Parcul Drapelelor din Suceava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parcul Drapelelor din Suceava, văzut din Strada Ștefan cel Mare

Parcul Drapelelor (cunoscut și sub numele Parcul Uniunii Europene) este un parc amenajat în centrul municipiului Suceava, lângă Palatul Administrativ.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Parcul Drapelelor constituie un spațiu verde de dimensiuni mai reduse și se învecinează cu Parcul Profesor Ioan Nemeș, fiind practic o continuare a acestuia în partea de nord-vest a Străzii Ștefan cel Mare, până la Strada Vasile Bumbac. În imediata proximitate a Parcului Drapelelor se află Palatul Administrativ, Palatul de Finanțe și Casa Sindicatelor.

Monumente[modificare | modificare sursă]

În partea central-estică a parcului, la Strada Ștefan cel Mare, este amplasată Statuia „Bucovina înaripată” (sau Monumentul eroilor și martirilor Bucovinei), monument din fibră de sticlă realizat de către sculptorul Mircea Dăneasa. Statuia, ce are o înălțime de 8,5 metri și o greutate de circa 550 de kilograme, a fost amplasată inițial în Piața 22 Decembrie, pe esplanada din fața Casei de Cultură, fiind inaugurată în data de 28 mai 2009, de Ziua Eroilor României. Ca urmare a faptului că în Piața 22 Decembrie urma să se demareze construcția unei parcări subterane, la data de 9 decembrie 2010 statuia a fost mutată în Parcul Drapelelor, unde se găsește și în prezent.[1][2] Monumentul este poziționat în centrul unui mic platou (numit Piața Drapelelor sau Piața Uniunii Europene), încadrat pe trei laturi de steagurile celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ V.I. Adomnicăi - „Statuia Bucovina înaripată va fi mutată în Parcul UE”, în „Crai Nou”, 3 noiembrie 2010
  2. ^ Cristina Scorțariu - „Statuia Bucovina înaripată, mutată în Piața Drapelelor”, în „Ziarul de Iași”, 10 decembrie 2010

Vezi și[modificare | modificare sursă]