Opistoconte

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Opistoconte
Diversitatea opistocontelor
Clasificare științifică
Domeniu: Eukaryota
(neclasificat): Unikonta
(neclasificat): Opisthokonta
Copeland 1956, [1]

Cavalier-Smith 1987 [2]
Adl et al. 2005 [3]

Subgrupe

Opistocontele (Opisthokonta) (din greaca opisthen = posterior + kontax = pol, flagel) este un supergrup de eucariote care cuprinde animalele (Animalia) și ciupercile (Fungi), precum și mai multe grupuri de protiste (Protista), inclusiv coanoflagelatele (Choanoflagellata) unicelulare libere, ihtiosporele (Ichthyosporea) (un grup mare de paraziți), și un grup de amibe libere - nucleariidele (Nucleariida) și care se caracterizează prin prezența la unele celule a unui singur flagel situat la extremitatea posterioară a sa.

Coanoflagelatele, gameții masculini (spermatozoizii) ai animalelor și majoritatea zoosporilor ai chitridelor (singurele ciuperci flagelate) se mișcă înainte cu ajutorul unui singur flagel situat la extremitatea posterioară. Dispoziția flagelului este cvasiunică și sa sugerat că el a fost moștenit de la strămoșul comun al opistocontelor.

La începutul anilor 1990, mai multe filogenii moleculare au demonstrat legătura specifică dintre animale, coanoflagelate și ciuperci. Celelalte grupuri au fost integrate treptat în opistoconte în mare parte grație analizelor acidului ribonucleic ribozomal (ARNr). Monofilia acestui grup este de asemenea susținută de o inserție în factorul de elongație EF-1 alfa. Studiile moleculare recente indica faptul că coanoflagelatele și ihtiosporele sunt mai strâns legate de animale decât de ciuperci, dar, în mod general, relațiile precise în cadrul opistocontelor rămân neclare.

Taxonomie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Copeland, H. F. (1956). The Classification of Lower Organisms. Palo Alto: Pacific Books.
  2. ^ Cavalier-Smith, T. (1987). "The origin of fungi and pseudofungi". In Rayner, Alan D. M. (ed.). Evolutionary biology of Fungi. Cambridge: Cambridge Univ. Press. pp. 339–353. ISBN 0-521-33050-5.
  3. ^ Adl, S.M. et al. (2005). The new higher level classification of eukaryotes with emphasis on the taxonomy of protists. Journal of eukaryotic microbiology 52: 399–451.