Palatul Finanțelor din Turda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Palatul Finanțelor din Turda

Vedere din față
Clădire
Stil arhitecturalSecession
LocTurda
OrașTurda[1]  Modificați la WikidataTurda  Modificați la Wikidata
ȚarăRomânia
AdresăPiața Republicii Nr. 15
Începută1901
Terminată1902

Fostul Palat al Poștei și Finanțelor din Turda (Piața Republicii nr. 15, colț cu părculețul și cu Lapidariul din fața Muzeului de Istorie și al Bisericii Reformate-Calvine din Turda-Veche) a fost construit între anii 1901-1902, în locul construcțiilor demolate din frontul pieței: bastionul de nord-est al fortăreței medievale, depozitul cizmarilor-tăbăcarilor și poarta barocă a Palatului Princiar.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Stilul eclectic-neobaroc al clădirii poartă amprenta stilului Secession[2] (Arta 1900), fiind vizibil începutul unei degajări urbanistice, nefinalizate pe partea către Biserica Reformată-Calvină. Arhitect: Lang Adolf.

Pe vremea județului Turda-Arieș aici a funcționat vremelnic primăria orașului, iar în perioada postbelică Intreprinderea Comercială de Stat, Oficiul de Pensii și Oficiul Brațelor de Muncă.

Impozanta clădire este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015 (cod LMI CJ-II-m-B-07799).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Monuments database,  
  2. ^ Sinonime internaționale ale acestui stil arhitectonic de la finele secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea: „Sezession”, „Art Deco”, „Jugendstil”.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Palatul Finanțelor din Turda la Wikimedia Commons