Fabric

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Palanca Nouă)
Fabric
—  cartier  —
Map
Fabric (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 45°45′14″N 21°13′41″E ({{PAGENAME}}) / 45.7537505°N 21.2279892°E

Țară România
Municipiu Timișoara
Județ Timiș

Prezență online
Imagine de epocă din Fabric

Fabric (alternativ Fabrică, în germană Fabrikstadt, maghiară Gyárkülváros) este un cartier istoric din Timișoara. Numele său vine de la fabricile care s-au construit aici încă de la apariția sa. Localitatea Palanca Mare a fost inițial separată de Timișoara, dar mai târziu a fost încorporată, devenind un cartier al acesteia.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Fabric în Harta Iosefină a Banatului, 1769-72

Fabricul și-a început existența în 1718, când o parte din populația româno-sârbă din cartierul Palanca Mare s-a mutat aici pentru a respecta cerințele militare de reconstrucție a noii cetăți. Fabricul a fost recunoscut pentru manufacturile sale, bresle și meșteșugari, aici înființându-se în 1718 prima Fabrică de Bere, care mai există și azi. Râul Bega avea numeroase ramificații de mici canale navigabile care împânzeau Fabricul, erau pline de mori și poduri. Acestea au facilitat transportul mărfurilor direct pe Canalul Bega și au permis apariția unei industrii puternice și variate. Au înflorit breslele cizmarilor, păpucarilor, șelarilor, cojocarilor, dogarilor, pescarilor, ale brutarilor, măcelarilor, peruchierilor și croitorilor. Până în 1880 existau aici opt mori cu nume de sfinți, mori care măcinau anual peste 2500 de tone de grâu. În 1876 a fost construită gara din Fabric (actuala Gară de Est).

Cartier multicultural[modificare | modificare sursă]

Fabricul era împărțit pe etnii, românii locuiau în Vlasca Mare, rascienii, sârbii, erau în Fabricul Vechi, iar nemții în Fabricul German. În 1753 ajung și țiganii, numiți "bănățenii noi" care ocupau cartierul "Lumea Nouă", în zona Gării de Est. În Fabric lucrau de asemenea italieni, francezi și spanioli, care se ocupau cu comercializarea orezului, mătăsii și vinului. În Belle Époque s-au stabilit aici greci, armeni, evrei și cehi.

Piața Traian (care în trecut s-a numit Kossuth ter și Hauptplatz) a fost proiectată de inginerii militari în 1740 în centrul Fabricului Vechi și este o replică mai mică a Pieței Unirii. Ea găzduia piața zilnică și târgurile săptămânale.

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Buruleanu, D., Medeleț, F., Timișoara, Povestea Orașelor sale

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Fabric