Piretrină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piretrină
Nume IUPACPiretrină
Identificare
Număr CAS8003-34-7
Informații generale
Formulă chimicăPiretrina I, R - CH3
Piretrina II R -CO2
Aspectrășinos, vâscos sau solid
de culoare brună
Masă molară316–374 g/mol
Proprietăți
Densitate1,55 g/cm3
Starea de agregaresolid sau lichid
Punct de fierbere100–200 °C (10 Pa)
Solubilitaterea în apă
X : NocivN : Periculos pentru mediu
Nociv, Periculos pentru mediu,
Fraze RR20/21/22, R50/53
Fraze S(S2), S13, S60, S61
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Piretrina (Pyrethrum) definește o grupă de substanțe cu efect insecticid, obținute din florile diferitelor soiuri de crizanteme „Tanacetum” (ex. Tanacetum parthenium). Substanța activă este piretrina, care este utilizată ca insecticid, pesticid și în medicină.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Marina Americană a folosit în anul 1917 o metodă de comabatere a muștelor și țânțarilor printr-un amestec de benzină cu un extract de Pyrethrum, obținut din flori de crizanteme măcinate și ținute în cherozină. Acest extract a fost folosit sub formă de doze cu spray, structura extractului a fost clarificată în anul 1924 de Lavoslav Ružička și Hermann Staudinger, el devenind ulterior modelul piretroidelor elaborate sintetic.

Compoziție[modificare | modificare sursă]

Compoziția Piretrinei naturale
Proporții Structura chimică
Piretrină I 35 %
Piretrină II 33 %
Iasmolină I 5 %
Iasmolină II 4 %
Cinerină I 10 %
Cinerină II 14 %

Piretrina I este fracțiunea cu acțiune insecticidă cea mai eficientă, piretrina II are acțiune insecticidă mai redusă însă acționează mult mai rapid. Piretrina din florile de Kenia conțin în medie 1,3 % substanță activă. Florile după recoltare se uscă și se macină, urmând procesul de extracție în metanol / cherozină, petrolether / cianură de metil. Se presupune crizantemele produc prin biosinteză acid mevalonic, lucru însă necertificat.

Mod de acțiune[modificare | modificare sursă]

Piretrinele sunt insecticide de contact eficiente contra păduchilor de plante, muștelor, păianjenilor, lăcustelor, gândacilor și larvelor. Ele acționează contra insectele fără excepție în toate stadiile de dezvoltare chiar și asupra ouălor. Apare însă efectul „knock-down“ prin care insectele pot descompune substanța care este instabilă, pentru a împiedica efectul de revenire la viață a insectei, piretrinele s-au asociat cu piperonil butoxid care au o acțiune sinergică de intensificare și prelungire a efectului piretrinelor.