Partidul lui Renato Usatîi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Partidul lui Renato Usatîi
Președinte Renato Usatîi
Înființat 23 august 2014
Culori oficiale alb și albastru
Website www.ru1.md

Partidul lui Renato Usatîi (PaRUs) este este un partid politic extraparlamentar, de centru-stânga, din Republica Moldova. Formațiunea nu va promova aderarea Republicii Moldova nici la Uniunea Europeană, nici la Uniunea Vamală.

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

Partidul Nostru[modificare | modificare sursă]

Pe 13 aprilie 2014, la congresul ordinar al Partidului Popular Republican (PPR), omul de afaceri Renato Usatîi fost ales președinte al PPR cu votul unanim al delegaților, care au aprobat și statutul, programul și noua denumire a partidului: «Partidul Nostru»[1][2].

După ce la 7 mai Renato Usatîi a depus la Ministerul Justiției actele pentru schimbarea statutului partidului, la 10 iunie Usatîi a primit răspuns de la Ministerul Justiției prin care i-a fost refuzată cererea. Ministerul Justiției a motivat decizia sa prin faptul că nu a fost respectată procedura statutară privind convocarea congresului, acestă fiind convocat cu trei zile mai devreme. Astfel, Congresul ar fi trebuit să fie organizat nu mai devreme de 16 aprilie 2014[3][4]. Ulterior, la o conferință de presă, Elena Grițco, șefa Direcției organizații necomerciale de la Ministerul Justiției, și Nina Cereteu, specialist în cadrul aceleiași direcții, au susținut că setul de acte depus de Renato Usatâi corespundea întru totul legii cu privire la partidele politice, dar că i s-a cerut să emită un refuz[5].

La 7 august 2014 Renato Usatîi a anunțat decizia de a crea un nou partid politic cu denumirea «Partidul lui Renato Usatîi»[6].

Partidul lui Renato Usatîi[modificare | modificare sursă]

La 23 august 2014 s-a desfășorat Congresul de constituire a Partidului lui Renato Usatîi (PaRUs). La lucrările congresului au participat 263 de delegați și aproape 5 000 de membri de partid din majoritatea raioanelor din țară. Renato Usatîi a fost ales președinte al partidului. În calitate de vicepreședinți au fost alese fostele angajate ale Ministerului Justiției, Elena Grițco și Nina Cereteu. Delegații congresului al PaRUs au adoptat Statutul, Programul și simbolistica partidului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Un congres ca o nunta. Controversatul om de afaceri, Renato Usatai, si-a lansat partidul cu mult fast, 13 aprilie 2014, inprofunzime.md
  2. ^ Partidul Popular Republican, redenumit în „Partidul nostru”, 13 aprilie 2014, trm.md
  3. ^ Renato Usatîi a depus la Ministerul Justiției actele pentru schimbarea statutului "Partidului Nostru" (VIDEO)
  4. ^ Decizie: Renato Usatîi, fără „Partidul Nostru”
  5. ^ Liderul "Partidului Nostru" amenință Ministerul Justiției că va răspunde "la fărădelegi cu fărădelegi"
  6. ^ (video) Renato Usatîi crează un partid nou

Legături externe[modificare | modificare sursă]