Oră

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Ora (dezambiguizare).
Oră
SistemISO 1000, DIN 1301
Numeoră
Simbolh
Mărimetimp
Simbolul mărimiit, T
Unitatea în SI1 h = 3.600 s
Formula60 min.[1]
3.600 de secunde
0,04166667 zi

Ora (din latină hora, greacă ὥρα) este o unitate de timp. Are 60 de minute sau 3.600 de secunde. Reprezintă aproximativ 1/24 dintr-o zi solară medie.[2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Ora a fost definită pentru prima dată de către civilizațiile antice din Egipt, Sumer, India sau China, cu înțelesul de o doisprezecime din timpul dintre răsăritul și apusul soarelui sau 1/24 dintr-o zi completă. Ambele cazuri reflectă folosirea pe scară largă a sistemului duodecimal. Importanța lui 12 a fost atribuită mai multor factori. Unul dintre ei este numărul de cicluri lunare dintr-un an. Alt motiv pentru folosirea lui 12 este sistemul de numerotare care folosește degetul index pentru a număra cele 12 oase (falange) ale celorlalte 4 degete de la o mână. Există însă mai multe analogii referitoare la folosirea numărului 12.

Civilizația Egiptului antic este de obicei considerată cea care a stabilit sistemul de împărțirea a nopții în 12 părți.

În ceea ce privește subdiviziunea orelor și minutelor Arhivat în , la Wayback Machine. cu cifra 60 aceasta provine de la babilonieni, care au avut o predilecție pentru numerele care formează baza cifrei sexagesimale (în baza 60).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 6.5.6, Quantities and units—Part 1: General, p. 21 
  2. ^ „Cum au recunoscut timpul înainte și în prezent”.