Parcul Gării Ițcani din Suceava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Parcul Gării Ițcani)
Parcul Gării Ițcani din Suceava

Parcul Gării Ițcani este un parc amenajat în municipiul Suceava, în cartierul Ițcani, în spatele Gării Suceava Nord.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Parcul Gării Ițcani constituie un spațiu verde de formă dreptunghiulară, cuprins între Strada Gării (la nord) și Strada Aurel Vlaicu (la sud). Parcul este localizat în cartierul Ițcani, în spatele edificiului monument istoric al Gării Suceava Nord, de la care împrumută numele. Alte obiective aflate în apropierea parcului sunt: Biserica ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (construită în perioada 1933-1938), Biserica romano-catolică Sfânta Elisabeta (datând din anul 1902), câteva blocuri de locuințe, clădirile în care au funcționat primăria și oficiul poștal în perioada când Ițcani era localitate de sine stătătoare.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Apariția și istoria parcului sunt strâns legate de stația de cale ferată din imediata apropiere. Astfel, în anul 1871 este construită și dată în exploatare Gara Ițcani în satul cu același nume (astăzi cartier al Sucevei). În aceeași perioadă, la sfârșitul secolului al XIX-lea, este amenajat de către autoritățile austro-ungare Parcul Gării Ițcani, ce cuprinde o suprafață de circa 2 hectare.[1]

În perioada regimului comunist s-au efectuat o serie de dotări constând dintr-un restaurant cu grădină de vară („Feroviarul”), rondouri de flori, locuri de joacă pentru copii etc., care au făcut din Parcul Gării Ițcani un loc de popas și recreere îndrăgit de suceveni.[1]

După Revoluția din decembrie 1989, restaurantul „Feroviarul” a fost închis, în parc fiind construite niște chioșcuri pentru desfacerea produselor agroalimentare.

Monumente și floră[modificare | modificare sursă]

Parcul este populat de peste 20 de specii de arbori și arbuști, cum ar fi: pinul, arțarul, teiul, frasinul, molidul etc.[1] Pe teritoriul parcului sau în imediata sa apropiere nu se găsește nici un monument de for public.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c E.I. Emandi, V. Cucu, M. Ceaușu - „Ghid de oraș. Suceava” (Ed. Sport Turism, București, 1989), p. 121

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Parcul Gării Ițcani din Suceava