Piotr Włostowic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piotr Włostowic
Date personale
Născut1080[1] Modificați la Wikidata
Decedat1153 (73 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Wrocław, Duchy of Silesia⁠(d)[4] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatOpactwo św. Wincentego na Ołbinie[*][[Opactwo św. Wincentego na Ołbinie (church building in Wrocław, Poland)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMariya Olegovna[*][[Mariya Olegovna ((est. 1088 - uncertain 1150))|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba poloneză Modificați la Wikidata

Piotr Włostowic, cunoscut sub numele de Petru Wlast sau Włost, a fost un nobil polonez între anii 1080 și 1153, castelan al Wrocław (Breslau) și conducător (możnowładca) al unei părți din Silezia. Din 1117 el a fost voievod (palatyn) al regelui Poloniei, Bolesław III Wrymouth. A făcut parte din familia Łabędzie și a fost fiul lui Włostowic, ceea ce probabil îl leagă de prinți mai vechi din Silezia. Pământurile sale au inclus teritoriile din apropiere de Muntele Sleza și Insula Piasek din apropiere de Wrocław. Clanul de familie nobilă Dunin susține că sunt strănepoții lui.

Cea mai cunoscută faptă a sa este capturarea lui Volodar (Wołodar) din Peremyshl (Przemyśl). Mai târziu, s-a căsătorit cu Maria, una dintre fiicele lui Sviatopolk II din Kiev. Pentru această căsătorie și aventura lui în Rus', el a fost comandat de către Biserică pentru reconciliere. I-a fost ordonat să construiască șaptezeci de biserici.

Włostowic, un subordonat loial al lui Bolesław III, a avut relatii negative cu fiul lui Bolesław, Władysław II Exile, și mai ales cu soția lui, Agnes de Babenberg, care l-a considerat pe Włostowic un trădător. În 1146, Włostowic a fost capturat de către Władysław, a fost orbit și adus la tăcere. Această mutilare a unui om atât de popular precum Włostowic a fost unul dintre motivele pentru care a pornit un război civil între Władysław și frații lui, astfel că orbul Włostowic a mers la Rus', care l-a sprijinit pe Władysław, și i-a convins să rupă alianța lor. În cele din urmă, Władysław a pierdut războiul și a plecat în exil în 1146. Włostowic a recâștigat poziția și moșiile sale, dar handicapul său și agravarea sănătății l-au împiedicat să fie implicat activ în politică, și a murit în 1153.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Se știu relativ puține lucruri despre anii de tinerețe ai lui Włostowic, în afara faptului că a fost un descendent din familia Silezia, relativ bogat și puternic, și a devenit un om de încredere al ducelui de Polonia, Bolesław III Wrymouth.

Capturarea prințului Wołodar[modificare | modificare sursă]

Când Bolesław a fost angajat în ostilități cu Wołodar, prinț de Przemyśl, Włostowic a folosit subterfugiu pentru a câștiga încrederea lui Wołodar, și a pus la cale o pretinsă revoltă împotriva lui Bolesław, și aderarea la curtea lui Wołodar. Câtva timp mai târziu, când a rămas singur cu Wołodar în timpul unei vânătoare, l-au prins și l-au adus pe Wołodar înaintea lui Bolesław, pe care l-au eliberat numai după ce Wołodar a plătit o răscumpărare mare și a promis să se alieze cu Ducele.

Căsătoria[modificare | modificare sursă]

Când Zbysława din Kiev, fiica lui Sviatopolk II din Kiev și soția lui Bolesław a murit, Włostowic a fost trimis de Bolesław din Sviatopolk pentru a negocia o căsătorie cu o altă fiică. Cu toate acestea, înainte ca negocierile să fie finalizate, Bolesław s-a căsătorit cu Salome von Berg-Schelklingen, și Włostowic s-a căsătorit cu o altă fiică de-a lui Sviatopolk, Maria.

Reconcilierea[modificare | modificare sursă]

În timp ce păcălirea lui Włostowic de catre Wołodar și căsătoria cu Maria i-a adus multă faima, această căsătorie a fost respinsă de către Biserica romano-catolică, care nu agrea alianțele sau căsătoriile cu persoane de credință ortodoxă. [necesită citare] Włostowic a fost ordonat să construiască 70 de biserici pentru a demonstra reconcilierea. El a făcut acest lucru, fapt care a dus la denumirea unui nou tip de arhitectura romanică al bisericilor din Polonia ca "bisericile lui Dunin" (de la porecla lui Petru, Dunin).

Voievodul[modificare | modificare sursă]

Căsătoria sa cu Maria, fiica unui conducător puternic, l-a ridicat și mai mult în rang pe Włostowic, și a primit rangul de voievod (Palatine sau vine Palatinus) de la Bolesław. La acea vreme voievodul a fost una dintre cele mai importante poziții din Regatul Polonia: el poruncea armatei când regele era absent, prezida în instanțele de judecată, în absența regelui, a fost responsabil de ordine și de securitate a instanței, și în cazul în care regele nu era adult, voievodul devenea regent.

Moartea lui Bolesław[modificare | modificare sursă]

Câțiva ani mai târziu, Salome, soția lui Bolesław, l-a forțat să demisioneze din calitate de voievod, înlocuindu-l cu Wszebor - un om pe care l-a considerat mai apt pentru a ii sprijini pe ea și pe fiii ei din a doua căsătorie, față de primul născut al lui Bolesław, Władysław II Exil.

După moartea lui Bolesław în 1138 , Władysław al II-lea a devenit noul duce de Polonia, și l-a repus pe Włostowic la rangul de voievod, pentru că el nu l-a vrut pe Wszebor, ca susținător al fraților lui, să-și păstreze acest rang. Cu toate acestea, Bolesław, care a avut șapte fii, prin testamentul său a încercat să reformeze în mod semnificativ monarhia poloneză, într-o încercare de a preveni un război civil. Din păcate, încercarea s-a dovedit a fi nu numai inutilă, dar a condus la perioada cunoscută sub numele de fragmentarea Polonia. Testamentul lui Bolesław a împărțit Polonia în mai multe principate, iar unul dintre fiii săi urma să se ocupe de fiecare dintre ele. Testamentul a declarat că de atunci înainte, regele Poloniei avea să fie cel mai în vârstă din dinastia Piast , și nu neapărat moștenitorul primului său născut. Władysław II s-a opus dorinței tatălui său și, încurajat de soția sa Agnes de Babenberg, a încercat să asigure că puterea sa ca rege nu avea să fie slabită. Ca voievod ales de Boleslaw, o ruptură a avut loc atunci când Włostowic a argumentat împotriva acestui lucru. Włostowic s-a temut de un război civil, însă prin opoziția sa a pierdut repede încrederea lui Bolesław, și mai ales a soției sale, care a crezut că Wlast s-a aliat cu fiii mai tineri ai lui Bolesław .

Un război civil a început în 1142, cu un șir de victorii pentru Wladyslaw. La rândul său, Włostowic a refuzat să ia partea cuiva, dar a incercat să netezească conflictele și să negocieze.

În 1146, Władysław a decis să-l elimine în cele din urmă pe Włostowic din ecuație, ordonându-i unuia dintre cavalerii săi, Dobek, să-l captureze. Dobek a reușit acest lucru într-o manieră asemănătoare capturii lui Wołodar de către Włostowic: a ajuns la tribunalul lui Włostowic din Ołbino, și în timpul nopții a capturat curtea lui Włostowic cu oamenii lui. Agnes a cerut moartea lui Włostowic, dar Władysław a decis în schimb să facă un exemplu din el: Wlast a fost orbit, mut și condamnat la exil.

Acest lucru nu s-a dovedit a fi cea mai înțeleaptă decizie a lui Władysław. Włostowic a fost respectat și a avut mulți prieteni, și soarta lui a provocat mai multe persoane să jure loialitate față de frații mai mici. Mai mult, Włostowic, orbit, a fost dus la Rus', care l-a sprijinit pe Władysław, și i-a convins să rupă alianța lor. Ca rezultat, Władysław a fost învins la scurt timp. Włostowic și-a recâștigat poziția sa ca voievod, dar handicapul și vârsta l-au împiedicat să devină un politician activ. A murit pe 16 aprilie 1153.

Moștenirea[modificare | modificare sursă]

În secolele următoare, Piotr Włostowic Dunin (sau Petru Wlast), a devenit o persoană aproape legendară, mai ales în calitate de scriitor contemporan-călugăr care a amintit sprijinul generos al Bisericii. Povestea lui a fost spusă, printre altele, în poemul Carmen Mauri. Printre legende, una dintre cele mai prevalente este că familia lui Peter Wlast provine din Danemarca, explicând porecla lui mai târziu, "Dunin", "Dane". Clanul Dunin a supraviețuit până în prezent și are mulți membri notabili. Blazonul familiei este łabędź, lebăda.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Piotr Włostowic
  1. ^ a b „Piotr Włostowic”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Peter Wlast, Genealogics 
  3. ^ Piotr Włostowic, MAK 
  4. ^ „Piotr Włostowic”, Gemeinsame Normdatei, accesat în