Pensia de întreținere pentru soț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Pensia alimentară pentru soț (de asemenea, numită pensie de întreținere sau de pensie de sprijin) este o obligație legală de a oferi sprijin financiar pentru partenerul de viață de la celălalt soț după separarea civilă sau după divorț. Acesta este stabilită prin legile cu privire la divorț sau de dreptul familiei în multe țări și se bazează pe premisa că cei doi soți în teorie au obligația legală de a se sprijini reciproc în timpul căsătoriei lor (sau în uniunile civile) dar și după separare sau/și divorț.

Plata dreptului de întreținere pentru cazul părinților situați în state diferite[modificare | modificare sursă]

Pentru a obliga un debitor al obligației de întreținere dintr-un stat aflat în afara Uniunii Europene să achite cheltuielile de întreținere, trebuie să faceți apel la instanțele statului în care solicitați executarea hotărârii judecătorești. Convențiile internaționale, cum sunt cele incluse în lista de mai jos, vă pot asista în executarea obligației legale de întreținere în străinătate.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Principiile Dreptului European al Familiei relativ la divorț și pensia de întreținere (documentul în limba engleză se poate descărca de aici[nefuncțională] sau de aici, traducerea în limba română va fi disponibilă în curând)
  • Principiile Dreptului European al Familiei relativ la responsabilitatea părintească(documentul în limba engleză se poate descărca de aici[nefuncțională] sau de aici, traducerea în limba română va fi disponibilă în curând)
  • Regulamentul (CE) nr. 4/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 privind competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor și cooperarea în materie de obligații de întreținere (în română)