Patrula timpului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Patrula timpului

Coperta traducerii în limba română
Informații generale
AutorPoul Anderson
GenSF
SeriePatrula timpului
Ediția originală
Titlu original
Time Patrolman
Limbaengleză
EditurăNemira
Țara primei aparițiiS.U.A.
Data primei apariții1983
Număr de pagini222
ISBN973-569-053-5
Ediția în limba română
TraducătorGabriel Stoian
Data apariției1994
Cronologie

Patrula timpului (1983) (titlu original Time Patrolman) este o antologie science fiction care cuprinde două povestiri scrise de Poul Anderson în cadrul seriei Patrula timpului.

Conținut[modificare | modificare sursă]

  • Fildeș, maimuțe și păuni (Ivory, and Apes, and Peacocks)
  • Tristețea lui Odin al Goților (The Sorrow of Odin the Goth)

Fildeș, maimuțe și păuni[modificare | modificare sursă]

Aceasta este a șasea povestire din seria Patrula timpului. Spre deosebire de primele cinci povestiri (cu excepția "Cascadelor din Gibraltar"), care au apărut mai întâi în diferite reviste înainte de a fi adunate în antologia Păzitorii timpului, aceasta a apărut direct în volumul publicat de editura Tor în 1983.

Acțiunea se petrece în Tir pe vremea regelui Hiram, care a domnit în perioada 980-947 î.e.n. Agenții patrulei timpului sunt un cuplu israelian care vrea să îl ajute pe vechiul tiran.

Tristețea lui Odin al Goților[modificare | modificare sursă]

Aceasta este a șaptea povestire din seria Patrula timpului și, asemenea precedentei, a apărut direct în volumul publicat în 1983 la editura Tor.

Acțiunea relatează povestea lui Odin și a Ragnarök-ului dintr-o perspectivă SF. Un antropolog american călătorește în timp pentru a studia un trib got și cultura lui, vizitându-l din zece în zece ani. În timp, goții încep să îl identifice pe călătorul temporal cu zeul Odin, iar acesta se atașează de ei și e pus în fața unei alegeri dureroase.

Legături externe[modificare | modificare sursă]