Palatul Łazienki

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Palatul Łazienki

Palatul Łazienki (pl. Pałac Łazienkowski) este un palat neoclasic situat în Parcul Băilor Regale, Varșovia. Mai este numit și Palatul pe Apă (pl. Pałac na Wodzie), sau Palatul pe Insulă (pl. Pałac na Wyspie).

Inițial, clădirea funcționa ca și o baie comunală deținută de aristocratul Stanisław Lubomirski, însă în perioada anilor 1764 – 1795 a fost complet remodelată de către arhitectul Domenico Merlini pentru a îndeplini condițiile unei reședințe de vară ale ultimului rege al Poloniei, Stanisław August Poniatowski. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost utilizată de către germani care au forat pereții acesteia pentru explozibili, însa nu s-a ajuns până la stadiul aruncării palatului în aer. A servit apoi ca și o cazarmă până în anul 1960.

Este cunoscut ca și "Palatul de pe Apă", datorită amplasării sale pe o insuliță artificială ce împarte lacul în două, cel din partea sudică fiind cel mai mare. Pentru a ajunge de la palat în parcul ce-l înconjoară există două poduri mărginite de coloane realizate în stil ionic. Fațadele sunt unite printr-un antablament așezat deasupra unor coloane corintice gigantice ce leagă cele două etaje ale edificiului și sunt mărginite de o balustradă pe care se pot observa statuile unor figuri mitologice. Monumentala fațadă nordică este marginită de o galerie exterioară de coloane, în timp ce, partea din față se ascunde în spatele unor coloane corintice.

În interior, la parter, se găsește Camera lui Bacchus, decorată cu dale albastre olandeze din secolul al XVII-lea și cu un tablou din atelierul lui Jacob Jordaens, ce-i înfățișează pe Silenus și Bacchantes. În centrul palatului se găsește Rotunda, proiectată de Domenico Merlini, decorată cu marmură galbenă și albă și reprezintă unul dintre cele mai bune exemple ale decorațiunilor neoclasice din interior. De aici, se poate ajunge către Camera destinată îmbăierii și Sala de Bal. Tot la parter, se gasește și Sala de Mese, cu mobilier și picturi realizate în stil clasic, dar și Camera Solomon. Camera lui Solomon este una dintre cele mai mari încăperi de la parterul palatului, a fost impodobită cu o serie de picturi ilustrând Istoria lui Solomon. Au fost executate pentru Regele Stanisław Augustus între 1791-1793 de către Marcello Bacciarelli și monarhul s-a descris pe sine ca rege biblic.

Etajul I al clădirii este destinat apartamentelor regale, cabinetului regelui, camerei ce conduce către balcon, dormitoarelor regale și a vestiarului.

Această rafinată reședință regală reprezintă una dintre cele mai frumoase clădiri ale neo-clasicismului din întreaga Europă Centrală.

Legături externe[modificare | modificare sursă]