Piotr Kropotkin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piotr Kropotkin
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Moscova, Imperiul Rus[2][3] Modificați la Wikidata
Decedat (78 de ani)[4][5][1][6] Modificați la Wikidata
Dmitrov, Gubernia Moscova⁠(d), RSFS Rusă[7][3] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Novodevicii[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (pneumonie) Modificați la Wikidata
PărințiAleksey Kropotkin[*][[Aleksey Kropotkin (20 Aug 1805 - 7 Sep 1871)|​]]
Ekaterina Nikolaevna Kropotkina (nee Sulima)[*][[Ekaterina Nikolaevna Kropotkina (nee Sulima) |​]] Modificați la Wikidata
CopiiAlexandra Kropotkin[*][[Alexandra Kropotkin (Russian émigré writer and translator (1887-1966))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 RSFS Rusă Modificați la Wikidata
Ocupațiegeograf
scriitor
explorator
filozof
autobiograf[*]
jurnalist
economist
anarhist[*]
zoolog[*]
politician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză
limba rusă[8][9]
limba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materfiziko-matematiceski fakultet Sankt-Peterburgskogo universiteta[*][[fiziko-matematiceski fakultet Sankt-Peterburgskogo universiteta |​]]
Pajeski korpus[*][[Pajeski korpus (military academy in the Russian Empire, from 1759 to 1917)|​]]  Modificați la Wikidata
Influențat deMihail Bakunin, Pierre-Joseph Proudhon, populismul rus[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Piotr Kropotkin

Piotr Alexeevici Kropotkin (n. 1842 - d. 1921) a fost un filozof politic, revoluționar anarhist rus, membru al unei familii princiare. El a fost un continuator al mișcării anarhice, după Mihail Bakunin. reprezentant al ideologiei anarho-sindicaliste, de asemenea geograf

Se trage din familie de nobili. Este prinț. Tatăl său se trage din familie de cneji ruși, iar mama e fiica unui general rus. Este selectat într-un grup de 50 de copii, de paji care să slujească la curtea țarului, având totodată parte de o educație aleasă. Rămâne acolo până în 1862. Pe baza lecturilor sale, are revelația că principala problemă a Rusiei e condiția țărănimii. Se înrolează în regimentul cazacilor siberieni. Începe astfel cartografierea Siberiei și se îndrăgostește de geografie. Aceasta este perioada în care începe să scrie. În 1867, părăsește armata.

După Comuna din Paris, adică după 1871, începe să scrie în favoarea comunei și citind lucrările lui Bakunin, este atras de perspectiva anarhistă.

Intră în Internaționala muncitorească. Este arestat, stă 2 ani în închisoare. Intră în cercurile anarhice din țările europene prin care trece. Ajunge în Elveția. În 1881, este expulzat ca urmare a declarațiilor sale privind asasinarea țarului Alexandru al 2-lea.

Ajunge în Anglia, după care în Franța, unde este arestat. Fuge în Canada. În 1902 publică lucrarea sa fundamentală: Ajutorul reciproc ca factor de evoluție, în care formulează o nouă teorie, diferită de cea a lui Charles Darwin, în ceea ce privește factorul evoluției umane.

În 1905 este decepționat de eșecul revoluției. Se întoarce în Rusia, în februarie 1917, în timpul primei revoluții, când Kerenski îi face propunerea de a face parte din guvernul său, ca ministru al învățamântului. Dar Kropotkin refuză, afirmând că din calitatea sa de anarhist, el nu poate să facă parte dintr-un guvern.

Rămâne în Rusia până la sfârșitul vieții. Moare în 1921, trăind ultimii ani, în Rusia leninistă. La moartea sa se produce ultima întâlnire a anarhiștilor ruși.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ „Piotr Kropotkin”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b Кропоткин Пётр Алексеевич, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  4. ^ EB-12 / Kropotkin, Peter Alexeivich, Prince[*][[EB-12 / Kropotkin, Peter Alexeivich, Prince (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ Кропоткин Пётр Алексеевич, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  6. ^ Peter Alekseyevich Kropotkin, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  7. ^ „Piotr Kropotkin”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  9. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)