Parcul Vladimir Florea din Suceava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parcul Vladimir Florea din Suceava

Parcul Vladimir Florea (cunoscut și sub numele Parcul Policlinicii) este un parc amenajat în municipiul Suceava, în cartierul Areni, în fața Policlinicii Centrale Areni.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Parcul Vladimir Florea constituie un spațiu verde de formă dreptunghiulară, cuprins între Bulevardul 1 Mai (la sud), Strada Mărășești (la vest) și Strada Mihai Viteazu (la nord și la est). Parcul este localizat în cartierul Areni, în fața policlinicii județene ce a fost înființată în anul 1962.[1] De asemenea, în apropierea Parcului Vladimir Florea sunt situate Primăria Municipiului Suceava, Parcul Universității și Stadionul Areni.

După anul 2000, Parcul Policlinicii a primit numele sculptorului sucevean Vladimir Florea (1922-1984). Cu toate acestea, în continuare localnicii folosesc adesea vechea denumire a parcului.

Monumente[modificare | modificare sursă]

În centrul parcului există o fântână arteziană de formă dreptunghiulară. În vecinătatea estică parcului, în spațiul verde din fața policlinicii, a fost amplasată Statuia „Bucuria vieții”, realizată de Vladimir Predescu în anul 1977 din piatră de calcar șlefuită.[2] Conform altor surse, autorul lucrării este sculptorul Dimitrie Căilean.[3]

În partea sudică a parcului, la Bulevardul 1 Mai, se află trei blocuri cu arhitectură identică, pe fațada fiecăruia fiind amplasate în anul 1967 câte un mozaic parietal, cu tematicile „Primăvara”, „Nunta” și „Vânătoarea”, ce pot fi observate din interiorul parcului.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]