Pădurea Roșcani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea Roșcani
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea Roșcani
Harta locului unde se află Pădurea Roșcani
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Iași
 România
Cel mai apropiat orașIași
Coordonate47°26′29″N 27°24′28″E () / 47.44139°N 27.40778°E[1]
Suprafață34,60 ha
Înființare2000

Pădurea Roșcani este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier) situată în județul Iași, pe teritoriul administrativ al comunei Trifești.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală cu suprafață de 34,60 de hectare[2] se află în partea nord-estică a județului Iași, în Podișul Moldovei (ocupând partea sud-estică a Câmpiei Moldovei), în partea vestică a satului Roșcani[3].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii naturale protejate)[4] și reprezintă o zonă împădurită cu rol de protecție pentru mai multe specii arboricole de stejar (Qurcus robur), gorun (Quercus petraea), frasin (Fraxinus orientalis), arțar (Acer platanoides) sau tei (Tilia)[5].

În arealul rezervației este prezentă și specia cunoscută sub denumirea populară de cărpiniță (Carpinus orientalis)[6] care vegetează alături de alte specii de arbusti, printre care dârmozul (Viburnum lantana), scumpia (Cotinus coggygria) și mojdreanul (Fraxinus ornus)[7].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]