Pinocchio (film din 1940)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Pinocchio)
Pinocchio

Afișul filmului
Rating
Titlu originalPinocchio
Genfilm fantastic
buddy film[*][[buddy film (film genre in which two people of the same sex (historically men) are non-romantically paired, with a contrast in personality, sometimes accentuated by an ethnic difference between the two)|​]]
film muzical
poveste inițiatică[*]
desen animat[*]
film bazat pe literatură[*]  Modificați la Wikidata
RegizorRegizor supervizor
Ben Sharpsteen
Hamilton Luske
Regizori secundari
William "Bill" Roberts
Norman Ferguson
Jack Kinney
Wilfred Jackson
T. Hee
ScenaristTed Sears
Otto Englander
Webb Smith
William Cottrell
Joseph Sabo
Erdman Penner
Aurelius Battaglia
Bazat peAventurile lui Pinocchio de
Carlo Collodi
ProducătorWalt Disney
StudioWalt Disney Productions
DistribuitorRKO Radio Pictures
MuzicaLeigh Harline
Paul J. Smith
DistribuțieCliff Edwards
Dickie Jones
Christian Rub
Mel Blanc
Walter Catlett
Charles Judels
Evelyn Venable
Frankie Darro
Premiera  (1940-02-07)
Durata88 de minute
ȚaraStatele Unite
Locul acțiuniiItalia  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
PremiiPremiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră (Leigh Harline[*][[Leigh Harline (American film composer and songwriter (1907-1969))|​]], Paul Smith[*][[Paul Smith (American film composer, violinist, conductor (1906–1985))|​]] și Ned Washington[*], )  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră (Leigh Harline[*][[Leigh Harline (American film composer and songwriter (1907-1969))|​]], Paul Smith[*][[Paul Smith (American film composer, violinist, conductor (1906–1985))|​]] și Ned Washington[*], )  Modificați la Wikidata
Buget2.289.247 $[1]
Încasări84.254.167 $(inclusiv relansările)[2]
Parte a serieiNational Film Registry[3]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttps://d23.com/a-to-z/pinocchio-film/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Pinocchio este un film de animație american din 1940 regizat de Ben Sharpsteen și Hamilton Luske, produs de Walt Disney și distribuit de RKO Pictures. Se bazează pe povestirea Aventurile lui Pinocchio de Carlo Collodi. Este al doilea din seria de filme animate Disney, serie care a început în 1937 cu Albă ca Zăpada și cei șapte pitici. Este filmul clasic de animație cu cele mai importante încasări din toate timpurile. A fost lansat în cinematografe la 7 februarie 1940 în Statele Unite.

Scenariul este scris de Aureliu Battaglia, William Cottrell, Otto Englander, Erdman Penner, Joseph Sabo, Ted Sears și Webb Smith pe baza cărții lui Collodi. Producția a fost supravegheată de către Ben Sharpsteen și Hamilton Luske, unele secvențe ale film au fost regizate de către Norman Ferguson, T. Hee, Wilfred Jackson, Jack Kinney și Bill Roberts.

coperta DVD a ediției în română

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Pinocchio este cel mai inovator și substanțial film al lui Disney. Virtuozitatea tehnică n-ar însemna nimic dacă nu ar duce la un rezultat atât de frumos. Leonard Maltin - 1973 (The Disney Films). Pinocchio este un băiețel din lemn sculptat de tâmplarul Geppeto și adus la viață de Zâna Azurie. Ea îi spune că el trebuie să fie cuminte, îi dă și o conștiință, pe Greierașul Jiminy, dar el nu îl prea ascultă, prin urmare: chiulește de la școală și se duce la teatrul de marionete. Acolo e închis într-o cușcă de directorul teatrului, Stromboli. Când în sfârșit scapă se duce acasă, dar Geppeto nu e acolo, așa că se duce la un parc de distracții. Dar acolo se transformă într-un măgar. Când iese de acolo, se aruncă în mare și îl înghite o balenă. Îl întâlnește pe Geppeto și amândoi ies din balenă. Zâna Azurie îl transformă pe Pinocchio într-un băiat adevărat (ce și-a dorit dintotdeauna).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Barrier, Michael (). Hollywood Cartoons: American Animation in Its Golden Age. New York: Oxford University Press. pp. 269–273, 602. ISBN 0-19-516729-5. 
  2. ^ „Pinocchio”. Box Office Mojo. Accesat în . 
  3. ^ https://www.loc.gov/programs/national-film-preservation-board/film-registry/complete-national-film-registry-listing/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]