Ordinul nr. 001223

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ordinul № 001223, emis mai înainte de ocuparea statelor baltice, (în conformitate cu anexa secretă a pactului Molotov-Ribbentrop), conținea instucțiuni pentru procedurile și protocoalele de urmat în timpul deportării cetățenilor din țările balatice.

Amenințate fiind cu invazia, statele baltice, independent una de alta, au semnat înainte de declanșarea celui de-al doilea război mondial pacte de "asistență mutuală" cu Uniunea Sovietică:

Generalul Ivan Serov, adjunct la Comisarului Poporului pentru Securitatea Statului al Uniunii Sovietice, a emis și semnat Ordinul № 001223, "Cu privire la procedura pentru ducerea la îndeplinire a deportărilor elementelor antisovietice din Lituania, Letonia și Estonia". Acest ordin explica procedurile de deportare și protocoalele. De exemplu, bărbații trebuiau despărțiți de femei și copii pentru a asigura separarea familiilor și mai bunul control asupra deportaților. Ordinul a devenit baza executătii operațiunii de deportare în masă din 1314 iunie 1941 din cele trei state balatice în prima perioadă de ocupație sovietică din 1940 – 1941.

Vezi și[modificare | modificare sursă]