Partidul Conservator (România)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte partide purtând același nume vedeți Partidul Conservator (dezambiguizare).
Partidul Conservator
Președinte Daniel Constantin
Fondat 18 decembrie 1991
Sediu Muzeul Zambaccian, 17
București
Ideologie politică Conservatorism
Poziție politică Centru-dreapta
Afiliație internațională nu are
Afiliație europeană nu are
Grup europarlamentar Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților
Culori Albastru
Site web www.partidulconservator.ro
Vezi și Politica României

Partide politice
Alegeri

Partidul Conservator (PC), fostul Partidul Umanist Român (PUR), este un partid politic din România, actualmente în opoziție. Din februarie 2010 președintele partidului este Daniel Constantin, fost director general APIA.

Partidul Conservator a fost fondat în 1991, după căderea comunismului, sub numele de Partidul Umanist Român (PUR). Din 2005 până în 3 decembrie 2006 a fost parte a coaliției de guvernare. Partidul și-a preluat actuala denumire în 7 mai 2005.

În alegerile din 2004, PUR a făcut parte din Uniunea Națională PSD+PUR, fiind în coaliție cu Partidul Social Democrat. După alegeri, PC a renunțat la alianță și a participat alături de Alianța Dreptate și Adevăr la guvernare. La sfîrșitul anului 2006 PC s-a retras de la guvernare.

PC deținea la începutul legislaturii (2009-2012) un număr de 4 deputați și un senator în Parlamentul României. De la inceputul legislaturii și până în 2011 a făcut parte din Alianța PSD+PC iar parlamentarii PC erau parte a Grupului parlamentar PSD+PC. În februarie 2011, PC a încheiat Protocolul de formare a Alianței de Centru-Dreapta cu Partidul Național Liberal părăsind Alianța PSD+PC. De asemenea, în februarie 2011 parlamentarii PC au trecut în grupurile parlamentare ale PNL. In aceeași lună PC și PNL formează alături de PSD Uniunea Social Liberală devenind în scurt timp cea mai mare alianță politică actuală cotată în majoritatea sondajelor cu peste 55-60% din voturi la următoarele alegeri locale si parlamentare din acest an.

În prezent Partidul Conservator promovează tradițiile, familia, solidaritatea socială, integrarea europeană și un naționalism fără șovinism. Se consideră continuatorul Partidului Conservator istoric din România, una dintre primele două puteri politice din România de dinaintea Primului Război Mondial. Nu există o legatură directă între cele două partide - Partid Conservator istoric a fost dizolvat după Primul Război Mondial - dar actualul partid susține că îmbrățișează aceleași valori ca partidul istoric.

În 2005, partidul a organizat marșul „pentru valorile familiei” ca o reacție față de Parada GayFest din București.

Partidul susține introducerea educației religioase obligatorii în școli[1].

Doctrina[modificare | modificare sursă]

Partidul Conservator declara ca împărtășește și promovează valorile și principiile democratice validate în timp, pe de o parte libertatea, proprietatea, toleranța, responsabilitatea, egalitatea de șanse, solidaritate, ce definesc omun în raporturile sale cu sine, cu semenii săi, iar pe de altă parte, sprijină suveranitatea, separația puterilor în stat, piața liberă, statul de drept, ce definesc raporturile între cetățeni și stat și sprijina educatia religioasa obligatorie in scoli.

Partidul Conservator susține eliminarea lucrurilor greșite, a disfuncționalităților, a mentalităților învechite, a oamenilor incompetenți sau rău intenționați, dar în același timp sprijină modelele pozitive, lucrurile care au funcționat si funcționează bine, oamenii de valoare.

Conservatorii declară că duc o politică echilibrată, contextuală, prudentă și graduală și sprijină tradițiile, experiența, stabilitatea, continuitatea si ordinea.

Valorile[modificare | modificare sursă]

Valorile fundamentale ce stau la baza Partidului Conservator sunt:

 • manifestarea liberă a personalității umane prin exercitarea deplină a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului;
 • responsabilitatea umană, factor de armonizare a aspirațiilor individului cu interesele generale ale societății;
 • cunoașterea, mijloc de dobândire a libertății individului și condiție de asumare a responsabilității;
 • proprietatea privată, factor de garantare a protecției economice și sociale, condiție de manifestare a libertății și responsabilității individuale;
 • minimizarea intervenției statului în economie și reducerea acestei interventii la menținerea și consolidarea respectării legii și a competiției loiale;
 • promovarea și consolidarea statului de drept;
 • asigurarea dezvoltarii durabile, ca mijloc optim de realizare a bunăstării sociale;
 • protecția socială a categoriilor net defavorizate (bătrâni, minori, persoane cu handicap) ca etalon al unei societăți avansate din punct de vedere al civilizației;
 • încurajarea societății civile și a dialogului între stat, organizații non guvernamentale și cetățeni;
 • asigurarea accesului liber și egal la educatie, educarea cetătenilor Romaniei în spiritul democrației și încurajarea acestora de a participa la viața publică;
 • promovarea și susținerea tinerei generații în spiritul valorilor și principiilor democrației europene;
 • respectarea angajamentelor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene și al NATO.

Conservatorii români vor să elimine orice neînțelegeri dogmatice cu privire la o posibilă inadvertență între cei doi poli de interes ai săi. Așadar, promovează valorile individuale, excelența umană, etc.

Conservatorii își propun promoveze acele proiecte legislative care duc finalmente la o economie de piață funcțională. Scopul lor declarat este acela de a induce mediului economic și de afaceri românesc un caracter concurențial echitabil, bazat pe diminuarea birocrației și pe mecanisme juridice performante, simple și favorabile întru totul agenților economici de orice fel.

Conservatorii români cred că ordinea și legalitatea sunt o garanție a instituțiilor statului de drept.

Partidul Conservator consideră că singura menire a legii trebuie să fie respectarea termenilor acestui contract social, adică acea libertate de acțiune care nu intră în conflict cu oricare altă libertate de acțiune.

Conservatorii din România vor să fie promotorii temperați ai ideii naționale. Concepția la care au aderat fără rezerve a fost aceea a excelenței valorii, din orice zonă sau spațiu social ar veni aceasta.

Partidul Conservator vede patriotismul ca o manifestare în spirit olimpic.

Partidul Conservator consideră că religia promovează exact acele valori, complementare cu cele sociale, care duc la o formă individuală mai bună și mai tolerantă.

Partidul Conservator din România își propune să așeze la temelia valorilor sale respectul și grija pentru familie.

Simbolistică[modificare | modificare sursă]

Semnul electoral al Partidului Conservator constă într-o balanță în echilibru ce are sub ea înscrisă denumirea prescurtată a partidului – PC. Fondul semnului electoral este bleumarin, iar desenul balanței precum și inițialele partidului sunt de culoare albastră. Balanța reprezintă simbolul echilibrului și echității.

De-a lungul timpului PUR și ulterior PC au avut mai multe tipuri de sigle.

Mottoul Partidului Conserator este "Schimbarea începe acum".

Drapelul partidului este bleu/albastru, avand in centru imprimat semnul partidului.

Biroul Executiv Central[modificare | modificare sursă]

Biroul Executiv al Partidului Conservator este compus din:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ http://www.adevarul.ro/articole/tinerii-conservatori-au-format-un-lant-uman-pentru-promovarea-religiei-in-scoli/342412