Parchet (material de construcție)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Parchet (construcții))
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Parchet (dezambiguizare).
Паркет старый.JPG
Fußboden im Audienzzimmer.JPG
Bogenšperk parket.jpg

Parchet este un mozaic geometric de bucăți de lemn utilizate pentru un efect decorativ. Cele două utilizări principale de parchet sunt la fel de modele de furnir de pe mobilier și modele de bloc pentru podele. Modele de parchet sunt complet geometrice și unghiulare pătrate, triunghiuri, pastile. Cel mai popular model parchet este spic.

Parquethall.jpg
Parchet din secolul 18

Istorie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul provine din limba franceză veche PARCHET (diminutivul de parc), literal înseamnă "un spațiu mic închis". Pătrate diagonale mari, cunoscute sub numele de parchet de Versailles au fost introduse în 1684 în calitate de parchet de menuiserie ("parchet din lemn"), pentru a înlocui pardoseala de marmură pe care este necesar spălat constant, care au avut tendința de a putrezi grinzi de sub podelele. Astfel de parchet en lozange s-au remarcat de arhitectul suedez Daniel Cronström la Versailles și la Grand Trianon din 1693.

Materiale[modificare | modificare sursă]

Cherestea contrastante de culoare și de cereale, cum ar fi stejar, nuc, cires, tei, pin, artar, etc sunt uneori folosite, iar în mai scumpe tipuri, uneori, alte specii tropicale sunt, de asemenea, utilizate mahon bogat colorate și. Deși nu este punct de vedere tehnic un lemn, bambus este, de asemenea, un material de populare pentru pardoseli moderne. Parchet au fost anterior, de obicei, respectate cu bitum fierbinte. Astăzi, adezivi reci moderne sunt de obicei utilizate.

Curățarea[modificare | modificare sursă]

Podele din lemn poate fi periat curat, și sterilizat atunci când este necesar. Aspiratoare în poziție verticală pot zgâria și purta suprafata, ca particule gresie deveni încorporat în periile de filare.

Servicii de reparare[modificare | modificare sursă]

Parchetul este, de obicei, de lungă durată și necesită puțină întreținere sau nu. Blocuri Unstuck sunt re-lipite. Blocuri lipite-bitum necesită utilizarea fie a bitum fierbinte sau o emulsie de bitum rece, ca și alte tipuri de adezivi nu aderă la bitum.

Uz casnic[modificare | modificare sursă]

Parchet sunt adesea găsite în dormitoare și holuri. Ele sunt considerate mai bune decât gresie regulate, deoarece se simt mai cald în picioare. Cu toate acestea ei fac puțin pentru a absorbi sunetele, cum ar fi mersul pe jos, de curățare de vid și de televiziune, care poate provoca probleme în locuințe multi-ocupare.

Folosit în NBA[modificare | modificare sursă]

Iconic parchet folosite de Boston Celtics de la TD Garden Una dintre cele mai renumite parchet este cel folosit de către Boston Celtics din NBA . Podeaua originală , care a fost instalat la domiciliu Celtics " originală de Boston Arena în 1946 , a fost mutat intact la Boston Garden în 1952 și folosită acolo până când echipa sa mutat la ceea ce a fost apoi cunoscut sub numele de FleetCenter în 1995 , acum cunoscut sub numele de TD Garden . Podeaua a rămas intact și în uz până când a fost tăiat și vândute ca suveniruri în 1999 , după ce din 1998 demolarea Boston Garden . Celtics a juca astăzi, pe un parchet in TD Garden , care combină secțiuni vechi și noi . [ 2 ] În 2012 , Bona AB a devenit sponsorul oficial lemn de esenta tare de îngrijire podea pentru NBA [ 3 ] Etaje proiectat - parchet similare au fost făcute pentru Orlando Magic , Minnesota Timberwolves , Denver Nuggets și New Jersey Nets . Din cele patru , doar Magic continua să utilizeze un parchet ( care a fost transferat la Centrul Amway de la Amway Arena ) ; Nets au fost primii dintre aceste echipe pentru a comuta la un tribunal lemn de esenta tare regulat ( deși lor parchet vechi a continuat să se fi utilizate de către echipa de baschet Seton Hall până în 2007 ) , cu Nuggets , folosind parchet lor în ultimii ani ai epocii " curcubeu " ( 1990-1993 ) [ clarificări necesare ] și Timberwolves instalarea unui nou etaj la Centrul de țintă pentru 2008-09 sezon . Parchetul spic a fost folosit prima dată de Toronto Raptors in anii lor de Skydome , și a fost reînviat de către redenumite Brooklyn Nets la trecerea la Centrul de Barclays în 2012 .

Estetica[modificare | modificare sursă]

Inginerie parchet de construcție este în principal industrial fabricat sub forma de placi drepte tăișuri, cu profiluri de îmbinare frezate pentru a oferi pentru interconectarea de placi. O astfel de producție este cea mai eficienta metoda de cost, ci lasă o suprafață industrial cu aspect. Recent, producătorii au început încercarea de a extinde acest proces dincolo de simpla margini drepte, de la linii drepte, în general, nu există în lumea naturală, și așa modele construite fără ele au un simt mai natural. De exemplu, unii producatori au venit cu o idee de a folosi în loc de cherestea netivita de trunchi de lemn curbură. Această metodă, chiar dacă prezintă un design natural are dezavantajul de a necesita o cantitate mare de materii prime. Lamele din formele sunt scanate de un calculator și montate împreună pentru a se potrivi formele de lamelele vecine. Această metodă, deși oferind un design cu aspect natural și eficient, utilizând materia primă, face ca acest tip de podele foarte costisitoare și dincolo de consumatorul mediu. O metodă, dezvoltat prin inginerie producator de podele "parchet ESTA", este de moara materia primă în cantități predefinite în funcție de forme predefinite, care sunt inspirate de natură, pentru a forma un sistem. Formele predefinite sunt alese în așa fel încât să se potrivească împreună cu panouri adiacente și sisteme adiacente, pentru a asigura o acoperire de suprafață infinit extensibil. Această metodă oferă estetica inspirate de natura unice, fiind în același timp se aplică la producția pe scară largă, cu doar costuri moderate pentru consumator.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Sari ^ Fiske Kimball, crearea de rococo 1943, p. 47, observând conturile originale. Sari ^ "Boston Garden History". TD Garden. Adus de 08 martie 2007. Sari ^ "Official Harwood floor care NBA 2012". NBA. Adus de 30 noiembrie 2013. Sari ^ Parchet interior si exterior

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Parchet (material de construcție)