Operă-rock

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rock opera
Origini stilisticeBaroque pop, operă, arena rock, rock progresiv, art rock, glam rock, symphonic progressive
Origini culturaleRegatul Unit, anii 1960
Instrumente tipiceVoce, chitară electrică, bas, sintetizator, clape, orgă, Fortepiano, Mellotron
Alte subiecte
Math rock - Experimental rock - Neo-progressive

Opera-rock[necesită citare] sau rock opera este o compoziție muzicală în stil rock, dotată cu o structură narativă organică, reprezentată în formă scenică.

Opera clasică stă la baza multor compoziții muzical-scenice. Astfel, din simbioza elementelor operei și ale muzicii contemporane ușoare au luat naștere opera-rock și musicalul.

Printre operele-rock se evidențiază Jesus Christ Superstar, autori Andrew Loyd Webber (muzică) și Tim Rice (text). Textele cântecelor din această operă-rock se axează pe evenimentele evanghelice din perioada intrării lui Iisus în Ierusalim, până la răstignirea sa pe Golgota.

În procesul de afirmare a musicalului ca gen complex musical-scenic, un rol determinat îi revine celebrului compozitor și dirijor Leonard Bernstein. El a creat mai multe opere de gen care s-au bucurat de un grandios succes în fața publicului american și a celui din țările europene. Printre musical-urile contemporane de o mare popularitate se bucură Notre Dame de Paris, avându-i ca autori pe Richard Cocciante (muzica) și Luc Plamondon (textele cântecelor).