Perun muntenegrean

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Perunul muntenegrean (în muntenegreană chirilică: Перун, iar în scriere veche: Перунъ) era unitatea monetară care fusese prevăzută să fie introdusă în Muntenegru de către Petar II Petrović-Njegoš[1], în 1851. Această monedă nu a circulat niciodată, rămânând în stadiu de prototip.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În timpul domniei lui Petar al II-lea, Muntenegru a cunoscut o dezvoltare puternică. Senatul și executivul său la nivel local, o restructurare a finanțelor și o recunoaștere la nivel internațional[2].

În acest context, Petar al II-lea se gândește să creeze o monedă muntenegreană. Primește serviciile unui bancher din napolitan în martie 1851 pentru întreprinderea acesti măsuri[2]. Un perun muntenegrez valora 2 taleri. Din nefericire, Petar al II-lea moare de tuberculoză în octombrie 1851, ceea ce a pus capăt creării Perunului muntenegrean. Astfel, statul Muntenegru a rămas fără monedă proprie până în 1906, anul când a fost introdus în circulație perperul muntenegrean de către Nikola I.

Nu se știe exact până unde a ajuns dezvoltarea acestui proiect. Se crede că ar exista între 1 și 32 de exemplare, dintre care unele ar fi falsuri[2].

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Milovan Djilas, Njegoš: poet, prince, bishop, Harcourt, Brace & World. Str. 158, 1966.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Petar II Petrović-Njegoš, sau în sârbă chirilică Петар II Петровић Његош, născut la Njeguši în Muntenegru în 1813 și mort a Cetinje în 1851, este un poet, filosof, suveran și prinț-episcop al Muntenegrului de la 1830 la 1851.
  2. ^ a b c Istoria monedelor pe site-ul CBCG
  3. ^ În română: Muntenegru
  4. ^ În română: Perun din aur, 2 taleri

Vezi și[modificare | modificare sursă]