Pădurea de pini de la Moinești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea de Pini (Moinești)
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea de Pini (Moinești)
Harta locului unde se află Pădurea de Pini (Moinești)
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bacău
 România
Cel mai apropiat orașMoinești
Coordonate46°28′35″N 26°29′1″E () / 46.47639°N 26.48361°E[1]
Înființare2000

Pădurea de pini de la Moinești este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt) situată în județul Bacău, pe teritoriul administrativ al orașului Moinești.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Având o suprafață de 15 hectare[2] se află la poalele Munților Tarcău, în partea nord-vestică a județului Bacău[1], pe versantul sud-estic al Dealului Oșoiu (659 m)[3] deasupra părții centrale a Municipiului Moinești[4].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Pădurea este reprezentată de fapt de o plantație făcută în 1930 de către Societatea petrolieră „Steaua Română”, în vederea stabilizării alunecărilor locale de teren[4][5]. Pe versanții sudic și sud-vestic al dealului, sunt plantații mai tinere de pini care s-au facut după anul 1950[6].

Rezervația naturală Parcul cu Pini a fost declarată arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[7] și reprezintă o zonă împădurită de interes forestier aflată în extremitatea sud-estică a Munților Tarcăului[1], cu rol de protecție pentru Pinul negru[4][5].

Aici se află o zonă de agrement a orașului Moinești[5].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]