Pierre Klossowski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pierre Klossowski
Pierre Klossowski.jpg
Pierre Klossowski
Nume la naștere Pierre Klossowski
Născut 9 august 1905
Paris, Franța
Decedat 12 august 2001 (96 de ani)
Paris, Franța
Naționalitate Flag of France.svg francez
Domeniu artistic prozator, traducător, pictor
A influențat pe Michel Foucault, Gilles Deleuze, Jean-François Lyotard

Pierre Klossowski (n. 9 august 1905, Paris - d. 12 august 2001, Paris) a fost un scriitor francez, traducător și artist. El a fost fiul cel mare al artiștilor Erich Klossowski și Baladine Klossowska și fratele său mai mic a fost pictorul Balthus. Michel Foucault a menționat într-o scrisoare către Klossowski aprecierea sa că „La Monnaie Vivante” este cartea cea mai sublimă a erei noastre.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Paris, Pierre Klossowski a fost fratele mai mare al artistului Balthazar Klossowski, cunoscut sub numele de Balthus. Părinții lor au fost istoricul de artă Erich Klossowski și pictorița Baladine Klossowska. Tatăl său, Erich Klossowski, a fost un polonez de origine germană. Mama lui, Baladine Klossowska, s-a născut ca Elisabeth Dorothea Spiro în Breslau, Prusia (acum Wroclaw, Polonia). Deși familia a negat orice moștenire evreiască, un jurnalist polonez a relatat că Baladine s-a născut într-o familie de evrei ortodocși cu origini belaruse.[1]

Pierre Klossowski a scris volumele Marchizul de Sade și Friedrich Nietzsche, o serie de eseuri despre figuri literare și filozofice, și cinci romane. El a tradus mai multe texte importante (de Ludwig Wittgenstein, Martin Heidegger, Friedrich Hölderlin, Franz Kafka, Nietzsche, și Walter Benjamin), în limba franceză, a lucrat la filme și a fost, de asemenea, un artist, care a ilustrat multe dintre scenele romanelor sale.

Prin cartea sa Nietzsche publicată în anul 1969, a influențat foarte mulți filozofi francezi, cum ar fi Michel Foucault, Gilles Deleuze și Jean-François Lyotard.

Film[modificare | modificare sursă]

Klossowski, de asemenea, a aparut în filmul lui Robert Bresson, Au hasard Balthazar în rolul lui Miller.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.artinfo.pl/?pid=events&sp=relation&id=9876&lng=1