Parcul Universității din Suceava

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Parcul Areni)
Parcul Universității din Suceava

Parcul Universității (cunoscut și sub numele Parcul Areni) este un parc amenajat în municipiul Suceava, în cartierul Areni, lângă campusul Universității „Ștefan cel Mare”.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Parcul Universității constituie un spațiu verde amenajat în partea de sud a orașului Suceava, în cartierul Areni. Este mărginit de Bulevardul 1 Mai (la sud), Strada Universității (la est) și corpurile Universității „Ștefan cel Mare” (la nord și vest). Parcul se mai învecinează cu Planetariul din Suceava (în extremitatea sa nord-estică) și cu clădirea care găzduiește Direcția Silvică a județului Suceava (în extremitatea sa sud-vestică).

În afară de aceste instituții, în preajma Parcului Universității se află și alte obiective importante ale orașului precum: Primăria Suceava, Stadionul Areni, Inspectoratul de Poliție Județean, Parcul Vladimir Florea.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Parcul Universității este cel mai întins parc din cartierul Areni și unul dintre cele mai mari ale Sucevei, ocupând o suprafață de aproximativ 3 hectare.[1] Este cunoscut sub două denumiri: Universității sau Areni. O altă denumire, folosită uneori de localnici, este Parcul Institutului.

Istoria și dezvoltarea parcului sunt strâns legate de universitatea din imediata apropiere, înființată în 1963, inițial ca Institut Pedagogic de 3 ani, iar apoi, în 1976, transformată în Institutul de Învățământ Superior.[2] Accesul principal în campusul universitar se realizează prin incinta parcului.

În anul 2011, parcul a intrat într-un amplu proces de reabilitare și de modernizare. Lucrările presupun modernizarea aleilor, a spațiilor verzi, a iluminatului public și a fântânii arteziene, termenul de finalizare fiind 31 mai 2013.[3][4]

Monumente și floră[modificare | modificare sursă]

Parcul Universității este populat de mai multe specii de arbori și arbuști, printre care: pinul negru, pinul silvestru, bradul argintiu, teiul, salcâmul, frasinul, mesteacănul, salcia pletoasă, prunul roșu etc., precum și arbori ornamentali ca sângerul, cununița și forsiția.[1]

În partea central-sudică a parcului, în mijlocul unui rond, se află Statuia „Aruncătorul de ciocan”, singurul monument al parcului. Statuia a fost realizată din bronz, de către sculptorul Ion Jalea, fiind amplasată în anul 1977 în parcul din noul cartier Areni, între universitate și stadion. Statuia are 2,30 metri înălțime și reprezintă un tânăr atlet pregătindu-se să arunce ciocanul. Ea se află pe un soclu de travertin, cu înălțimea de aproximativ 1 metru.[5] În apropierea statuii a fost amenajată o fântână arteziană.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b E.I. Emandi, V. Cucu, M. Ceaușu - „Ghid de oraș. Suceava” (Ed. Sport Turism, București, 1989), p. 120
  2. ^ „Site-ul Studentie.ro - Prezentare a Universității „Ștefan cel Mare" Suceava. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Dan Coman - „Parcul de la Universitate intră în modernizare”, în „Monitorul de Suceava”, 23 iunie 2011
  4. ^ Irina Bucșinescu - „Parcul Universității și curtea interioară a instituției au intrat în reabilitare”, în „Evenimentul de Moldova”, 3 decembrie 2012
  5. ^ E.I. Emandi, V. Cucu, M. Ceaușu - „Ghid de oraș. Suceava” (Ed. Sport Turism, București, 1989), p. 86

Vezi și[modificare | modificare sursă]