de mosor
Un mosor de cca. 280 cai putere, cu doi tamburi se află într-un capăt al pistei; cablurile sunt desfășurate de-a lungul pistei, până la cele două planoare de care sunt anclanșate. Apoi, pe rând prin bobinare rapidă, se decolează cu fiecare cablu. Înălțimea atinsă poate fi și de 300-400 metri.
Lansare cu sandoul
Sandoul era un elastic foarte puternic cu care se lansa planorul de pe un deal. Nu se mai folosește.

Zborul[modificare | modificare sursă]

Menținerea în aer[modificare | modificare sursă]

Planorul folosește curenți ascendenți pentru a câștiga înălțime. Zborul unui planor începe cu lansarea care în mod obișnuit se face prin remorcaj de avion sau mosor/automosor. După ce atinge înălțimea de declanșare, planorul zboară cu o precizie ridicată folosindu-se de caracteristicile sale aerodinamice (portanță vs. rezistență la înaintare). În momentul în care intră într-un curent ascendent, variometrul (aparat de bord care sesizează variațiile de înălțime ale aeronavei) indică urcare și se comandă spiralarea și centrarea planorului în căminul ascendent pentru a câștiga înălțime.

Înaintarea[modificare | modificare sursă]

Proiectare[modificare | modificare sursă]

Clase de planoare[modificare | modificare sursă]

Incepand cu 2011 Federatia Aeronautica Internationala (FAI) recunoaste urmatoarele clase in planorism: - Clasa 13,5m (fosta clasa world) . Generata de lipsa interesului pilotilor de competitie pentru clasa planorului unic PW5 , clasa world permite un numar mai mare de tipuri de planoare restrictionate la 13,5m. - Clasa club , planoare cu anvergura max. 15m , fara balast de apa , cu coeficient de handicap max 1,09. - clasa 15 m ,anvergura max 15m. , cu flaps si balast de apa. - clasa standard , anvergura max 15m. , fara flaps si cu balast de apa. - clasa 18 m , anvergura max 18m. , cu flaps si balast de apa. - clasa biloc 20 m , anvergura 20 m , biloc, fara flaps si cu balast de apa. Greutatea maxima 850 kg. - clasa open - fara limitari constructive cu exceptia greutatii - max 850 kg.

Fabricanți[modificare | modificare sursă]

La noi in tara, cele mai folosite planoare sunt IS-28-B2 si IS-29-D2, proiectate de Iosif Silimon si fabricate la IAR Brasov.

Instrumente de bord[modificare | modificare sursă]

Altimetru
indică înălțimea față de punctul de decolare.
Vitezometru
indică viteza față de curenții de aer. Viteza de zbor pentru finețea maximă este de 100 km/h.
Variometru
indică viteza de urcare (în termică) sau de înfundare. De obicei se folosesc două variometre, unul de 5 metri pe secundă cu o acuratețe mai mare, și unul de 30 metri pe secundă folosit atunci când viteza de urcare sau de înfundare crește sau scade sub 5 m/s, iar cel de 5 m/s nu mai poate fi folosit.
Giroclinometru (sau indicator de viraj și glisadă)
indică înclinarea planorului și corectitudinea virajelor efectuate.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Petre, Augustin (1999). Editura Academiei Române. ed. Proiectarea structurilor de aeronave și astronave. București. pp. p. 12. ISBN 973-27-0687-2. „În această categorie (aeroplane; vezi prima referință de la avion) pot fi incluse și planoarele, care pot realiza zborul numai în coborâre față de aer, nefiind echipate cu motoare. Sursa de energie pentru planoare o reprezintă masele de aer în mișcare ascendentă cu o componentă verticală a vitezei mai mare decât cea de coborâre a planorului față de masa de aer, componentă care îi asigură viteza necesară sustentației.” 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]