Pitbull (rapper)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pitbull
Date personale
Nume la naștereArmando Christian Pérez
Născut (43 de ani)
Miami, Florida, S.U.A
Miami, Florida, SUA[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
EtnieCuban Americans[*][[Cuban Americans (ethnic group; Americans of Cuban birth or descent)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupație
  • Rapper
  • singer
  • songwriter
  • businessman
  • actor
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Alte numePitbull, Lil' Chico[2], Mr. 305[2], Mr. Worldwide[3]  Modificați la Wikidata
Gen muzical
  • Hip hop
  • Southern hip hop
  • Latin hip hop
  • reggaeton
  • pop rap
  • pop
Instrument(e)voce
Ani de activitate2000–prezent
Case de discuri
Colaborare cu
PremiiGrammy Award for Best Latin Rock or Alternative Album[*][[Grammy Award for Best Latin Rock or Alternative Album (award)|​]] ()
Latin Grammy Award for Best Urban Fusion/Performance[*][[Latin Grammy Award for Best Urban Fusion/Performance (latin acting award)|​]] ()
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*]  Modificați la Wikidata
Discografie
Listă completăPitbull discography[*][[Pitbull discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Armando Christian Pérez[4] (n. 15 ianuarie 1981), mai bine cunoscut ca Pitbull, este un rapper, cântăreț, compozitor și actor american. Prima lui melodie a apărut în 2002 pe albumul lui Lil Jon, Kings of Crunk, ca mai apoi să își lanseze în 2004 albumul de debut cu numele M.I.A.M.I. (prescurtarea pentru Money Is A Major Issue) la casa de discuri TVT Records. După asta a mai lansat două albume, El Mariel în 2006 și The Boatlift în 2007.[5] De asemenea a fost gazdă a show-ului în limba spaniolă La Esquina de pe canalul Mun2 până în 2009.[6]

Viața și cariera[modificare | modificare sursă]

Începutul vieții și al carierei[modificare | modificare sursă]

Pitbull s-a născut din părinți cubanezi, expatriați în Miami, Florida. Perez a fost influențat atât de poetul cubanez José Martí cât și de Miami bass, un gen de muzică hip-hop. Părinții săi s-au despărțit când el era încă mic, fiind crescut de mama sa. Mai târziu a stat la o familie adoptivă în Roswell, Georgia.[7] A început să cânte rap în liceu fiind inspirat de Nas, The Notorious B.I.G. și Big Pun. După ce a absolvit studiile liceale, s-a concentrat pe cariera de rapper. După ce s-a întâlnit cu Irv Gotti, Pitbull l-a cunoscut pe Luther Campbell de la 2 Live Crew, care l-a încurajat să participe la rap battle la radio.

Perez a declarat că și-a ales acest nume de scenă datorită unui prieten care l-a asemuit acestei rase de câini—un luptător care nu înțelege verbul „a pierde”.[8] În 2004 Pitbull și-a lansat albumul de debut M.I.A.M.I., al cărui melodie principală este „Culo”, produs de Lil Jon și de Diaz Brothers. Acesta a ajuns pe locul 32 în Billboard Hot 100 și 11 în topul Hot Rap Tracks. Alte single-uri incluse: „Dammit Man”, „Back Up”, „Toma”, și „That's Nasty” (ambele realizate cu Lil Jon). Apoi începe Anger Management Tour în 2005, turneu de concerte care îi are drept capuri de afiș pe Eminem și 50 Cent.[9] Pitbull, de asemenea, a apărut în melodia celor de la Ying Yang Twins, „Shake”, care a ajuns pe locul 41 în Hot 100, a apărut în piesa celora de la Twista, și-anume „Hit the Floor" (locul 94 în Hot 100). Albumul remixat numit Money Is Still a Major Issue a fost lansat în noiembrie 2005 și a inclus o melodie în plus numită „Everybody Get Up”, un duet cu grupul hip-hop/R&B Pretty Ricky.

TVT Records, casa de discuri de atunci a lui Pitbull, și Slip-N-Slide Records au avut anumite dispute despre lansarea albumului Welcome to the 305, un album nelansat încă, ce a fost înregistrat în 2001 cu Slip-N-Slide Records.[10] Un judecător din Miami a decis ca Slip-N-Slide Records să lanseze albumul[11] iar un tribunalul districtual din Statele Unite a confirmat decizia.[12] În martie 2007 TVT a trebuit să plătească către Slip-N-Slide Records 9,1 milioane dolari pentru că a blocat lansarea albumului.[13]

În ianuarie 2006 el a fost invitat să joace în serialul de televiziune South Beach. Tot în 2006 el a înregistrat Nuestro Himno în colaborare cu Wyclef Jean, Carlos Ponce și Olga Tañón.[14] Pe Listennn... the Album, albumul de debut a unui membru Terror Squad cu DJ Khaled, Pitbull a avut două melodii „Holla At Me” și „Born-n-Raised” alături de alți rapperi latini.

2006: El Mariel[modificare | modificare sursă]

El Mariel a fost al doilea album al lui Pitbull care a fost lansat în octombrie 2006. Titlul a făcut referire la vasul care a cărat refugiați cubanezi în Miami, în filmul Scarface. A dedicat albumul tatălui său, care a murit în acel an în mai.[15] Alături de piesele obișnuite de petrecere, Pitbull a inclus și melodii cu tentă politică în cel de al doilea album.[16] Albumul a fost lansat la data de 31 octombrie 2006 și a inclus melodiile „Bojangles”, „Ay Chico (Lengua Afuera)”, „Fuego”, și duetul cu cântărețul puertorican Ken-Y, „Dime (Remix)”. El Mariel a fost în topul Billboard la capitolul albume independente[17], urcând până pe poziția a 17-a în Billboard 200 și locul 2 la categoria de piese rap.

2007–2008: The Boatlift[modificare | modificare sursă]

Al treilea album al lui Pitbull The Boatlift a fost lansat în noiembrie 2007 cu single-ul „Secret Admirer” în colaborare cu Lloyd pe refren. Mai devreme de a-l lansa a declarat că acest album este mai mult gangsta rap decât cele care au fost înainte.[18] Alte melodii incluse au fost „Go Girl” cu Trina și „The Anthem” în colaborare și produsă de Lil Jon, acel cântec a preluat versuri din „El Africano” de Wilfrido Vargas și ritmul de la melodia „Calabria” de Rune RK. „Go Girl” a urcat până pe locul 80 în Billboard Hot 100 și 36 la categoria Hot Rap Tracks; „The Anthem” s-a poziționat pe 36 în Hot 100 și locul 11 în Hot Rap Tracks.

Pitbull's La Esquina este show-ul de televiziune care a debutat pe Mun2 în mai 2007.[19] Pe 21 decembrie 2007 a fost arestat pentru că a condus beat, a plătit o cauțiune de 1000 de dolari și a pledat nevinovat.[20] Acesta a fost ulterior achitat pentru acuzație.[21] Pitbull a apărut și în melodia lui DJ LazMove Shake Drop” și pe a lui DJ Felli FelFeel It”.

2009: Rebelution[modificare | modificare sursă]

Pentru ultimul său album Rebelution, Pitbull a lansat melodii prin Ultra Records: „Krazy” (cu Lil Jon) și „I Know You Want Me (Calle Ocho)” după ce fosta lui casă de discuri a dat faliment. „Krazy” a ajuns pe locul 30 în Hot 100 și 11 la categoria Hot Rap Track. „I Know You Want Me” a ajuns pe locul 2 în Hot 100 și a ajuns în top 10 în topurile din Marea Britanie, Canada, Italia și Olanda. Melodia a ajuns pe locul 1 în Franța și în European Hot 100 conform revistei Billboard. Mai târziu el a semnat cu Polo Grounds Music prin intermediul Sony Music și și-a creat propria lui casă de discuri Mr. 305 Inc.[22] Alte single-uri incluse „Blanco” cu Pharrell Williams din The Neptunes și „Hotel Room Service”, acesta din urmă a ajuns pe locul 9 în Hot 100. Cu privire la a doua colaborare de la „Go Girl”, Pitbull a apărut pe melodia de debut a rapperului David Rush (fost Young Bo$$), „Shooting Star”, de asemenea, cu Kevin Rudolf și LMFAO. Un filmuleț în care Pitbull îl lovește pe unul dintre fani la un concert în Colorado a ajuns pe internet în luna mai, 2006. Pitbull a declarat pentru MTV News că l-a lovit pentru că arunca bani pe scenă.[23] A fost ales de cei de la Miami Dolphins alături de T-Pain și Jimmy Buffett pentru a lansa un nou cântec de luptă pentru Dolphins.[24]

Enrique Iglesias și Pitbull în 2015.

2010[modificare | modificare sursă]

Pitbull a mai făcut o colaborare cu Cypress Hill și Marc Antony, cântând melodia „Armada Latina”. A realizat o colaborare și cu Honorebel și Jump Smokers, cântând melodia „Now you see it”, iar de asemenea o colaborare cu cunoscutul Enrique Iglesias pentru melodia „I like it”.

2011[modificare | modificare sursă]

Pe 22 martie 2011, Pitbull și-a lansat cel de-al doilea single de pe albumul numit „Give Me Everything”, piesă realizată în colaborare cu Ne-Yo, Afrojack și Nayer. La data de 2 mai, Pitbull a apărut la WWE Monday Night RAW pentru a sărbători ziua de naștere a lui Dwayne „The Rock” Johnson și a cântat noua sa piesă. La data de 1 Noiembrie, Pitbull a mai lansat un single, „Spanish Girl”, în colaborare cu Tony Ray îi K-Flow. În același an Pitbull a lansat melodia „Rain over me” în colaborare cu Marc Anthony.

2013[modificare | modificare sursă]

Pe 4 iulie 2013, Pitbull a colaborat pentru prima dată cu un muzician român, pentru piesa „Like A Zombie” cu DJ Hidrro. Pe albumul re-lansat Global Waming: Meltdown din 2013, Pitbull cântă împreună cu artista româncă INNA în piesa „All the Things”. În Iulie 2013, Pitbull a apărut în videoclipul piesei „Habibi I Love You” a cântărețului marocan Ahmed Chawki, alături de formația muzicală românească Mandinga.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume[modificare | modificare sursă]

Anul Detaliile albumului Locul de pe chart Certifications[25]
(sales threshold)
US
[26]
US Rap
[27]
US Indie CAN UK
2004 M.I.A.M.I.: Money Is a Major Issue

  • Lansat: 24 august 2004
  • Casa de discuri: TVT
  • Format: CD, casetă, LP, download digital
14 2 1 *
2006 El Mariel

  • Lansat: 17 octombrie 2006
  • Casa de discuri: TVT
  • Format: CD, LP, download digital
17 2 1 *
2007 The Boatlift

  • Lansat: 27 noiembrie 2007
  • Casa de discuri: TVT
  • Format: CD, LP, download digital
50 5 7 *
2009 Rebelution

  • Lansat: 31 august 2009
  • Casa de discuri: Polo Grounds/RCA Music Group
  • Format: CD, LP, download digital
8 1 3 142
2010 Armando

Lansat: 2 noiembrie 2010

Casa de discuri: Mr.305/ Sony Latino.

Format: CD, download digital

65 6
2011 Planet Pit

Lansat: 21 iunie 2011

Casa de discuri: Mr.305/ Polo Grounds/ J Records

Format: CD, download digital

7 2 4 11
2012 Global Warming

Lansat: 19 noiembrie 2012

Casa de discuri: Mr.305/ Polo Grounds/ RCA Records

Format: CD, download digital

14 1 12 111
2014 Globalization

Lansat: 24 noiembrie 2014

Casa de discuri: Mr. 305/ Polo Grounds/ RCA Records

Format: CD, download digital

18 3 15
2015 Dale

Lansat: 17 iulie 2015

Casa de discuri: Mr.305/ Sony Latino

Format: CD, download digital

97 9
2017 Climate Change

Lansat: 17 martie 2017

Casa de discuri: Mr.305/ Polo Grounds/ RCA Records

Format: CD, download digital

"—" arată piese care nu au intrat în top

Compilații[modificare | modificare sursă]

Anul Detalii Locul în topuri
US
[26]
US R&B
[28]
US Rap
[27]
US Indie
2005 Money Is Still a Major Issue

  • Lansat: 15 moiembri 2005
  • Casa de discuri: TVT
  • Format: CD, download digital
25 4 2 1

Melodii single[modificare | modificare sursă]

Anul Cântec Locul în topuri RIAA
[25]
Album
US[29] US R&B[29] US Rap[29] UK[30] CAN[30] FRA[31] ITA[30] NLD[32]
2004 "Culo" (feat. Lil Jon) 32 45 11 M.I.A.M.I.
"That's Nasty" (feat. Lil Jon)
"Back Up" 86
"Toma" (feat. Lil Jon) 108 73 21
"Dammit Man" 119 58
2005 "Everybody Get Up" (feat. Pretty Ricky) Money Is Still a Major Issue
2006 "Bojangles" 91 89 El Mariel
"Ay Chico (Lengua Afuera)" 92 99 19
"Dime (Remix)" (feat. Ken-Y) 116
2007 "Fuego"
"Tell Me" (feat. Frankie J and Ken-Y) Non-album single
"Secret Admirer" (feat. Lloyd) The Boatlift
"The Anthem" (feat. Lil Jon) 36 8
2008 "Go Girl" (feat. Trina & Young Bo$$) 83 25
"Sticky Icky" (feat. Jim Jones)
"Krazy" (feat. Lil Jon) 30 11 70 Gold Rebelution
2009 "I Know You Want Me (Calle Ocho)" 2 86 4 4 2 1 6 2
"Hotel Room Service" 8 85 7 57 23 35
"—" denotes releases that did not chart

Colaborări[modificare | modificare sursă]

Anul Cântec Locul în topuri Album
US
Hot 100 R&B Rap Pop
2005 "Shake" (Ying Yang Twins feat. Pitbull) 41 37 12 28 U.S.A. (United State of Atlanta)
"Hit the Floor" (Twista feat. Pitbull) 94 125 20 The Day After
2006 "Holla at Me" (DJ Khaled feat. Lil Wayne, Paul Wall, Rick Ross & Pitbull) 59 24 15 65 Listennn... the Album
"Born-n-Raised" (DJ Khaled feat. Trick Daddy, Rick Ross &Pitbull) 83
2008 "Move Shake Drop" (DJ Laz feat. Flo Rida, Casely & Pitbull) 56 42 Category 6
2009 "Feel It" (DJ Felli Fel feat. T-Pain, Sean Paul, Flo Rida & Pitbull) 23 90 Go DJ!
"Shooting Star" (David Rush feat. Kevin Rudolf, LMFAO & Pitbull) 77 Feel the Rush Vol. 1
"Now I'm That Bitch" (Livvi Franc feat. Pitbull) Underground Sunshine
"Outta Control" (Baby Bash feat. Pitbull) 23 TBR
2010 ”DJ Got Us Fallin In Love” (Usher feat. Pitbull) - - - - Raymond v. Raymond
2011 ”On The Floor” (Jennifer Lopez feat. Pitbull) - - - -
"Rabiosa" (Shakira feat. Pitbull) - - - - Sale El Sol
”Danza Kuduro (Throw Your Hands Up)" (Lucenzo & Qwote feat. Pitbull) - - - -
"Suave (Kiss Me)" (Nayer feat. Mohombi & Pitbull) - - - -
"Pass At Me" (Timbaland feat. Pitbull) - - - 35
"We Run The Night (Remix)" (Havana Brown feat. Pitbull) 26 - - 15 When The Lights Go Out
”U Know It Ain´t Love” (RJ feat. Pitbull) - - - -
”I Like How It Feels” (Enrique Iglesias feat. Pitbull & The Wav.s) - - - -
2012 ”Rock The Boat” (Bob Sinclar feat. Pitbull Dragonfly & Fatman Scoop) - - - - Disco Crash
2013 ”Dance Again” (Jennifer Lopez feat. Pitbull) - - - -
”Live 4 Die 4” (RJ feat. Pitbull) - - - -
”Live It Up” (Jennifer Lopez feat. Pitbull) - - - -
"Like A Zombie" (DJ Hidrro feat. Farisha & Pitbull) Dance Your Own Dance
2013-2014 ”Habibi I Love You” (Ahmed Chawki feat. Pitbull & Mandinga) - - - -
2013-2014 ”Habibi I Love You” (Ahmed Chawki feat. Sophia Del Carmen & Pitbull) - - - -
2014 ”Good Time” (Inna feat. Pitbull) - - - - LatINNA
”Mmm Yeah” (Austin Mahone feat. Pitbull) - - - - The Secret
”Im A Freak” (Enrique Iglesias feat. Pitbull)
2015 ”Back It Up” (Prince Royce feat. Jennifer Lopez & Pitbull) - - - - Double Vision
”Let Me Be Your Lover” (Enrique Iglesias feat. Pitbull)
2017 ”Lady” (Austin Mahone feat. Pitbull) - - - - Dirty Work
2018 ”Move To Miami” (Enrique Iglesias feat. Pitbull) - - - -

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Pitbull”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ Know your Meme, accesat în  
  4. ^ Hoard, Christian (). „Pitbull Unleashed”. Rolling Stone. Wenner Media. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Jeffries, David. „Pitbull - Biography”. Allmusic. Accesat în . 
  6. ^ Edelhauser, Kristin (). „Viva Entrepreneurship”. The Washington Post. The Washington Post Company. Accesat în . 
  7. ^ Wiltz, Teresa (). „Hustling to the Beat”. The Washington Post. The Washington Post Company. Accesat în . 
  8. ^ Lisa Robinson. „How Pitbull Went from Miami Street Rapper to Global Brand Ambassador”. Accesat în 28.11.2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  9. ^ „For The Record: Quick News On P. Diddy, Pitbull, Gwen Stefani, Luther Vandross, Backstreet Boys, 311, Disturbed & More”. MTV News. . Accesat în . 
  10. ^ Harris, Chris (). „Labels Fighting Over Music Pitbull Made When He Was A Puppy”. MTV News. Accesat în . 
  11. ^ „For The Record: Quick News On Nick And Jessica, Dr. Dre, Green Day, Ashanti, Pitbull, Wyclef Jean & More”. MTV News. . Accesat în . 
  12. ^ „For The Record: Quick News On Britney, Lindsay, Fugees, Ludacris, Dave Chappelle, T.I., Bravery & More”. MTV News. . Accesat în . 
  13. ^ „For The Record: Quick News On Kanye, 'High School Musical,' Angels & Airwaves, Gwen, Diddy, Public Enemy & More”. MTV News. . Accesat în . 
  14. ^ „Spanish Version of 'Star-Spangled Banner' Draws Protests”. FoxNews.com. Associated Press. . 
  15. ^ Faber, Judy (). „Pitbull Sinks His Teeth Into New Album”. CBS News. Accesat în . 
  16. ^ Rodriguez, Jayson (). „Pitbull Barks About Parties, Politics On October's El Mariel”. MTV News. Accesat în . 
  17. ^ „El Mariel > Charts & Awards > Billboard Albums”. allmusic. Accesat în . 
  18. ^ Rodriguez, Jayson (). „Lil Jon, Trick Daddy Among Boatload Of Guests On Pitbull's Boatlift”. MTV News. Accesat în . 
  19. ^ „Rapper Pitbull's New TV Show 'Pitbull's La Esquina' (Press release). mun2. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ Harris, Chris (). „Pitbull Arrested For Drunk Driving In Miami; Will Plead Not Guilty To Charge”. MTV News. Accesat în . 
  21. ^ Samuels, Robert (). „Miami rapper Pitbull acquitted of drunken driving”. The Miami Herald. The McClatchy Company. Accesat în . 
  22. ^ Reid, Shaheem (). „Pitbull Leads A Tour Of His Miami”. MTV News. Accesat în . 
  23. ^ Reid, Shaheem (). „Pitbull On Punching Disruptive Fan: 'Natural Instinct Kicked In'. MTV News. Accesat în . 
  24. ^ „T-Pain, Pitbull Remake Miami Dolphins Fight Song”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ a b „Gold & Platinum - Pitbull”. RIAA. Accesat în . 
  26. ^ a b „Pitbull - Chart History - Billboard 200”. Billboard. Accesat în . 
  27. ^ a b „Chart History - Pitbull - Rap Albums”. Billboard. Accesat în . 
  28. ^ „Chart History - Pitbull - R&B/Hip-Hop Albums”. Billboard. Accesat în . 
  29. ^ a b c „Pitbull > Charts & Awards > Billboard Singles”. allmusic singles charts. . Accesat în . 
  30. ^ a b c „Pitbull”. aCharts.us. Accesat în . 
  31. ^ „Discographie Pitbull” (în French). Lescharts.com. Accesat în . 
  32. ^ „Discographie Pitbull”. Dutchcharts.nl. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]