Parabola smochinului neroditor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gravură despre parabola smochinului neroditor de Jan Luyken, Biblia Bowyer .

Parabola smochinului neroditor (sau pilda smochinului neroditor) este o parabolă spusă de Iisus în Noul Testament și se găsește în Evanghelia după Luca (Luca 13:6-9). Parabola implică un smochin, la fel ca și scurta parabolă a smochinului care frăgezește[1] (Luca 21:29-33), parabolă cu care nu trebuie confundată.

Textul[modificare | modificare sursă]

Ce aşteaptă proprietarul!

Parabola este următoarea:

Interpretare[modificare | modificare sursă]

În această parabolă, proprietarul este în general considerat a fi Dumnezeu, și grădinarul (vierul) Iisus[2] . Smochinii au fost adesea cultivați în podgoriile cu viță de vie[3].

Smochinul a fost un simbol comun pentru Israel, și poate avea, de asemenea, acest sens și în parabolă [2], sau copacul din parabolă se poate referi și la conducerea religioasă[3]. În ambele cazuri, parabola sugerează că Isus oferă ascultătorilor săi o ultima șansă pentru pocăință[3]. Perioada limitată de timp menționată prevede o urgență escatologică[3].

Parabola a fost interconectată cu miracolul smochinului blestemat[4]. Richard Whately a comentat că această parabolă este una pe care Domnul nostru a pus-o în fața ascultătorilor săi de două ori, o dată în cuvinte, o dată prin fapte[5].

Autenticitate[modificare | modificare sursă]

Deși parabola se găsește doar în evanghelia lui Luca, nu există nici un argument puternic împotriva autenticității, și majoritatea membrilor Seminarului lui Isus au votat această autenticitate[3].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Luca 21, Biblia Ortodoxă Online
  2. ^ a b Timothy Maurice Pianzin, Parables of Jesus: In the Light of Its Historical, Geographical & Socio-Cultural Setting, Tate Publishing, 2008, ISBN 1602479232, pp. 235-237.
  3. ^ a b c d e Peter Rhea Jones, Studying the Parables of Jesus, Smyth & Helwys, 1999, ISBN 1573121673, pp. 123-133.
  4. ^ Marcu 11:12-14 și Matei 21:18–22, Biblia Ortodoxă Online
  5. ^ Richard Whately, Lectures on Some of the Scripture Parables, John W. Parker and Son, 1859, p. 153.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Parabola smochinului neroditor