Panteră

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Reprezentare din anul 1896

Pantera (felis pardus) este un mamifer carnivor din familia felinelor, cu corpul suplu și musculos, ajungând până la 2,5 metri lungime, cu blană gălbuie-roșiatică cu pete închise, foarte șiret, care trăiește în Asia și Africa. Pantera este un gen al familiei Felidelor, care conține patru bine-cunoscute specii: tigru, leu, jaguar și leopard. Genul cuprinde aproximativ jumătate din subfamilia Pantherinae. Cuvântul „panther” (panteră) (care din punct de vedere tehnic se referă la toți membrii genului) este frecvent utilizat pentru a desemna în mod specific „Black Panther” (Pantera Neagră).

Doar cele patru specii Pantera a uo structură anatomică care le permite acestora să urle. Principalul motiv pentru acest lucru, presupus anterior, ar fi fost incompleta osificare a osului hyoid. Cu toate acestea, noi studii arată că abilitatea de vuiet se datorează altei caracteristici morfologice, în special ale laringelui. Leopardul zăpezilor (Uncia uncia), careeste uneori inclus în specia Pantera, nu urlă. Deși au o osificare incompletă a osului hyoid,lipsește de morfologia specială a laringelui.

Conform American Heritage Dictionary,originea cuvântului este necunoscută. O etimologie populară derivă din cuvântul grecesc πάν pan- ("tot") și conform interesului terapeutic înseamnă (animal de pradă), deoarece pot vâna și ucide tot timpul. Cuvântul grec πάνθηρ , pánthēr ,menționat la toate Felidae în general reperate. Deși ea a intrat în limba engleză prin intermediul limbilor clasice, Panthera este mult mai probabil legat de un cuvânt sanscrit care înseamnă "animal galben" sau "alb-galben".

La fel ca o mare parte din familia Felidae, Pantera a fost supusă mult dezbaterii și revizuirii taxonomice.