Piața Unirii (stație de metrou)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stația precedentă Linia Stația următoare
Izvor M1 Timpuri Noi
Universitate M2 Tineretului
Izvor M3 Timpuri Noi
Piața Unirii
Peronul stației Piața Unirii 1 (2012)
Peronul stației Piața Unirii 1 (2012)
Amplasare
Loc Piața Unirii
UAT Sectoarele 3 și 4
Arhitecți Gheorghe Beznilă[1]
Servicii
Legături STB 7, 32, 73, 76, 100, 104, 116, 123, 205, 312, 313, 323, 385.
Peroane în uz 2+2
Aranjamentul peroanelor două platforme-insulă
Călătorii (2019) 12.956.886[2]
Istorie
Deschisă 1979
Piața Unirii 2 și pasajul de corespondență 1986
Metroul din BucureștiMetrorex
Lista stațiilor de metrou din București

Piața Unirii este o stație de metrou din București. Ea realizează comunicarea dintre magistralele 1 și 2 printr-un pasaj pietonal. În apropiere se află Magazinul Universal Unirea, Magazinul Cocor, precum și centrul vechi al orașului (reprezentat de străzile Lipscani, Șelari, Covaci, Gabroveni etc).

Incidente[modificare | modificare sursă]

Stația a fost inundată de două ori în anii 1980.

În 1983 a avut loc prima inundație. Un dig al râului Dâmbovița a fost demolat temporar, dar la scurt timp după demolare, o ploaie torențială a dus la la inundarea ulteroară a peroanelor M1, și a șantierului pentru peroanele M2, ducând la întârzieri pe șantierul pentru M2.

Inundația din mai 1987[modificare | modificare sursă]

La data de 1 mai 1987, în timpul construcției Pasajului Unirii, un excavator a lovit un canal de colectare al râului Dâmbovița. Mai târziu, o ploaie torențială a dus la creșterea debitului de pe Dâmbovița, ceea ce a dus la spargerea canalului, inundând șantierul pasajului. După inundarea șantierului, apa ulterior s-a scurs în peroanele M1, lucru semnalat la 20:30.

Până la orele 23:00, mai mulți ingineri și oficiali de partid s-au întrunit în stația inundată, în încercarea de a găsi o soluție. La orele 4:00, când apa ajunsese la 30 de centimetri deasupra peroanelor, s-a decis desființarea batardoului de la Pasajul Mărășești, ducând la o reducere în curgerea apei în stație. La 10:30, mai mulți pompieri, militari și ingineri ai metroului se adunaseră pentru a aduce pompe, care urmau să scoată apa din stație. Ceaușescu a vizitat stația inundată, enervat de închiderea metroului; mai mulți oficiali au asigurat o redeschidere ”marți dimineața”.

La scurt timp după plecarea lui, o altă scurgere de apă a fost observată în peronul M2. La 2 ore după semnalare, s-a constatat că apa circula printr-o gaură pentru cabluri. După ce s-au mai adus pompe de evacuare a apei, peronul M1 nu mai avea apă în dimineața de 3 mai, duminica, iar la peronul M2, lucrările continuau.

Inundația a fost atât de gravă, încât apa s-a scurs spre Mihai Bravu, inundând complet tunelul între Mihai Bravu și Timpuri Noi. În ziua de miercuri, 6 mai, tunelulrile au fost golite, astfel, începeau și operațiunile de curățare a tunelului și a peronului M2. Pe lângă asta, a fost necesară înlocuirea unor echipamente electrice și a semnalelor, și folosirea în masă a unui deodorant, din cauza mirosului teribil lăsat de apa murdară. Joi dimineață, în ziua de 7 mai 1987, metroul circula din nou.

Deși inundația a dus la afectarea alimentării electrice, defecțiunea semnalelor și inundarea camerelor de serviciu, totuși, au fost evitate pagube mai mari. A fost evitată avarierea transformatoarelor și a dispeceratului stației.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Drumurile metroului pe sub temeliile cetatii lui Bucur”. Almanah Scînteia: 122. . 
  2. ^ Lista stațiilor de metrou din București sortate după numărul de călătoriiinițializate în stația respectivă, în anul 2019
  3. ^ ing. Alexandru Dobre (), Cum s-a inundat metroul în ziua vizitei lui Gorbaciov (în Romanian), jurnalul.ro 

Legături externe[modificare | modificare sursă]